UŽITEK Z NEPOTŘEBNÝCH VĚCÍ

KVĚTINOVÁ LOŽNICE A LÍVANCE DO TROUBY
23.4.2018
JAK NA 3D ÚKLID
25.4.2018

Při jarním úklidu jste možná objevili spoustu předmětů, o nichž víte, že je neupotřebíte. Pokud ještě nejsou v kontejnerech, mrkněte, zda se s nimi nedá něco užitečného udělat. I kdyby sloužily jen chviličku.

Nechci vám kazit úklidová rozhodnutí, protože není nad to, nepotřebné předměty odstranit z domácnosti jednou provždy. Jak vidíte, já to moc neumím, a tak je naše domácnost poněkud zaplněná. Je to tím, že téměř ve všem vidím nějaký užitek. Pokaždé naskočí myšlenka, jak vyrobit svícen, vázu, drobnou dekoraci do bytu. Ale v podstatě jde o tu chvilku klidu, kdy si sednete k pěkné práci a svůj nápad zrealizujete.

Činí-li vám to radost jako mě, posbírejte skleničky ze spíže a cestou z procházky si přineste trochu svěžího jara. S naprostým minimem dekorací i s minimem vynaloženého času si vytvoříte drobnosti, které vám zpříjemní život.


stareveci1

1 Co se starou bábovkovou formou  Abych pravdu řekla, peču v ní stále a to jí bude takových 70 let. Když forma zahálí, její klasický tvar je jako stvořený pro květinová aranžmá. Napadlo mě, že vnitřní otvor funguje jako skvělá opora pro praktické rozdělení rostlin, které se pak lépe aranžují. Máte-li podobnou formu z kameniny, plechu či litiny a nepečete v ní, určitě z ní někde na chalupě bude pěkný objekt, třeba i na venkovní zídce.

stareveci2

2 Odložený starý tác  Police jsou sice lapačem prachu, ale různá místa v bytě hezky osvěží. Na jednu z nich můžete odložit tác, který moc nepoužíváte. Podnosy jsou samy o sobě dost neskladné, a tady jeden krásně vytvořil pestré pozadí – třeba pro nové hrnky. Záleží na tom, jak výtvarně pojednáte jeho dno. Postačí kousek vinylové či textilní tapety, ale také barevný lak, nebo découpage z ubrousků. Možností je mnoho, jde jen o to, co se vám líbí.

stareveci4

3 Přebytečné zavařovací sklenice  Každá z nás, která ráda zavařuje a nakládá ovoce a zeleninu, má přes zimu pořádnou zásobu sklenic. K těm vyprázdněným totiž přibudou další z nakoupených dobrot. Na jaře vždy zjistím, že mám sklenic víc, než mohu kdy spotřebovat. A tak jdou některé z kola ven. Z několika skleniček, které mají shodnou výšku, tak vznikla rostoucí váza. Může vytvořit přímku, čtverec, kruh i obdélník. V místě závitu spoutejte svůj nový objekt stužkou a celek umístěte na nějaké plato, aby se s ním dalo v případě potřeby manipulovat. Z několika málo kvítků vznikne na vašem stole celý záhon.

stareveci5

4 Odložené PET láhve  Každoročně jich projde našima rukama tolik, že kdybych nevěděla, že jsou plně recyklovatelné, jejich existenci bych nepodporovala. V domácnosti však docela dobře přijdou ke cti. Než je zlikvidujete, můžete je využít tisícerým způsobem. Třeba tenhle se hodí na cesty. Balíte-li polní kuchyni, hrdla láhví s uzávěry využijte k uzavření mikroténových sáčků se sypkými potravinami. Drobná havěť nemá šanci :o)

Kdybyste potřebovali pro svou výstavku na polici nové hrnečky, inspiraci naleznete na našem e-shopu.


2 Comments

  1. kopretina napsal:

    Bezvadný web plný nápadů…:-)

  2. Jana napsal:

    Mockrát děkuji, Kopretino! :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.