ÚNOROVÉ KVĚTINOVÉ RADOSTI – ARANŽMÁ S BAVLNÍKEM

ZÁCLONY S BAREVNOU BORDUROU PATŘÍ K NOVINKÁM
24.2.2022
MLETÉ MASO K OBĚDU I K VEČEŘI
1.3.2022

Domov s rostlinami je útulný. Je moc příjemné mít na místech, kde rádi odpočíváte, kousek přírody.

Na mnoha místech už se příroda probouzí. Z každé procházky si přinášíme malý zážitek v podobě mízou se nalévajících proutků vrby nebo prvních statečných cibulovin, které se objevují nad zemí. Chodím je povytahovat očima, ale jarní dny jsou ještě daleko. Stále je čas na aranžmá z rostlin, které dlouho vydrží v teplém prostředí domova.

Pod dojmem zasněženého února hlásajícího dle pranostiky, že „únor bílý, pole sílí”, jsem sáhla po větvičce bavlníku. Ve vnitrozemí jsme si sněhu mnoho neužili, ale možná, že na nás spadne bílá duchna ještě v březnu. A nakonec se mnozí z vás budou vracet plni dojmů z hor a lyžování, a budete si chtít své pocity chvilku podržet. 

K vytvoření zimního aranžmá budete potřebovat pouze větší misku. Může to být běžná kuchyňská miska, kterou na nějaký čas nebudete potřebovat, ale také postačí hluboký talíř, terakotová miska na sázení rostlin apod. Bavlník patří ke starým kulturním rostlinám, jejichž domestikace začala před 5000 lety. Dnes se na světové produkci bavlny podílí až 90 % bavlník chlupatý. Jeho plody jsou tobolky s hebkým bílým povrchem, a tuto, pro nás exotickou rostlinu, seženete téměř v každém květinářství. Stále častěji se stává součástí kouzelných zimních aranžmá, věnců i svatebních kytic.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K VYTVOŘENÍ DEKORACE S BAVLNÍKEM

Můj bavlníček se usadil na kopci naaranžovaném do 17 cm široké porcelánové misky. Ke vzájemným kombinacím využijte rostliny, které když zaschnou, budou vypadat výtvarně a upraveně, a vhodně doplní celkový dojem. Připravte si:

  • větev bavlníku alespoň se 6 květy / a více, máte-li velkou misku
  • trochu aranžovací hmoty Florex / polystyrén, na dno misky
  • přírodní sušený mech
  • přírodní čerstvý mech
  • pár větviček drátovce (krásnohlávku) / drobné sukulenty
  • větvičku sušeného eukalyptu
  • drobné šišky
  • pěkné kamínky
  • nůžky a nůž

KUDY NA KOPEC

  1. Nejprve umístěte na dno misky trochu Florexu, klidně ale můžete pracovat s polystyrénem. Je to dokonce lepší, protože Florex za sucha hodně špiní, a to při práci s bavlníkovými květy nemůžete potřebovat. Bohužel jsem potřebný kus polystyrénu neměla právě po ruce.
  2. Pak výplň misky pokryjte větší vrstvou suchého mechu. Dokonale ho vytvarujte dokulata a snažte se, aby byl povrch docela pevný. Mech by měl dosahovat od úrovně okraje misky a střed by měl být alespoň o 5 - 6 cm výš.
  3. Nůžkami odstřihněte bavlníkové květy tak, aby jim zbyl kus rovného stonku. Rozmyslete si, kam květy uložíte, a pak si špičkou nože vytvořte otvor v mechu i pomocné hmotě a bavlník vtlačte, anebo spíše zavrtejte dovnitř. Umístěte další květ a mezeru mezi nimi doplňte čerstvým mechem, kamínky, nebo jinými přírodninami. Uložte další květ i s dekorací kolem a postupujte tak, až celou plochu zaplníte.
  4. Snažte se o to, aby aranžmá stále zachovávalo kompaktní tvar. Nakonec povrch dozdobte kousky drátovce a lístky eukalyptu i dalšími prvky podle svého záměru.

MISKA PŘIPOMÍNÁ PŘEDJAŘÍ

Na místě bavlníkových květů si umím představit třeba čemeřici, ale ta by mi doma dlouho nevydržela. První mech, který jsem venku uloupla, se teprve začíná vzpamatovávat ze zimy, ale vypadá nostalgicky a do celkového aranžmá se barevně hodí. Bavlník se v mechu neponičí, takže až misku rozeberete, můžete si plyšové květy schovat zase na zimní tvoření.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.