UDRŽITELNÁ DOMÁCNOST SNADNO A RYCHLE

CHLEBOVÉ BUCHTY S BRAMBORAMI A ROZMARÝNEM
13.6.2022
ANANASOVÉ CUKETY
16.6.2022

Osobně jsem velký fanoušek ekologie a udržitelnosti: to, jaký svět nyní tvoříme, nezvratně ovlivní svět, ve kterém budou dospívat moje děti a vnoučata. Přitom to v mnohém nemusí znamenat nějak zásadně změnit svoje návyky. Stačí naučit se o nich trochu jinak přemýšlet.

Neplýtváme, uchováváme

Ekologicky často znamená ekonomicky: malá investice pro začátek dokáže ušetřit spoustu peněz v budoucnosti. Neplýtvat potravinami znamená nejen šetřit planetu a její zdroje, ale zejména svoji peněženku. Aby vám potraviny jako luštěniny, mouka nebo těstoviny a rýže nenapadli moli a jiní záškodníci, přestěhujte je ze sáčků do sklenic - pro začátek stačí zavařovací sklenice od okurek nebo velkých marmelád a majonéz, pokud chcete místem ve spíži šetřit, vyplatí se investice do hranatých sklenic.

I krásou živ je člověk

Patříte mezi ty, kdo mají rádi věci jednu jako druhou a potrpíte si na design? Nemusíte na tuhle stránku věci vůbec rezignovat! Krásných dekorů boxů na potraviny je k dostání celá řada, tak proč nemít sklenice ve spíži nebo třeba na polici v kuchyni perfektně vyladěné a přitom přehledné?

Soda, ocet a sůl

Jak to naše prababičky dělaly, že měly kuchyni čistou, i když neměly vymoženosti jako speciální čističe trouby, kovů nebo dřeva? Stačilo jim na to pár surovin, které byly snadno dostupné. Jedlou sodou vycídíte připálené hrnce, solí vydesinfikujete a zároveň vyčistíte prkénka, pokud je pak potřete rozpůleným pomerančem, tak dřevo i vyživíte. Octem vysmýčíte baterii u dřezu, panák octa směle nahradí aviváž a oplach rozředěným octem uzavře póry na vlasech místo kondicionéru. To všechno vědí i výrobci eko drogerie, kteří tyto přírodní a netoxické suroviny používají při přípravě ekologických čisticích prostředků.

Skladování v lednici má svá pravidla

Spoustu surovin ukládáme do lednice tak nějak automaticky, ačkoliv tam třeba většina zeleniny nepatří - třeba rajčatům nebo  bramborám pobyt v lednici vyloženě škodí, protože ztrácí chuť a snáze se zkazí. Vejce nepatří do dvířek, na kterých není stálá teplota, ale pěkně do police. A šunky a sýry rozhodně nenechávejte jen tak v polootevřeném obalu. Pokud potraviny zavřete do dobře těsnících krabiček, prodloužíte jim v lednici život i o několik dní, protože si udrží vlhkost, neoschnou a v neposlední řadě nenasáknou pachy okolních potravin. Plná lednice navíc snižuje její spotřebu - snáze si udrží svoji teplotu.

Led po staru

Sáčky na led zní lákavě: nalijete do nich vodu, nic se nevylije, odložíte do mrazáku a pak si vyloupnete tolik kostek, kolik budete chtít. Jenže: každý takový sáček je jednorázový a za jedno léto tak snadno vyprodukujte spoustu zbytečného odpadu. Zkuste to hezky postaru, s opakovaně použitelnými nádobami na led. Slibujeme, že dnes už se z nich ledové kousky dostávají mnohem snáz, než tomu bylo před 20 lety!

Zabalte si na cesty

Ať už jedete na výlet nebo si balíte obědy do krabičky do práce, dobré krabičky jsou základ. Vybírejte je nejen podle vzhledu, ale především snadnosti mytí (ne všechny mohou do myčky), kelímek na domácí jogurt bude jen zavazet, pokud jej nepoužijete alespoň jednou týdně - jinak si vystačíte s skleničkou od marmelády. Na pravidelné jídlo mimo kancelář či domov se zase může hodit krabička s vlastním příborem. 

A ani v případě, že balíte kousek chleba či toasty a ovoce, nemusíte sahat po igelitovém sáčku a není třeba ani nosit pak celý den v kabelce prázdnou krabičku. Místo svačinového papíru či sáčku poslouží voskované ubrousky: vyberte si vhodnou látku, ideálně s atestem pro děti do tří let: v těch žádné škodliviny být nesmí, protože je děti často užužlávají. Vyperte ji, usušte, vyžehlete a rozložte na plech. Tam na ni nastrouhejte včelí vosk a nechte krátce zapéct v troubě. Z kousků látky si pak klidně můžete našít i malé kapsičky.

Brčka pro opakované použití

Plastovým brčkům naštěstí už dávno odzvonilo, neznamená to však, že byste se měli vzdát popíjení bez nich. Pro domácí použití jsou skvělá bambusová nebo skleněná brčka. Sada 4 kusů stojí pár desetikorun, v balení je i dostatečně dlouhý a ideálně tenký kartáček, kterým je kdykoliv snadno vyčistíte od vnitřních usazenin. Vydrží vám doma celé věky, já mám jedno vždycky i v kabelce. A pokud hledáte alternativu pro okamžiky, kdy brček výjimečně potřebujete mnohem víc, poohlédněte po klasických slámkách - dutých stéblech slámy. Ty jsou určené na jednorázové použití, pokud je děti nerozkoušou nebo nepolámou, vydrží ale použití několik použití a na rozdíl od papírových se v pití po chvíli nerozmočí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.