ÚDRŽBA VLASOVÝCH MATERIÁLŮ

KÁVA, BOŽSKÝ NÁPOJ
5.10.2021
OVOCNÉ MÜSLI TYČINKY ZE SUŠIČKY
7.10.2021

Vlasové materiály jsou slušnými lapači prachu. Z domácnosti ale jen tak nevymizí, protože jsou příjemné, mazlivé a dávají nám teplo.

Řeč bude o textiliích, které nás provázejí na každém kroku. Úloha textilu je jednoznačná, náš domov je díky nim útulnější a přívětivější. Nejde však jen o design a vzájemnou harmonii tvarů a struktur. Textilie jsou také ryze funkční a pak je na nich časem vidět opotřebení. Na řadu přichází čištění a praní s otázkou - jak vlasovým materiálům neuškodit?

Ať kladete důraz na přírodní materiály a dáváte přednost řemeslnému zpracování, nebo se spokojíte s lehkými a na dotek laskavými textiliemi tvořenými z mikrovláken, je třeba se zorientovat v mocném světě chemického průmyslu, který nám nabízí spoustu kvalitních prostředků pro jejich údržbu.

5488451_3201-cream_e_z1

KOBERCE S VLASEM

potřebují častou a pravidelnou očistu

prověřeno léty

13091_123_z1

Začněme od podlahy. Tam skončí veškerý prach a špína, která se snese ze všech povrchů v místnosti. Nejúčinnější zbraní proti znečištění koberců je časté vysávání. Koberce zateplují prostor, ale také jsou efektními stylotvornými prvky, které významnou měrou dotvářejí interiér. Bylo by nerozumné se jich vzdát. Raději se zorientujte na trhu a pořiďte si kvalitní akumulátorový vysavač, po němž sáhnete klidně každý den. Zohledněte, zda je dostatečně skladný, aby se dostal pod nízký nábytek, případně pouvažujte o robotickém pomocníkovi, který udělá veškerou práci za vás. O konkrétním nákupu rozhodne kvalita a výška vašich koberců.

Nízké koberce, jimiž často zateplujeme dětské pokoje nebo pracovny, jsou kromě běžného zašpinění často vystaveny skvrnám od vylitých nápojů apod. První pomocí je vždy voda a jemný kartáč. Pokud skvrnu začerstva nevyčistíte, použijte pěnové čištění pomocí některého ze speciálních přípravků. Koberec zamokra vykartáčujte, ale dbejte na to, abyste ho nepromáčeli. Jednak se může jeho povrch deformovat, a pak také dejte pozor na dřevěnou podlahu pod ním. Pěnu z koberce setřete čistým vlhkým hadříkem. Čistíte-li celou plochu koberce, pak si pořiďte praktický tepovač koberců se zásobníkem, který už po několik desetiletí pomáhá udržet v mnoha domácnostech koberce v dobré kondici. Možná ho používala už vaše babička, a dodnes na něj nedá dopustit. 

TEPOVAČ KOBERCŮ SE ZÁSOBNÍKEM, objem 2,7 l

54829_img_2392_vykryt_eshop_z2

HŘEJIVÁ MIKROVLÁKNA

nahrazují přírodní materiály a usnadňují údržbu

nedráždivé přípravky

18070_eshop_z1

Mikrovlákna přinesla do našich domácností hebkost a hřejivost. Není divu, že se svou pověstnou lehkostí vtančila do našich ložnic, dětských pokojů i obýváků, a i když jsou součástí potahových látek, běžného oblečení, závěsových materiálů apod., nejvíc si je užíváme prostřednictvím dek a chlupatých přikrývek právě při spaní a odpočinku.

Na našem e-shopu je najdete nejčastěji pod označením beránkové soupravy, protože vzhled a textura látek imituje beránčí rouno. Jsou stejně hřejivé, ale také lehoučké, a dají se často prát podle potřeby, takže se zbavují prachu i nečistot naprosto bezpracnou cestou. Jednoduše je svěřte pračce a využijte k tomu nejlépe tekuté prací prostředky pro praní jemného prádla.

Vzhledem k tomu, že v lůžkovinách spíme po celou noc, je důležité používat k praní gely šetrné k pokožce - například s výtažky z aloe vera vhodnými pro citlivou pokožkou. Aloe je známá svými hojivými účinky, přispívá k tomu, aby vlákna zůstala měkká a prádlo příjemně vonělo. Gel neobsahuje fosfáty, ftaláty, barviva, bělicí činidla ani konzervační látky a neobsahuje mikroplasty. To je velice důležité, protože v opačném případě je dokážeme z prádla vydýchat.

PRACÍ GEL FROSCH EKO SENSITIVE ALOE VERA, 1,5 l, vystačí na 22 pracích dávek

54808_img_1234_e-a_z1

MIKROFLANEL

nabídne pocit luxusu i bez žehlení

odstraňte statickou elektřinu

17519_antistatick-aviv-sleep-well-eshop-a_z1

O mikrovláknu již byla řeč, tentokrát má podobu sametu a říká se mu mikroflanel. Překvapí vás jemností, splývavostí i tím, že tkanina se vůbec nemačká. Proto se hojně využívá k šití ložního prádlo, které má jen jedinou nevýhodu - vyhraďte si pro něj více místa v prádelníku :o) Povrch textilií využívá efektních potisků, takže si můžete vybrat z velkého množství romantických i geometrických dezénů.  Povlečení z mikroflanelu velmi rychle schne, je stálobarevné, povrch nežmolkuje, nepouští vlákna a není potřeba ho  žehlit. Ocení ho především alergici, neboť mikrovlákna nepřitahují prach a roztoče.

Při praní používejte antistatickou aviváž SLEEP WELL® s vůní černé orchideje, která je navržena speciálně pro údržbu mikrovlákna. Zabraňuje vytváření statických výbojů, které mohou u mikrovláken vznikat a pečuje o vlastnosti materiálu. Zachovává jeho prodyšnost, rychlé schnutí i stálobarevnost. 

ANTISTATICKÁ AVIVÁŽ SLEEP WELL, 1 l

5499401_5499402_img_2438_eshop-3_z2

VÝPLNĚ A PŘIKRÝVKY Z OVČÍHO ROUNA

jsou téměř nezničitelné a můžete je i vyprat

vlně dodejte lanolin

16917_lanoln-1-litr_(002)_z1

Ačkoli to tak nevypadá, ložní souprava na spaní je zhotovena z vlněných vláken. Vysoká výplň z ovčího rouna v létě chladí a v zimě hřeje tak, jak očekáváte. Přirozené termoregulační vlastnosti vlny se ihned přizpůsobí tělesné teplotě, čímž tělo vystaví tzv. suchému teplu, které tiší revmatické bolesti, zlepšuje krevní oběh a příznivě působí na ledviny a močové cesty. To vše příjemně zabaleno do kvalitního sypku zpracovává chráněná česká dílna Domova sv. Anežky, kterou můžete svým nákupem podpořit (více na našem e-shopu).

Vlna oveček obsahuje přírodní vosk - lanolin, přirozenou cestou odpuzující nečistoty, bakterie i roztoče. Lanolin dodávejte všem vlněným výrobkům také při praní. Existuje řada speciálních gelů, které vlákna obohacují a zachovávají jim stejné vlastnosti, jako v přírodě, to znamená, že obalí každý vlas a chrání ho před znečištěním. 

LANOLIN, PRACÍ PROSTŘEDEK S ALOE VERA, 1 l; SOUPRAVA POLŠTÁŘE A PŘIKRÝVKY z mykané ovčí vlny

54732_medvd-(3)_e_z3

O HRAČKY SE POSTARÁ PRAČKA

- plyšáky šetrně vyperte a zase budou jako nové

ekologické přípravky

18098_eshop_z1

Dětské pokojíčky jsou plné plyšových materiálů - od polštářků, dek, koberečků, až po chlupaté mazlíky, s nimiž se tak hezky usíná. Hračky s dětmi cestují, jsou součástí her na zahradě, a ušpiní se stejně, jako jiné věci. Dnes je většina z nich prací, a tak mohou směle do pračky. 

  • Hračky s delšími chloupky vložte do bavlněného povláčku na polštář, ideální je, když ho pak zapnete na zip. Předtím odstraňte drobné nášivky, stužky, pozor na plstěné materiály, které často pouští a srazí se. Mají-li zvířátka skleněná očka, přelepte je malým kouskem leukoplasti, aby se nepoškrábaly. Hračky vyperte pomocí programu na jemné prádlo a dejte usušit. Suché kožíšky pročešte hodně jemným kartáčkem.
  • Hračky s nízkým vlasem, nebo textilní hračky z mikrovlákna vyperte dle pokynů výrobce, obvykle při teplotě 30 °C. Hračky polštářového typu s výplní z dutého vlákna můžete krátce odstředit.

Protože malé děti strčí hračky do pusy a v noci spí v jejich těsné blízkosti, vyperte je v kvalitním pracím prostředku. Například ekologický prací gel Winni’s s mýdlem z Aleppa a vůní verbeny vypere jemné dětské prádlo i hračky s maximální šetrností. Přípravek je hypoalergenní a bezkonkurenční při odstraňování všech skvrn i při nízkých teplotách. Verbena - neboli sporýš lékařský, byla v keltské kultuře považována za jednu z nejdůležitějších léčivých bylin. Mýdlo z Aleppa je čistě přírodní mýdlo vyráběné podle původních receptur z olivového a vavřínového oleje.

WINNI’S, prací gel s vůní verbeny, 1250 ml, vystačí na 25 pracích dávek

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.