ÚDRŽBA DŘEVĚNÝCH PŘEDMĚTŮ V DOMÁCNOSTI

DOMÁCÍ DOCHUCOVADLA JSOU NEJLEPŠÍ
6.4.2021
POMAZÁNKA Z PEČENÉHO ČESNEKU
8.4.2021

Obliba přírodního stylu bydlení je blízká každému z nás. Dřevo ve všech možných podobách na nás působí hřejivým dojmem.

Když přijdeme do prostoru, kde převažují podlahy, nábytek a předměty z masivu, cítíme se v něm neobyčejně příjemně. Není to žádné kouzlo, ale dřevěné povrchy v nás vyvolávají ty nejpřirozenější pocity. Jsou teplé, příjemné na omak a většinou jim neublíží ani přibývající léta. Pokud dřevo dostalo pěkný tvar, dokáže zrát a zkrásnět.

Všude, kde současný moderní interiér vstupuje do spojení s přírodou, je zřejmé, jak společně dokonale ladí. Struktury dřeva proteplí zemité barvy, sluší místnostem s kamennými obklady, prvky strukturovaného kovu i nerezu, výborně doplňují minimalisticky zařízené kuchyně a koupelny. Pořiďte si vše, co vás bude těšit a dobře se o své poklady starejte.

16204_z1

DŘEVO ODOLÁ MASTNOTĚ I VLHKOSTI

a zrání mu dodá syté odstíny

Uchovat v pořádku nábytek a umělecké předměty není tak složité. Ale dřevo nám slouží i tam, kde je opakovaně vystaveno mokrým rukám a každodennímu užívání, které není příliš šetrné. Dřevěné povrchy to většinou vydrží díky kvalitním ochranným lakům, nebo napuštění speciálními minerálními oleji či pomocí nátěrů, které dnes opravdu hodně vydrží, případně jsou opět obnovitelné. Při nákupu užitných předmětů si povšimněte povrchové úpravy dřeva. Výrobci občas ponechávají na konečném uživateli, zda si povrch dřeva nějakým způsobem dokončí. Jejich výroba se tím zlevní, ale nakonec to není pro kupujícího tak nevýhodné - máte možnost zvolit si vzhled výrobku sami. Většinou se to týká obrazových rámů a podobných dekoračních předmětů. 

Pořizujete-li užitné předměty do kuchyně a koupelny, ty jsou nejčastěji vystaveny vlhkosti nebo mastnotě. Jedná se o nejrůznější pracovní nástroje a pomůcky, jako např. kořenky, vály na těsto, boxy na pečivo apod. Ty by určitě měly být ochráněny speciálním lakem určeným pro styk s potravinami. I pod tímto lakem povrch dřeva stárne, a tak předměty časem dostanou výraznější patinu. Čím zřetelnější bude kresba dřeva na povrchu, tím budou zajímavější.

Máte-li doma cokoli, co potřebujete lakem ochránit, informujte se na atest výrobku pro styk s potravinami. Ke kvalitním lakům v provedení mat i lesk patří například akrylátový lak SPORTAKRYL pro nové i renovační nátěry všech druhů dřev včetně korku. Lak je bezbarvý, ale dobře zvýrazní strukturu dřeva a lze s ním upravit i hračky a předměty do dětského pokoje. Je velmi odolný, takže povrch dřeva můžete následně omývat vlhkým hadříkem. 

SADA 12 KOŘENEK BRILLANTE V DŘEVĚNÉM STOJANU, ošetřené gumovníkové dřevo

18011_eshop_z1

RATAN A PROUTÍ

působí rustikálně a patří k téměř nezničitelným materiálům

Mluvíme-li o ratanu - a nám bližšímu proutí, pokaždé si vybavíme výrobky spojené s ruční prací. Za výrobou nábytku, doplňků i drobností do kuchyní se skrývá dovednost lidských rukou, a tak si i věcí víc vážíme. Z těchto ohebných přírodnin se po následném zpracování stává tvárný materiál, v němž spatřujeme exotiku i rustikálnost. Nedejte se zmást lehkostí a vzdušností výrobků. Všechny jsou neskutečně pevné a odolné a budou vám sloužit velice dlouho. Hodí se i do místností s vyšší vzdušnou vlhkostí, takže nejrůznější košíky, stoličky a police bez obav zabydlete v koupelnách a kuchyních, kde se objevuje pára. Pořiďte si i obaly na květináče, které je vhodné vyložit igelitem.

Čištění ratanu a proutí - Povrch očistěte nejlépe kartáčkem s jemnějšími štětinami, do úzkých míst se dostanete ideálně čistým zubním kartáčkem. Pak použijte vlhký hadřík namočený do vlažné vody a povrch otřete. Výrobky osušte a nechte oschnout na vzduchu bez přímých slunečních paprsků.

Ošatky na pečení chleba - Jinak je tomu u ratanových ošatek, které jsou zašpiněné od syrového těsta a mouky. Tyto předměty nenamáčejte, ale nechte je dokonale uschnout a potom pomocí čistého kartáčku očistěte povrch, až se z něj přestane prášit. Ošatku vyložte kuchyňskou papírovou utěrkou a uložte na suché místo.

RATANOVÁ OŠATKA SRDCE NA TVAROVÁNÍ CHLEBA PŘI KYNUTÍ TĚSTA

18018-(2)_eshop_z2

OŠETŘENÍ DŘEVA PRO STYK S POTRAVINAMI

je třeba pravidelně opakovat, prodloužíte svým výrobkům životnost

Kuchyňské nástroje - jako jsou paličky na maso, prkénka, vařečky, obracečky apod., při vaření trpí nejvíce. Veškeré nástroje neustále namáčíme a drhneme, takže je to na nich vidět. Věnujme se chvíli prkénkům, bez nichž by kuchyně nebyla kuchyní.

Péče o dřevěná prkénka - Univerzální prkénko mít nemůžete. Je třeba pořídit si dřevěné pomocníky zvlášť na krájení masa, ovoce a zeleniny, i pečiva. Dřevěná prkénka do myčky nepatří a i když lze zbavit povrch dřeva pachů pomocí citronu, snadno zde zůstanou bakterie z masa. Také chléb ukrojený na prkénku po cibuli a dalších aromatických potravinách, vás moc nepotěší, takže si raději pořiďte prkének víc:

  • prkénka dlouho nenamáčejte, ale okamžitě je po použití omyjte a osušte
  • nenechávejte je sušit na topení, nestavte na ně horké hrnce
  • před prvním použitím prkénko ošetřete minerálním olejem určeným pro styk s potravinami, aby bylo odolné proti vlhkosti a také mu tím prodloužíte životnost - olej důkladně vetřete houbičkou, přebytečné množství odsajte a celý proces zopakujte po 24 hodinách; asi po měsíci, kdy se vám prkénko zdá opotřebované, povrch znovu ošetřete

VÝBĚR PRKÉNEK NALEZNETE V SEKCI - Prkénka a vály.

18015-(2)_eshop_z1

BAMBUS, GUMOVNÍK, AKÁCIE

exotické přírodní materiály ve službách kuchyní a koupelen

Předně je třeba říct, že bambus mezi druhy dřev nepatří, protože se jedná o dřevnatá stébla trávy, která se tyčí nad zemí klidně i 30 metrů. Protože velice rychle rostou, bambus se využívá pro nejrůznější účely a je možné z něj vyrobit téměř všechno. Také na našem e-shopu naleznete řadu výrobků z bambusových vláken (utěrky, ručníky), nebo elegantní předměty do kuchyně (nejčastěji doprovázející porcelánové nádobí). 

Vedle tohoto pevného a odolného materiálu se u výrobků do domácnosti setkáte s řadou exotických dřev, která se vyznačují velkou hustotou vláken a pevností - například z olivovníku, kaučukovníku - gumovníku či akácie. Výrobky mají nápadnou kresbu dřeva a patří k výjimečně zajímavým doplňkům v domácnosti. 

Vyberte si z našeho e-shopu:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.