PŘÍBORY V UBROUSCÍCH S MANŽETAMI

MANDLOVÉ CAKE POPS
14.3.2016
9 TIPŮ PRO NE/POPULÁRNÍ ÚKLID
16.3.2016

ornament_01

Je málo věcí v domácnosti, které bereme do rukou každý den. Příbory k nim patří. Tyhle věrné společníky bychom neměli podceňovat. Kvalita materiálu, samotná údržba i to, jak padnou do ruky, rozhodně stojí za zamyšlení. Rovněž jejich design vybíráme s ohledem na servírovací nádobí, s kterým se potkávají na stole.

Příbory by měly být z kvalitní oceli. Jen tak potom vydrží bez poškrábání, každodenní útok myčky i mnohdy nešetrné zacházení. Určitě se vyplatí mít minimálně jedny příbory na dny všední a jedny na dny sváteční. Cena příborů se může vyšplhat do závratných výšin, ovšem stále je na trhu dostatek zboží, které zakoupíte za rozumnou cenu. Je pak příjemné, jednou za čas, sáhnout zase po novém modelu. Možná je teď ten správný okamžik. Krásně prostřený stůl na Velikonoce se může blýsknout novými příbory.

K příborům patří hraní s ubrousky, a to mám moc ráda. Nápady sbírám a znám jich desítky. Ne, že by se mi pokaždé vešly do uspěchaného dne. Ale když je chvilka, dám si na prostírání záležet. Je to maličkost, avšak každý, kdo přichází ke stolu, má pocit, že se chystá malý svátek. Ve všední dny dávám přednost obyčejným papírovým ubrouskům. Jsou natolik hezké, že je nepovažuji za nouzové řešení. Používám různé kroužky na ubrousky, a hned je prostřeno, i bez práce. Velikonoční svátky si však zaslouží trošku péče. Zkuste si se mnou vyrobit lněné textilní manžety. Drobná ruční práce vás stojí jen chvilku času a výsledek je moc příjemný.

ornament_02

manzeta1

NA MANŽETY BUDETE POTŘEBOVAT

malé kousky lněného nebo směsového materiálu v jedné barvě, případně ve 3 odstínech. Celkově si na 6 manžet pořiďte 60 × 30 cm materiálu, tzn. 30 cm z látky 70 cm š. Celkem si připravte:

  • 25 × 10 cm š. proužek materiálu na jednu manžetu
  • 22 × 3 cm nažehlovacího vlizelínu
  • 6 perleťových knoflíků o průměru 2 cm
  • nitě v barvě tkaniny
  • vyšívací bavlnky v jemných pastelových odstínech
  • vyšívací jehlu

manzeta2

KROUŽKY SE HODÍ KE VŠEMU

Manžetku tvoří sešitý a sežehlený proužek lněné látky, který jsem zpevnila nažehlovacím vlizelínem. Výsledná velikost proužku je 22 × 3 cm. Látku stříhejte dvojitě a nezapomeňte přidat 0,5 cm na švové přídavky. Hotovou manžetu vyžehlete, na jednom konci vyšijte na stroji knoflíkovou dírku a na druhou stranu přišijte knoflík barevnou přízí. Obvod manžety jsem zvýraznila ruční výšivkou zadním stehem (je to ten nejobyčejnější steh, kterým zapošíváte nit). Robustní stehy tak skryjí strojové prošití.

Napadlo mě vytvořit sadu manžet na ubrousky v několika odlišných pastelových odstínech. Přijde-li víc návštěvníků, bude se hodit. Přidala bych vanilkovou a meruňkovou. Rovněž štepování může být v dalších pastelkách. Látky s oblibou nakupuji v obchodě Látky Mráz, tedy na www.latky.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.