UBROUSKOVÁ TECHNIKA ANEB ÚKLID ŠATNÍKU NA ZIMU

KVĚTINOVÉ ARANŽMÁ V HEDVÁBÍ
6.10.2016
VÁNOČNÍ ČERVENÉ ZELÍ S VÍNEM A BRUSINKAMI
10.10.2016

ornament_01
Tušíte správně. Nebudu povídat o příjemném stolničení, ale o ubrouskové technice – dle francouzského označení découpage (hodně volně bych řekla – výstřižkování), která se týká dekorování různých ploch pomocí obrázků vystříhaných z obyčejných kuchyňských ubrousků. Na ukázku, pro ty co si ji vyzkouší poprvé, jsem nachystala ramínko ze šatníku. Zaplnit malé plochy bude snadné.

Tato technika se v našich vodách naplno rozvinula už před patnácti roky. Za tu dobu výrobci předvedli celou plejádu lepidel, laků, barev, příměsi glitrů a jiných šíleností i skvělé strukturovací a modelovací pasty, pomocí nichž lze vytvořit pod jemným ubrouskem reliéfní povrch. Pracuje se s horní, potištěnou vrstvou ubrousku, a ta je lehounká a téměř transparentní. Činnost je to milá a uklidňující, a stoprocentně se vám povede, což si vás okamžitě získá.

No, a protože víkend má prognózu deštivou, můžete krásně tvořit a následně gruntovat šatník. Léto musí do krabic, úložných boxů a vakuových pytlů, a to se netýká jen letního oblečení. Nicméně při této revizi mrkněte, zda nepotřebujete doplnit a vylepšit garderobu na zimu. Například nejsou od věci teplé bačkůrky nebo vesta z ovčí vlny; oblíbené svetry potřebují zbavit žmolků, a mimo jiné je také čas myslet na parádu a s ní související společenskou sezonu. Alespoň já mám políčeno na atraktivní náramek. Ten by mi mohl prudce vylepšit deštivou náladu i tu pekelnou rýmu, s kterou se potýkám…

ornament_02

dscf3187

CO JE TŘEBA PRO ZÁKLADNÍ NÁTĚR

Šatní ramínko je prima objekt. Původně jsem měla představu, že ho nalakuji do tmavých barev a použiji ubrousek s nějakým výrazným ornamentem. Nesehnala jsem takový, co by se mi líbil. Tak jsem zůstala u tradičních kvítků. Až si budete vybírat ubrousek, pak je zapotřebí, aby jednotlivé motivky byly ohraničené a volně rozprostřené nejlépe v bílé ploše. Pokud tedy budete dělat základní nátěr bílý, aby s ním dekor splynul. Připravte si:

  • dřevěné ramínko
  • jemný smirkový papír
  • bílou akrylovou barvu a plochý štětec
  • papírový ubrousek (koupíte i jednotlivě ve výtvarných potřebách)
  • malé, nejlépe kulaté nůžky
  • lepidlo s lakem (2 v 1) na ubrouskovou techniku
  • asi 1 cm široký měkký plochý štětec

Starší ramínko zbavte nečistot a celý povrch (i krásného nového ramínka) osmirkujte, abyste strhli lak nebo jeho zbytky. Vytvořte základní nátěr bílou barvou, nechte ho dokonale uschnout a povrch znovu jemně osmirkujte. Pak ramínko znovu nalakujte ještě 1-2×, podle potřeby. Když je dokonale bílé, připravte si ubrousek a rozmyslete si, jak rozmístíte jednotlivé motivky.

dscf3192

POUZE HORNÍ VRSTVA

Většina ubrousků se skládá z potištěné vrstvy jemného papíru, a pod ní jsou ještě 2 vrstvy bílého papíru. Vybraný motivek vystřihněte a obě spodní vrstvy sloupněte. Dřevo budete dekorovat pouze tou horní vrstvou s obrázkem. Pokud chcete vystřihnout nějaké jemné linie, jako je např. stonek u listu, pak vystřihněte i kousek okolí. Protože je podklad bílý, zcela s ramínkem splyne. Proto je důležité lakovat stejnou barvou.

dscf3195

ZDOBTE OD VRCHOLU NA OBĚ STRANY

Začněte uprostřed ramínka, budete mít lepší představu o rozložení dekoru. Na dřevo si položte vystřižený obrázek, zase ho sundejte a na toto místo naneste trochu lepidla. Květ jemně vtlačte do lepidla, které ho okamžitě provlhčí. Pak znovu namočte štětec a jemnými pohyby přitlačte okraje obrázku na povrch ramínka. Nebojte se obrázek lepidlem přetřít. Ubrousek nejprve trošku zmatní, ale po chvíli obrázek zase zprůsvitní, a stane se dokonalou součástí podkladu. Ramínko dekorujte tak, že obrázek přečnívající z přední plochy, přitiskněte na obě hrany.

dscf3200

MOTIVEK NECHTE ZAHNOU ZA ROH

Tady to krásně vidíte, jak list i květ muškátu přeběhl na boční hrany. Motivky nechte prostě zahnout za roh. Stejně budete postupovat i z opačné strany ramínka a dekor se tak doplní do zajímavého celku. Právě tak postupujte doleva a doprava, až do špiček ramínka. Součástí kvalitního lepidla na découpage je i lak, který vytvoří ochrannou vrstvu proti oděru i proti vlhkosti. Takto ošetřené výrobky můžete bez obav otřít vlhkým hadříkem. Lepidlo zn. Art e Mis, které jsem použila, je určeno na dřevo, papír, sklo, keramiku i porcelán. Můžete si odekorovat, co vás napadne.

Výborně vypadají například hliněné květináče. Určitě vám vyrobím nějakou předvánoční aranž. Kdyby se vám cokoli nedařilo, neváhejte se zeptat dole v Komentáři. Přeji vám příjemný tvořivý víkend!

 

 

2 Comments

  1. Naty napsal:

    úžasné…

  2. Jana napsal:

    …děkuji. Tak Vám držím palce a vyzkoušejte to, určitě se vám technika podaří :o) Asi už jste objevila dřevěná ramínka v naší nabídce. V sadě 6 ks stojí pouze 119 Kč (v článku naleznete proklik). Dřevo vypadá v šatníku perfektně. A odekorované ramínko zase krásně doplní třeba šatní stěnu ve vintage stylu, nebo může slušet romantické koupelně…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.