UBROUSEK S RŮŽÍ

ZAMILOVANÁ ZMRZLINA
4.2.2016
MADEIROVÉ DORTÍČKY
8.2.2016

ornament_01

Malý nápad, který se hodí na velmi slavnostní stůl. Na takový, kdy chceme někoho vyznamenat svou pozorností, prostřít k osobnímu výročí, anebo třeba – vyznat lásku.

Tak jsem se oklikou dostala ke svátku svatého Valentýna. Každoročně ho slaví zamilované páry po celém světě. Mnozí se k svátku nehlásí, protože u nás tato tradice příliš hluboké kořeny nemá. Ale myslím si, že ať na něj pohlížíte jakkoliv, je to zase jedna hezká příležitost, jak být k sobě milí.

Když se nad porcelánem vznášejí nadýchané korunky ubrousků, je pohled na celkové aranžmá příjemný. A pokud je prostřeno jen pro dva, vypadá to na výjimečný večer…

ornament_02

valentyn1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Ubrousky z tenkého plátna jsou ohebnější, ale musíte je trošku naškrobit a dobře vyžehlit. Já se škrobení úspěšně vyhýbám, protože jsem si pořídila ubrousky, které mají výraznou strukturu, jsou pevné a dobře se pak aranžují. Připravte si:

  • klasické textilní ubrousky
  • dekorační stuhu s puntíky, širokou 1 cm
  • kytici červených růží
  • obyčejný pomocný kolíček na prádlo

Ubrousek přeložte klasicky do tvaru čtverce a sežehlete hrany.
Čtverec otočte rohy směrem vzhůru a přeložte na trojúhelník. Stále si nechte proti sobě čtyři rohy a pod nimi sežehlený cíp.
Nyní vezměte dva nejbližší rohy a přehněte je směrem k sobě – viz obrázek. Už žádné žehlení, hranu nechte pěkně oblou.
A to je všechno; nyní už jen stočte ubrousek dozadu směrem do kruhu, cípy přeložte přes sebe a zajistěte pomocným kolíčkem. Připravte si stužku.
Stuhu obtočte kolem ubrousku a zavažte na mašli. Přehnuté rohy směřující k vám vytvoří kapsu, do které lze dát gratulaci, drobný dárek, nebo právě růži.

Ubrousek vytvoří pevný komínek a krásně stojí. Na okraji stolu ponechte malou vázu pro růže, aby po dobu jídla neuvadly.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.