UBRAŇTE SE NACHLAZENÍ

JABLEČNÉ KROUŽKY VE VINNÉM TĚSTĚ
16.12.2019
SVÁTKY KONČÍ VESELÝM SILVESTREM
18.12.2019

Střídání venkovních teplot i přebíhání mezi přetopenými místnostmi a chladnými prostory, narušuje termoregulační systém našeho organizmu. Nezřídka se přihlásí nachlazení, i něco vážnějšího.

Z praxe to všichni známe, že někdy stačí tzv. ofouknout. Promrznout od nevhodně zvolené obuvi, vyběhnout bez čepice do ostrého větru, a i když to jindy nevadí, společně s momentálním vyčerpáním, nebo ve chvíli, kdy ve své rodině čelíme bacilům pěkně zblízka, následně podléháme.

Chřipkové období máme ještě před sebou, takže se zatím snažme upravit svou životosprávu a zvyknout si na zimní režim, který nám tolik neoslabí imunitu - patří k němu dostatek spánku, příjem vitamínů z ovoce a zeleniny, teplé nápoje, horké polévky, pohyb v přírodě, kterým se otužujeme. Preventivní očkování proti chřipkovým virům rovněž není k zahození. V zimě se také mění naše chutě; všimněte si, kolik vydatných jídel, která víceméně konzumujeme v chladném období, obsahuje česnek, zázvor, brusinky, citrusy.

Příroda nám v prevenci skutečně pomáhá nemalou měrou. V poslední době je pro posílení imunitního systému hojně vyhledávaný rakytník. Jeho plody obsahují téměř tolik karotenu, jako například mrkev. Čaj z rakytníku přispívá k léčbě průdušek a zlepšuje krevní oběh. Pilná bylinka rýmovník (v poslední době je k dostání i angínovník) roste téměř nepřetržitě po celý rok a vonné silice v ní obsažené pomohou při úporných rýmách, nemluvě o sirupu, který působí jako pohlazení do bolavého krku. Dalším neúnavným nositelem dobrého zdraví je zázvor. Má výrazné protizánětlivé a antibakteriální účinky, a jeho pravidelné užívání v mnoha formách vám pomůže přestát zimní období bez nesnází (více informací o zázvoru naleznete ZDE).

V každém případě se pokuste přežít zimu bez balíků kapesníků. Do jídelníčku přidejte luštěniny, listovou zeleninu, hlívu ústřičnou, kysané zelí, rybí maso a probiotika pro zdravé trávení. Dobré je spolehnout se i na podpůrné prostředky zhotovené v domácnosti. Některé můžete hned vyzkoušet!

Čaj s přídavkem pomerančové šťávy, brusinek a zázvoru je nejenom chutný, ale dokonale účinný v prevenci proti respiračním virózám. Ovšem nejenom těch - zatímco zázvor působí antibakteriálně, brusinky významně napomáhají při léčbě močového ústrojí. Základem tohoto vlažného nápoje je vylouhovaný černý čaj, který se ovšem nevaří, stejně jako čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva, kterou byste varem zbavili cenného vitaminu C.

Rýmovník je dužnatá rostlina z čeledi hluchavkovitých, s křehkými chlupatými listy. Naštěstí je to nezmar, kterého jen tak neumoříte ani častým oddělováním listů, z nichž si můžete uvařit výtečný čaj.  Pomáhá při nachlazení a bolestech v krku, při problémech s ekzémy a drobnými poraněními, při stresu i detoxikaci organizmu. Zatepla i zastudena si můžete z této rostliny připravit sirup, který napomáhá v prevenci proti nachlazení. Zaručeně bude chutnat i dětem.

Mrkvový sirup patří k receptům, které se v rodinách předávají z pokolení na pokolení. Zvláště, když malé děti začne trápit kašel, stojí zato připravit trochu medicíny. V tomto případě však z receptu vynechejte zázvor. Medicína je oslazená medem, patřícím k významným přírodním antibiotikům, a svou konzistencí připomíná dětskou přesnídávku, takže bude chutnat těm nejmenším. Do sirupu přidávám i kapku oleje, aby naše tělo dokázalo lépe vstřebat důležitý beta-karoten.

Hrušková chuť je výjimečná a výtečná. Takže na závěr připojuji nápoj, který nemá mnoho léčivých účinků, ale zaručeně vás v zimě zahřeje a povzbudí. Obzvlášť kápnete-li do něj kapku alkoholu. Hruškový sirup si vyrobte pro radost a užijte si ho s přáteli v dokonale zdravém období - třeba na horách!

Všechny recepty naleznete v článcích, k nimž se prokliknete obrázky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.