TYMIÁNOVÝ SIRUP DO LETNÍCH KOKTEJLŮ

TŘI STYLY PRO STOLOVÁNÍ NA VYSOKÉ NOZE
16.6.2017
6x ZELENÉ BYLINKY V KUCHYNI
20.6.2017

bylinky_02

Letní limonády připravené z bylinkových sirupů patří k těm nejchutnějším nápojům. Je fajn, že jsme si zvykli požadovat kvalitu, namísto celé řady chemicky ošetřených sycených limonád.

Reagovat na požadavky zákazníků si už navykla spousta kaváren a restaurací, a je to moc příjemné. Ještě lepší je namíchat si osvěžující drinky doma, a pít je, kdy se vám zachce. Většina nápojů dochucených bylinkami, je hotová v okamžiku. Obvykle postačí ledová minerálka, citron a pár rozmačkaných lístků máty, meduňky apod. Také si však můžete vyrobit třeba domácí tymiánový sirup, který uložíte do chladničky a použijete k namíchání luxusní limonády s citronem, případně s trochou alkoholu.

Příprava bylinkového sirupu je rychlá a kromě receptu vám nabídnu k pohoštění vtipné sklenice s brčky ve tvaru žárovek. Jsou k dostání v sadách po 4 kusech a jsou jako stvořené pro zahradní stolování, protože se skvěle drží v ruce a jsou uzavřené, takže vás venku nebude ohrožovat dotěrný hmyz. Svěží občerstvení s překvápkem vaše hosty zaručeně pobaví.


TYMIÁNOVÝ SIRUP

Příprava:  30 minut + doba varu * Získáte: 2 necelé čtvrtlitrové lahvičky

  • 500 ml vody
  • 300 g přírodního cukru
  • plná hrst opraného tymiánu
  • šťáva z 1 a 1/2-2 šťavnatých citronů

1. Vodu nalijte do kastrůlku a dobře v ní rozmíchejte cukr. Přidejte tymián a směs přiveďte do varu. Vařte tak dlouho, až zredukujete asi jednu třetinu vody.

2. Sirup stáhněte z plamene, nechte mírně zchladnout a přimíchejte šťávu z citronů. Přeceďte ho přes jemný cedník nebo přes pláténko a nalijte do čistých láhví. Sirup nechte zchladnout a uchovávejte ho v chladničce.

Čerstvá limonáda

Do karafy dejte kostky ledu, několik koleček citronu a pár snítek čerstvého tymiánu. Přilijte sirup a minerálku. Množství sirupu dejte dle své chuti, může být maličko sladší, protože čerstvý citron chutě vyrovná.

Tymiánový koktejl

Do sklenic dejte kostky ledu asi do 1/3 výšky, zalijte je čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, tymiánovým sirupem a dolijte vodkou. Přidejte 2 snítky tymiánu.

tymian1

Dobrá rada Do sirupu – a následně i do limonády patří spousta citronové šťávy. Abyste z citronů dostali maximum, než je rozkrojíte, pokaždé je chvíli válejte dlaní po podložce. Jak na citron tlačíte, okamžitě změkne a následně ze sebe vydá šťávu do poslední kapky.

tymian2

Hotový sirup má jemnou barvu, voní po citronu a bylinkách. Záleží jen na vás, kolik si ho namícháte do limonády, zda máte raději sladké chutě nebo jemnější. Přidáte-li občas ještě kapku vodky, vůbec to není špatné. Pozor na stabilitu, nápoj se pije velice lehce :o) Vlevo – hotový sirup, vpravo – karafa s alkoholickým koktejlem.

Oba nápoje podávejte pořádně vychlazené. V horkých dnech můžete nachladit i sklenice ve tvaru žárovek. Mají objem 400 ml a patří k nim brčka s brzdičkami, takže drží v potřebné pozici. Musím říct, že sklenice skvěle padnou do ruky.

15507_z1

bylinky_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.