TYČOVÝ MIXÉR S NÁSTAVCI, PLNĚNÍ DORTU + VIDEO

5 NÁPADŮ PRO HALLOWEENSKÝ VEČER
27.10.2020
JAK SKLADOVAT OŘÍŠKY ANEB ANTISTRESOVÝ DÁREK ZE SPÍŽE
2.11.2020

Tyčový mixér patří v kuchyni k nepostradatelným pomocníkům. Mnoho jich během praxe nevystřídáte, protože mixéry hodně vydrží.

Právě - než si pořídíte nový model, od nákupu staršího modelu uplyne hodně vody a na trhu jsou mezitím nové typy. V kuchyni je někdy docela fofr, a tak vždy ocením když má nový přístroj jednodušší ovládání, je vybaven ergonomickou rukojetí, protože ruční mixér musí především dobře padnout do ruky, a v neposlední řadě jsem ráda, když je lehčí, než ten minulý. Tenhle posun je za desetiletí, co jsou ponorné tyčové mixéry na světě, dokonale znát.

Když si mixér s mnoha šikovnými nástavci pořizujete, je dobré zvážit, zda využijete všechny jeho funkce. Sestavila jsem recept na podzimní dort s jablky a oříšky, kde půjdou všechny nástavce vyzkoušet. Dort vám může připadat pracný, ale vzhledem k tomu, že se vám v rukou postupně rychle vymění všechny nástroje, bude brzy hotovo.


 

 

Jedná se o tyčový mixér Concept TM4721. Základní tělo je vyrobeno z odolného plastu, kovové části jsou z nerezu. Mixér zvládne připravit různé druhy koktejlů, omáček, pomazánek, přesnídávek, ale také rozdrtit led. Pomocí nerezové metly ušleháte krémy, smetanu, polevy a náplně do dortů. V nádobě sekáčku (chopper) nasekáte bylinky, ořechy, zeleninu i maso. Vylepšená konstrukce tyčového mixéru zabraňuje zachytávání nečistot a usnadňuje mytí. Mixér je vybaven 11 rychlostmi, programem PULSE a TURBO. K příslušenství patří mixovací nádoba o objemu 600 ml, chopper o objemu 500 ml a nerezová šlehací metla. Přístroj má příkon 600 W.

Příprava: korpus s pečením 50 minut /plnění 40 minut * Získáte: dort o průměru 20-24 cm

Korpus

  • 5 vajec M, zvlášť bílky a žloutky
  • špetka soli
  • 100 g krupicového cukru
  • 5 lžic oleje
  • 15 g kakaa
  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

1. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh do polotuha, pak přidejte cukr, až vznikne tuhý a lesklý sníh. Snižte obrátky a postupně zašlehejte žloutky jeden po druhém, střídavě vždy se lžící oleje. Troubu vyhřejte na 175 °C.

2. Mísu odstavte a ručně vmíchejte prosáté kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva. Těsto vlijte buď do 2 malých forem, nebo do větší o průměru 24 cm. Pečte podle velikosti 30 nebo 25 minut. Korpusy nechte vychladnout na mřížce.

Jablečný krém

Kompletace

1. Do misky se studenou vodou vložte 6 plátků želatiny a nechte ji nabobtnat. Pak je vymačkejte rukou a přesuňte do kastrůlku, na slabém ohni želatinu rozehřejte a ihned ji vmíchejte do větší misky s jablečným pyré. Dokonale promíchejte a přidejte smetanu. Vše spojte do hladkého krému, který vám začne pod rukama mírně tuhnout.

2. Velký korpus podélně rozkrojte, nebo si připravte dva malé. Spodní část natřete vaječným likérem nebo jablečným želé. Pak spodní díl vložte do čisté dortové formy opatřené po obvodu pečicím papírem. Na korpus navrstvěte dvě třetiny jablečného krému a urovnejte ho do roviny. Přiklopte druhou částí korpusu. Dejte vychladit.

3. Poté na dort navrstvěte asi 1 cm jablečného krému a do něj lehce vmáčkněte rozdrcenou čokoládu s oříšky. Urovnejte a opět dejte chladit. Nakonec dortovou formu opatrně rozevřete a sejměte, a dort libovolně dozdobte.

MALÝ TRIK: Pokud máte dortové korpusy vysoké a s krémem by se vše nevešlo do prstence dortové formy, hned na začátku ji povytáhněte do úrovně prvního korpusu; pak pokračujte v plnění dortu.


 

Tento typ mixéru po léta používám, takže jeho funkce mi byly známy. Mohla jsem tedy srovnávat tento konkrétní přístroj s minulými zkušenostmi. Především se dobře drží jeho rukojeť, ovládací prvky jsou na místě, kde jsou zapotřebí. Možná vám to nepřipadá důležité zmínit, ale měla jsem mixér, kde ovládání vycházelo nešikovně z pozice ruky. Všechny nástavce jdou dobře sestavit, lehce se rozebírají. Práce byla rychlá, bezproblémová, ocenila jsem nízkou váhu mixéru, i to, že chopper zůstal při chodu motoru pevně na místě. Vcelku nemám nic, co bych mixéru vytkla. Je to dobrý pomocník do předvánočního zápolení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.