TVOŘÍME NA VELIKONOČNÍ STŮL

PŘEHLED ROZMĚRŮ LOŽNÍHO POVLEČENÍ
24.3.2021
LOTRINSKÝ SLANÝ KOLÁČ S VEJCI
29.3.2021

Vlastnoručně vyrobené drobnosti do bytu dotvářejí příjemnou atmosféru. V případě svátků si je zhotovte přímo na míru.

Doba covidová přivedla nejednoho z nás k zájmu o ruční práce. Kdo rád tvoří, věnuje se této zálibě po celý život. Ale někteří z nás nechali své záliby dřímat, a teď vzpomínají, jak se co dělá. Je fajn, že když začnete na své dávné dovednosti vzpomínat, s velkou chutí se k vám přidají děti, kterým chybí spousta činorodých činností, které je naplňovaly dříve.

Do našich domovů přicházejí Velikonoce, milé svátky plné barev a ty jsou k tvoření jak dělané. Možná mezi smýčením naleznete trochu času a naplánujete si trochu zábavy. Pusťte se třeba do zdobení oken, malování a polepování kraslic, do vystřihovánek z papíru nebo do modelování z těsta. Na našem blogu naleznete spoustu inspirace. Začerstva k nim přidávám tři další drobné nápady, které zvládnete levou zadní, jak by řekl náš redakční jezevčík Robin - a to - jak ozdobit vařená vejce k sváteční snídani, jak vytvořit dekorační kraslici ve stylu Shabby Chic, nebo jak uháčkovat malou ošatku a podložky na stůl tím nejjednodušším způsobem.

A pokud si chcete vybrat něco hezkého na jarní stůl z přírodních materiálů, mrkněte do galerie pod článkem a určitě na náš decoDomácký e-shop.

NA VYTVOŘENÍ KRASLICE A PRO HÁČKOVÁNÍ SI PŘIPRAVTE

V současné době se nelze rozběhnout do obchodů, tak je všechno tvoření pořádně ztížené. Rozhodla jsem se prověřit zásoby a takzvaně vařit ze zbytků. Je to správná metoda, kterou se zbavíte přebytečných materiálů, a navíc se vám rozběhne fantazie, jak s nimi naložit. Sáhla jsem po jednoduchých barvách, ale můžete se jaksepatří vyřádit a zvláště při háčkování hýřit všemi možnými barvičkami:

Pro háčkování budete potřebovat

  • zbytky barevných nebo melírovaných přízí střední síly
  • háček č. 0 / pro silné příze č. 5-7
  • zavírací špendlík
  • jehlu a nit

Podložky

Z příze uháčkujte 4 řetízková oka a spojte je do kroužku. Dovnitř kruhu uháčkujte tolik krátkých sloupků, kolik vám dovolí. Dále háčkujte spirálovitě tak dlouho, až budete spokojeni s průměrem podložky, nebo dokud vás to baví, či vám nedojde příze. Háčkujte pouze krátkými sloupky za zadní nit oka předchozí řady. Přední nit oka začne na podložce vytvářet pěkné plastické kruhy. Hned od začátku je však třeba plochu podložky rozšiřovat. Pracujte citem a v malých úsecích uháčkujte místo 1 krátkého sloupku do jednoho oka sloupky 2. Tím začnete plochu uvolňovat. Pokud přidáváte moc, plocha se zvlní, takže sloupky zase vypárejte. Háčkování do spirály má tu výhodu, že nemusíte uzavírat každou kruhovou řadu a přecházet pevnými oky do další. V okamžiku, kdy dosáhnete potřebného průměru podložky, uháčkujte poutko z řetízkových ok a přízi odstřihněte. Upevnění poutka prošijte jehlou a nití.

POZN.: Spirálové háčkování je vhodné pro učení prvních kroků této techniky. Doporučuji však pracovat s hladkou, středně silnou přízí, která se nedělí a není stáčená z různých melírovaných nitek. Háčkovaná plocha pak vypadá nepřehledně.

Ošatka

Dno ošatky uháčkujte stejným způsobem. Boky vypracujete tak, že v první řadě nad spirálovým dnem začnete ubírat krátké sloupky a tím se začne plocha zvedat vzhůru. Doháčkujte dno, zavíracím špendlíkem si označte začátek řady, protože nyní budete pracovat v uzavřených kruzích - a háčkujte krátké sloupky ob jedno oko předchozí řady. Jakmile dojdete ke špendlíku, řadu uzavřete pevným okem a 2 řetízkovými oky přejděte do další řady. Uháčkujte další řadu krátkých sloupků, ale nyní opět přidávejte  * uháčkujte 2 krátké sloupky do jednoho oka, 1 krátký sloupek do následujícího oka*, to celé opakujte.  Řadu uzavřete pevným okem. Dostanete se na výchozí počet sloupků a dále pokračujte krásně rovně, každou řadu uzavřete. Háčkujte buď jen krátkými sloupky, nebo přidejte 1 řadu dlouhých sloupků do požadované výšky. Konec příze zapošijte.



Pro vytvoření chlupaté kraslice budete potřebovat

  • vajíčko z polystyrenu velké asi 8 cm
  • 2 hrsti otrhaných pupenů kočiček, mohou být i barvené
  • disperzní lepidlo v tubě Tenyl (Druchema)
  • špachtli nebo obyčejnou kávovou lžičku

Polepování vajíčka vám půjde snáze, pokud ho usadíte do nějaké sklenice nebo porcelánového kelímku. S polepováním začněte na špičatém konci a postupujte směrem dolů. Vyplatí se polepit jen horní část vejce, nechat zaschnout 24 hodin, a pak pokračovat v polepování spodní části. To proto, že v této chvíli už držíte vejce v ruce a přímo za polepený povrch. Lepidlo sice perfektně drží, ale kočičky se snaží v čerstvé vrstvě pohnout. Začněte na špici. Trochu lepidla si vytlačte na karton a špičku vejce potřete. Do kruhu pak nalepte první kočičky tak, aby směřovaly chloupky vzhůru, tedy tak, jak jsou rostlé. Pak pomocí špachtle nebo konce lžičky naneste lepidlo těsně pod pupeny do hloubky 1 cm, a přitiskněte další řádku kočiček. Takto postupujte až do poloviny vejce. Druhý den dokončete širší část a vše nechte dokonale zaschnout. Vejce můžete ozdobit úzkou saténovou stužkou, nebo vyrobit očko z provázku a zavěsit ho. 

PLYŠOVÁ KRASLICE VE STYLU SHABBY CHIC

Kočičky - částečně rozvinuté pupeny na proutkách vrby jívy patří neodmyslitelně k symbolům našeho jara. Plyšové proutky se objevují v březnu, ještě před olistěním stromů. Mají velký význam pro včelařství, neboť pupeny poskytují bohatou a zároveň první jarní pastvu včelám. To je důvod k tomu, abychom se jimi v přírodě potěšili a nechali je růst. Jenomže pak stojím před květinářstvím, kde se kočičky každoročně prodávají a neodolám. Většinou jsou dovážené ze zahraničí, a tak předpokládám, že se speciálně pěstují v takovém množství, aby včelkám nebylo ublíženo.

Pokud se s kočičkami potkáte, udělejte si radost. Polystyrenové vejce, které jsem jimi polepila, dopadlo úžasně. Pořádně přibylo v pase i na výšku, takže je z něj pěkný dekorační předmět, který vás bude těšit řádku let, a pokud se ho dokážete vzdát, pak vyrobíte naprosto neotřelý dárek.

VAŘENÁ VAJÍČKA K VELIKONOČNÍ SNÍDANI

Vedle kraslic na koledu je třeba také připravit vejce pro slavnostní snídani na Velikonoční pondělí. Protože se traduje, že kdo v tento den sní alespoň jedno vajíčko, bude po celý rok zdráv. Vařená vejce můžete obarvit kurkumou na žluto, cibulovými slupkami na zlatohnědý odstín nebo červenou řepou na růžovo. Využijete-li přírodních zdrojů, nemusíte se bát, že vejce nebudou k jídlu. Já mám letos cestičku k bílým vajíčkům (často totiž seženu pouze hnědá), a tak zůstanu při nich. Máte-li o svátcích plné ruce s vařením, pečením a dalším chystáním, stačí vejce jen ovázat kouskem provázku nebo pletací příze a přidat kousek čerstvé zeleně, půvabné sedmikrásky nebo kvítky cibulovin. Každého jimi potěšíte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.