TROJÍ OCHRANA MATRACÍ

6x JARNÍ DETOX SE SMOOTHIE
10.4.2018
APRÍLOVÉ MERUŇKY
12.4.2018

Nekvalitní podmínky ke spaní, a s tím související nedostatečné pohodlí, dokážou významně ovlivnit kvalitu našeho spánku. Jak moc je odpočinek pro váš organizmus důležitý, cítíte nejlépe sami.

Tak jako do ložnice nepatří pestré barvy, nábytek, který se spaním nesouvisí (oddělená šatna je výjimkou), nejrůznější lapače prachu nebo počítač, stejně tak na lůžko nepatří opotřebovaná matrace. Často však necháme tuto informaci stranou. Vysoké pořizovací náklady nás při nákupu nových matrací často zabrzdí v rozletu. Ale nároky na zdravé spaní jsou opodstatněné a je mnohem rozumnější odpustit si drahou dovolenou, než uléhat další rok na proleželém lůžku.

Kvalitní matrace věrně slouží po dobu 8-10 let, potom je v hodné je vyměnit. Udržet je po celou tu dobu v pořádku, vyžaduje trochu naší snahy. V domácnosti jsou tři důležitá místa, kde je hygiena nejdůležitější, a kde nelze dělat kompromisy (jistě není třeba připomínat); a právě lůžko je jedním z nich. Pokud si vybíráte nové matrace, dodržujte zároveň pár pravidel, která vám pomohou vaše každodenní útočiště udržet stále pěkné, nehledě na to, že trošku prodlouží jeho životnost:

  • Časté větrání – Ponecháváte-li lůžkoviny na postelích, ráno je odhoďte stranou a nechte matrace větrat. Ke správné cirkulaci vzduchu v matracích samozřejmě přispějí pouze lůžka, která pod sebou nemají úložný box přeplněný věcmi. 
  • Prostěradla – Na matrace patří materiály korespondující s ročním obdobím. V létě je to chladivá bavlna, v zimě hebké textilie, které se laskavě postarají o zateplení – jako například bavlněné froté nebo nealergický mikroplyš.
  •  O delší životnost matrací se můžete postarat pomocí matracových chráničů třemi základními způsoby –

1) Pořízením snímatelného elastického potahu; potahy jsou opatřeny praktickým zapínáním na zip a jsou prací (zde dbejte pokynů výrobce). Hodí se na matrace s výškou od 20-25 cm. Na e-shopu je naleznete pod označením Alba, Marsella nebo Venezia v hladkém provedení i froté.

2) Pořízením prošívaného plochého nebo celokrycího chrániče; chránič zabrání zašpinění i mechanickému poškození matrace. Vrchní vrstva je zhotovena z prodyšného mikrovlákna, výplň tvoří polyesterová vlákna a spodní vrstvu netkaná textilie, případně vrstva PVC, která vytvoří nepropustnou vrstvu zabraňující prosáknutí tekutin. Plochý chránič je opatřený 4 pružnými úchyty, díky nimž se snadno upevní a dobře sedí na matracích s nejrůznější výškou. Chrániče lze pravidelně prát při teplotě 40-60 °C. Celokrycí a nepropustný chránič je ve spodní části stažený gumou v tunýlku a vyhovuje matraci s výškou až 30 cm. K oblíbeným výrobkům od českých výrobců patří voděodolné froté chrániče na matrace, které lze zakoupit v rozměrech jak na dětskou postýlku, tak i v prodloužené délce. Prát je můžete až na 90 °C.

3) Pořízením nepropustného prostěradla zabraňujícímu prosáknutí tekutin; prostěradla jsou vyrobena z kvalitního savého froté úpletu ze 100% bavlny nebo žerzeje opatřeného na rubové straně PVC zátěrem. Jedná se o klasický napínací typ prostěradla zakončeného do gumy. Doporučená teplota praní je 60 °C.

  • Krycí matrace – V neposlední řadě jsou tu ještě 4 cm vysoké krycí a přistýlkové matrace; jsou ideální pro zkvalitnění ležení na starších matracích nebo rozkládacích pohovkách. Jádro krycí matrace (např. Bamboo Comfort) je tvořeno visco-elastickou paměťovou pěnou s dlouhou životností a výjimečnými ortopedickými vlastnostmi. Snímatelný potah na zip můžete opět bez obav vyprat. Obsahuje přírodní bambusová vlákna eliminující vznik bakterií a odpuzující roztoče. Přistýlkové matrace tvoří vlákna Aloe Vera a PUR pěna, která zpevní podklad. Krycí matrace využijete po přechodnou dobu na chalupě i při kempování, kde výrazně přispějí ke zlepšení vašeho spánku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.