TIPY NA VÁNOČNÍ STŮL

MIKULÁŠSKÁ NADÍLKA POČKÁ ZA OKNY
30.11.2020
OSVĚDČENÉ RADY, JAK SI UŽÍT PEČENÍ CUKROVÍ
2.12.2020

Adventní týdny nás pomalu vybízejí k úvahám, jaká jídla se v konci roku objeví na svátečním stole. Je to lákavá představa, ale Vánoce by nám měly přinést také odpočinek.

Všechno se netočí kolem jídla, ale co naplat, připravit se musíme, protože je třeba s rozvahou nakoupit a vše připravit, abychom pak mohli setrvat v blaženém nicnedělání. K Vánocům patří tradice a zaběhané rituály, a tak většinou připravujeme pochoutky, které rodina očekává, ale určitě je čas na zkoušení novinek a také se dostane na skvělé horké nápoje v podobě svařáků nebo bombardina. Nezapomeňte na krásnou adventní výzdobu a zvedněte si náladu pohádkami a procházkami venku. O to raději pak vykouzlíte v kuchyni něco dobrého bez stresu a bez pocitu povinnosti.

Tři nejdůležitější vánoční svátky jsou Štědrý den, následující Boží hod a svátek sv. Štěpána jako 2. svátek vánoční. Menu Štědrého dne je v každé rodině víceméně dané, počínaje ranní štólou nebo vánočkou, ale druhý den úplně stačí, když se soustředíte na slavnostní oběd a večeři si dopřejete skromnější. Druhý svátek je ideální prolenošit, ale ráno nejprve svolejte celou rodinu a připravte si společně Brunch - tedy jídlo pozdního rána nebo časného dopoledne. Obvykle se začíná kávou nebo čajem, a podává se sladké i slané pečivo, vejce, šunka, sýr, ovoce. Možná vám zbyl studený masový nářez, výtečný salát. Nejen, že si dá každý na co má chuť, ale skvěle spotřebujete suroviny, které jsou trochu nesourodé. Protáhněte si hodování do pozdního odpoledne. Na takový den budete dlouho vzpomínat.

 

5 PŘÍSPĚVKŮ DO VÁNOČNÍHO MENU

Vánoce jsou rodinné svátky a setkání u stolu si vzájemně užíváme. Většinou se těšíme na přípravu známých jídel, na která už se všichni těší. Pokud byste přece jen chtěli vyzkoušet něco nového, další vyzkoušené recepty naleznete v tomto článku.

Vše, co potřebujete vědět o řízcích, se dozvíte z článku, jen ty šikovné obalovací misky vám nenabídnu, protože jsou vyprodané. Nicméně trojobal s příměsí parmezánu, bylinek a mandlových lupínků můžete vyzkoušet o svátcích i tak. Řízky peču v troubě, což uprostřed svátečního shonu doporučuji, protože přitom se lze věnovat něčemu úplně jinému.

Řekla bych, že strávníci u stolu se většinou dělí na ty, co radši štólu a na tradiční vánočkové. Dáváte-li štóle přednost, zase máte dvě možnosti - zpracovat ji z kynutého těsta nebo bez kynutí. I když se tento druh pečiva nechává pořádně rozležet, u obojího dávám přednost jedinému - nakrájet a sníst. Takové přivítání do nového dne, je úplně nejlepší.

Lehčí vývary jsou ve svátečním týdnu vítané. Přece jen jíme trošku více, než je obvyklé a polévka, jak je známo, pokaždé krásně srovná žaludek. Abyste neměli ihned hlad, jako vložku dejte do polévky sýrové knedlíčky, s nimiž je polévka nakonec docela vydatná.

Tento salát je trochu jiný, než doma většinou připravujeme k štědrovečerní večeři, ale nabízím ho proto, že je výtečný k pečeným masům, což se může hodit. Dělám ho k nadívané krůtě, bažantu a ke všemu, co zavání divočinou. Je trošku navinulý od nakládaných houbiček a vinného octa, nasládlý od paprik i červené cibulky. Místo majonézy je dochucený olivovou zálivkou.

Ještě trocha luxusu na závěr. Čokoládový dort s pomerančovou kůrou vypadá na stole opravdu lákavě, ale vyrobit ho je docela snadné. Hodí se k zakončení vánočního hodování, nebo s ním přivítejte Nový rok. Dny utíkají jak voda, a tak se na všechny přípravy v kuchyni v klidu připravte. Ještě je čas dokoupit chybějící věci i přichystat slavnostní stůl. Ale o tom zas příště...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.