TIPY NA KOLÁČE PŘED LÉTEM

PIKANTNÍ MASOVÉ KULIČKY JAKO PŘEDKRM
31.5.2021
BABSKÉ RADY PRO ÚKLID OKEN
2.6.2021

Koláče z domácí kuchyně rozzáří každý den. Pořiďte si kvalitní formu nebo pekáč, v němž se vám bude dobře péct.

Nejraději bychom postrkovali čas dopředu. Chceme být blíž slunci a teplu, zdravějšímu ovzduší i přírodě plné šťavnatých dobrot. První letní ovoce do lehkých koláčů na zahrádkách ještě nedozrává, ale zato je čas na reveň, květy bezu černého a sáhnout se dá do zeleninových regálů pro první cukety, červenou řepu nebo mrkvičku. Pokud máte rádi sezonní pečení, je z čeho vybírat. Protože kolekci dobrot rozšiřují jahody, maliny i borůvky z dovozu, rozhodně není nouze o vymýšlení receptů.

FORMY DAJÍ KOLÁČŮM SPRÁVNÝ TVAR

rybiz kolac2

 

5 TIPŮ NA BÁJEČNÉ OVOCNÉ KOLÁČE

Nedá mi to, abych nepřipomněla pár receptů na koláče z ovoce ze zahrádek. Brzy bude úroda v plné parádě, a tak si zatím v klidu rozmyslete, zda nepotřebujete nové formy, nebo zda nechcete své pečení trošku obměnit. Využijte staré osvědčené recepty a dejte jim zbrusu nový střih. Mnoho inspirace naleznete na našem e-shopu.

(Do jednotlivých článků se proklikněte úvodním obrázkem.)

1

REVEŇ JE JEN CHVÍLI V ROCE


17191-(2)_eshop_z2

Krátké období vyměřené konzumaci reveně jí momentálně sjednává pozornost. Zhruba od svatého Jana už rostlina obsahuje velké množství kyseliny šťavelové. Reveň vždy kombinujte s tvarohem - jednak zachytí šťávu, která pak nepromáčí těsto, ale především je třeba dodat tělu vápník, protože konzumování rebarbory mírně odvápňuje. Koláč upečte na plechu, nebo svátečněji v kulaté dortové formě.

2

DORT S MRKVÍ A OŘECHY


17190_eshop_z1

Mrkvové dorty a řezy mají tak silnou tradici, že jim patří i oslavný den v roce. Mrkev těsto skvěle nakypří a zvláční, aniž by se v dortíku snažila nějak víc zviditelnit. Výsledkem je skvělé těsto, které si zamilujete také i proto, že nedá téměř žádnou práci. Díky šejkrování ve velké míse ho během půlhodinky dokážete přesunout do trouby. Ideální je pro něj klasická kulatá dortová forma.

3

ZDRAVÁ ČERVENÁ ŘEPA


18485_113514_3_eshop_z1

Ochutnáte-li tyto vláčné čokoládové řezy, určitě nepoznáte, jak jsou upečené. Je v nich podíl červené řepy, která však svou charakteristickou chuť ztratí. Řezy peču ve smaltovaném pekáčku, a jsou tak rychlé, jednoduché a podle mě nadmíru lahodné, že vás přimějí upéct si je znovu. Při výběru formy se ničeho nebojte, bílý smalt zůstal zcela bez poskvrnky.

4

STAČÍ JEN PÁR BORŮVEK


17191_eshop_z1

Bábovkový věnec si můžete upéct v tradiční formě na bábovku, případně v silikonové formě. Těsto hodící se k sezonnímu ovoci i máslovým a tvarohovým krémům, dělám pouze z bílků, tedy v okamžiku, kdy mi bílky v lednici zbývají. Upečené těsto vypadá trochu jako klasický piškot, ale je vláčnější, protože obsahuje máslo. Přímo si říká o našlehanou ochucenou smetanu a čepici ovoce.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.