TĚŽÍTKO S MOŘSKOU MOZAIKOU

ČOKOLÁDOVĚ BRUSINKOVÉ COOKIES K ČAJI
12.9.2016
VYLOMENINY NA TALÍŘI
14.9.2016

ornament_01

Udeřila neskutečná vedra, pro září nepříliš obvyklá, a tak kdo může, tráví čas pod širým nebem.

Obávám se ale, že nás brzy začne pofukující větřík zahánět od zahradního stolu. Pak se občas proběhneme za letícím časopisem, nebo chytáme spršku papírových ubrousků… Řekla bych, že je čas zamyslet se nad něčím, co pomůže udržet pořádek na stole.

K zatížení rohů ubrusu používám speciální těžítka, která se připnou na okraj látky. Ovšem co s otevřenou knihou, s rozkreslenými dětskými obrázky, či s časopisy? S těmi si větřík dělá, co chce. Většinou sáhnu na kraj záhonu po pěkném kameni. Hledáte-li však náplň pro chvilku tvoření s dětmi, pusťte se do odlévání těžítek ze sádry. Je to úplně jednoduché. Tvar těžítkům propůjčí silikonová forma na sázená vejce, například ve tvaru motýla.

Pomocí dvou malých rukojetí se s formou dobře manipuluje. A nemusíte se bát, že ji znehodnotíte tím, že si ji na chvíli vypůjčíte ze své kuchyně. Materiál neváže nečistoty, ani pachy, a po umytí bude opět sloužit k přípravě dobrých snídaní. Jak pracovat s formou naslano zjistíte zde, nebo to vyzkoušejte nasladko.

ornament_02
003

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Pokud jste se právě vrátili od moře a přivezli si hrstku pěkných kamínků a lastur, zakomponujte je do povrchu sádry. Uchováte si tak vzpomínku na svou krásnou dovolenou. Připravte si:

  • silikonovou formu ve tvaru motýla
  • alabastrovou sádru pro výtvarníky
  • vodu
  • dřívko na míchání
  • drobnou drť bílých kamínků
  • lastury a libovolné přírodniny
  • pevnou podložku, prkénko
  • potravinářskou fólii
  • kelímek na rozmíchání sádry

Nejprve vymažte olejem silikonovou formu a položte ji na kuchyňské prkénko potažené potravinářskou fólií. Místo kelímku na rozmíchání sádry mi posloužila ustřižená spodní část PET láhve.

004

SÁDROVÝ ODLITEK

Umíchejte trochu sádry a nalijte ji do připravené formy. Sádra se rozmíchává v poměru 2:1 – tedy dva díly sádry na 1 díl vody. Na motýla jsem spotřebovala 6 malých (omáčkových) naběraček sádry a 3 naběračky vody. Míchejte rychle v jednom směru a jakmile je sádra vláčná, okamžitě ji nalijte do formy. A teď bude fofr – sádra tuhne zhruba 10-15 minut. Takže urovnejte povrch a prkénkem potřeste, abyste ze sádry vyhnali vzduchové bublinky, a aby se povrch urovnal. Formička krásně těsní, ale v tuto chvíli vám možná trocha sádry podklouzne. Nevadí, později ji lehce odlomíte. Teď už jen nechte povrch 10 min tuhnout a pusťte se do zdobení.

Motýl má rozměry 9 × 9 cm, takže se na jeho povrch vejde celá řada drobnějších škebliček. Pamatujte na to, že škebličky i kamínky by měly jít vždy do páru, abyste křídla ozdobili zrcadlově. Dekor si tedy poskládejte předem, nanečisto. V okamžiku, kdy se povrch sádry přestane lesknout, začíná sádra tuhnout. To je ta správná chvíle, kdy do měkkého povrchu velmi jemně zatlačíte kamínky, dřívka nebo lastury, které vytvoří jednoduchou mozaiku vykreslující motýla. Okraje motýla a mezírky mezi většími kousky mozaiky vysypte jemnou drtí bílých kamínků. Motýla nechte jeden den schnout, pak sejměte formičku a odlámejte případné nerovnosti z okrajů. Těžítko ponechte v klidu ještě jeden den – a můžete ho užívat.

Je to maličkost, ale docela důležitá. Těžítko nemá velkou váhu, ale bez problémů ohlídá klasickou hromádku ubrousků.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.