TEMPERAMENTNÍ SANGRIA

6 NÁPADŮ Z PAPÍRU
27.7.2016
CO S MELOUNEM?
29.7.2016

stuha_zelena

Lahodný nápoj z červeného vína a čerstvého ovoce má kořeny ve Španělsku a Portugalsku. Je to nápoj mnoha tváří, a tak i vy si můžete přizpůsobit recept svým chutím i surovinám, které máte právě po ruce.

Sangria nemusí být podávána pouze jako alkoholický nápoj. Osvěžující chuť ovoce, zvláště ve vedrech, si vychutnejte jen tak, s několika kostkami ledu. Krvavě zbarvený nápoj lze namíchat z vychlazené sodové vody, džusu z červeného ovoce a sirupů. Když nic neošidíte, překvapí vás bohatá a čistě ovocná chuť. Nevím, co lepšího spolknout v létě na žízeň.

Hotová sangria se prodává v obchodech, ale raději si pořiďte otevřený džbán nebo klasickou karafu na víno a pusťte se do přípravy z domácích surovin. Stojí to za to.

stuha_zelena

OVOCNÁ SANGRIA S ALKOHOLEM

Příprava: 30 minut * Získáte: 1 l nápoje

  • led
  • sedmička červeného nebo bílého vína
  • brandy nebo whisky (množství nechávám na vás, ale stačí 4 cl)
  • zralé ovoce plné šťávy, nejlépe pomeranče, limetky, nektarinky a broskve
  • na oslazení přírodní cukr, med, kvalitní ovocné sirupy

1. Sangria se podává vždy ledově studená. Nejprve si přichystejte kostky ledu a před samotnou přípravou nápoje nechte veškeré suroviny vychladit v chladničce. Nebojte se, že se zachladíte. V horku se nápoj velice rychle ohřeje.

2. Do karafy vložte led, nalijte sedmičku červeného vína (můžete zaměnit za bílé), trochu brandy nebo whisky a přidejte sladidlo. Použijte přírodní cukr nebo med, kvalitní ovocný sirup – co máte rádi a v takovém množství, aby byl nápoj jen lehce ochucen. Vše dobře promíchejte.

3. Přidejte na kousky a na plátky rozkrájené přezrálé ovoce plné šťávy. Základ tvoří pomeranče, citrony, limety a broskve, ale máte-li lesní plody, ananas, hroznové víno nebo kiwi, můžete je přimíchat. Vyhněte se kyselejšímu ovoci jako je např. rybíz; ostatní ovoce rozkrájejte, aby pustilo co nejvíce šťávy.

Suroviny by se měly vejít do litrové karafy na víno. Ihned podávejte.


OVOCNÁ SANGRIA BEZ ALKOHOLU

  • připravte si suroviny podle předchozí receptury, ovšem kromě alkoholu
  • sedmičku vína nahraďte 1/2 l 100% pomerančové šťávy (správně čerstvě vymačkané) nebo pro červený nápoj 1/2 l džusu z černého rybízu, granátového jablka apod.
  • na zředění si připravte 1/4 l vychlazené sodovky

Do karafy nalijte vychlazenou pomerančovou šťávu i s dužninou (případně džus), sodovku a podle chuti doslaďte. Obsah dobře promíchejte a vložte připravené ovoce. Citrusové plody (základem jsou opět pomeranče a mandarinky) nakrájejte na tenké plátky, broskve, jablka, kiwi apod. na kostičky. Sangrii uchovejte v chladu a těsně před podáváním přidejte led.

003

Nezapomeňte, že je třeba pracovat s plody, které nejsou chemicky ošetřené. K nápojům je také vhodné podávat lžičky, aby si mohl každý nakonec sníst kousky ovoce. Pokud zařadíte mezi ovoce i jablka a hrušky, počítejte s tím, že do sebe dokážou vstřebat téměř všechnu brandy. V některých recepturách se přidává bílý rum, a dokonce ve větší míře. Ovšem Sangria nemá za úkol vás opít. V zásadě nejsem proti alkoholu, ale stačí ho maličko, pro zvýraznění chuti. Uprostřed horké letní noci by měl nápoj především příjemně osvěžit.

sangria_mix

Karafy ze silnostěnného skla nápoji mimořádně sluší. Tyto klasické tvary lze zakoupit v objemu 1 l, 0,25 l a 0,5 l. Na sangrii si pořiďte tu největší, jinak sáhněte po klasickém džbánku. V karafě vypadá nápoj báječně, kromě toho ji  klidně využijte jako kuchyňskou vázu.

Najděte si volnou chvíli a pozvěte své přátele na sklenku dobrého pití. Překvapíte je!

stuha_zelena

1 komentáře

  1. Martiinka23 napsal:

    Sangría je skvělá, oblíbila jsem si ji po cestách ve Španělsku. Dokonce jsme tam narazili na Čechy co tam žijí a mají vlastní e-shop tady, a posílají různé španělské delikatesy i k nám do Čech a mimo jiné i sangrii a různé uzeniny jako chorizo a jamon. A spousty dalšího.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.