TEFLONOVÝ UBRUS S LEVANDULÍ + OKURKOVÁ LIMONÁDA

LENOŠENÍ NA ZAHRADĚ
6.6.2018
LETOŠNÍ HIT OBÝVACÍCH POKOJŮ
7.6.2018

Teflonové ubrusy již ochránily spoustu krásných stolů od malérů. Vlhké skvrny na ně totiž nemohou.

Pokud nevíte, co se rozumí pod touto speciální úpravou textilií, vysvětlení je jednoduché – textil je na povrchu opatřen tenkou vrstvou teflonu, který dokáže zabránit prosáknutí tekutin. Jednoduše řečeno, je voděodolný. V okamžiku, kdy na něj stříkne rozlévaná voda, dokonce, i když vylijete čaj nebo kávu, a povrch rychle vysušíte pomocí ubrousku, nic zásadního se nestane. Jediné, co ubrus dokáže na chvíli vyřadit z provozu, je mastnota. Rozpatlaný nedělní oběd zkrátka musí skončit v pračce.

Prostřený teflonový ubrus si vás rychle získá svou úpravností. Po vyžehlení se nemačká tolik jako bavlna, a pro své skvělé vlastnosti ho nejvíce ocení domácnosti s malými dětmi. Víte, že o maléry s jídlem zde opravdu není nouze. V takovém případě ubrus okamžitě otřete, namočte do vlažné vody a co nejrychleji vyperte v pračce nastavené na 40 °C.

Také my jsme ubrus podrobili malé zkoušce. V současných vedrech jsem sáhla po výrobě domácí okurkové limonády (recept přikládám níže). Myslím, že setřené skvrny po rozlitých loužičkách na fotografiích skutečně nepostřehnete.

ÚDRŽBA TEFLONOVÝCH TEXTILIÍ

Čiré tekutiny postačí okamžitě setřít hadříkem. Samozřejmě víno, špenát nebo šťáva z ovoce už stopy zanechá. Nejprve očistěte hrubé nečistoty a pak ubrus vyperte při teplotě 40 °C. Tuto teplotu nepřekračujte, teflonová vrstva by se mohla porušit. Také bělicí prací prostředky by se mohly postarat o vyblednutí barev. Raději je nepoužívejte. Stejně tak ani sušičku; textilie vyrovnejte a volně rozvěste. Uschnou velice rychle.

Naopak žehlení ubrusům náramně prospívá; teflonová vrstva se do povrchu dobře zažehlí a opět se její funkce obnoví. Při žehlení  nastavte teplotu maximálně do 150 °C. Takto vám ubrusy budou skvěle sloužit po dlouhou dobu, a to nejen v domácnostech. Provozujete-li malé bistro nebo restauraci, pak jsou ubrusy s teflonovou úpravou šikovnou volbou.

Levanduli milujeme úplně všichni. Dekory inspirované touto skromnou, ale víc jak užitečnou bylinkou, naleznete na našem e-shopu na celé spoustě výrobků i mimo oblast textilních výrobků. Když si do vyhledávače zadáte heslo „levandule”, objevíte mnoho inspirace. Svou domácnost si vyzdobíte nejen dekoračními předměty, ale vyberete si i z celé řady nádobí a ostatního kuchyňského vybavení.

Příprava: 15 minut + chlazení * Získáte: 1 l limonády

Do litrového džbánku nalijte vodu a nakrájejte do ní asi polovinu okurky bez slupky. Nechte hodinku v chladu, aby se okurka vylouhovala, pak ji rozmixujte. Tekutinu přeceďte (je-li to třeba), přidejte trochu agávového sirupu, šťávu z poloviny limetky a pár snítek tymiánu. Dejte chladit až do podávání.

Ještě více svěžesti dodáte kolečkem limetky či okurky a bylinkami, kdy tymián lze nahradit bazalkou nebo meduňkou. Servírujte ve vysokých sklenicích, nejlépe s dekorem levandule :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.