SÝRY VE SLANÉ KUCHYNI I

SKOŘICOVÝ LIKÉR DO LETNÍCH DRINKŮ
27.5.2018
PŮSOBIVÁ GEOMETRIE
30.5.2018

Sýry patří k potravinářským produktům, které nám přinášejí gurmánská potěšení samy o sobě. Na těch nejskvělejších si dávají výrobci pořádně záležet a jejich výroba trvá klidně i celý rok. Ani nevím, kde se vzala ta troufalost jednotlivé druhy sýrů podrobit dalšímu kulinářskému zpracování.

Určitě pro jejich úžasné chuťové vlastnosti i pro dobrou zpracovatelnost. Se sýrovou hmotou se dá doslova kouzlit. A tak se sýry mohou stát součástí nejen slaných, ale i sladkých pochoutek. Kdybyste měli vyjmenovat, kde všude v kuchyni uplatňujete nejrůznější druhy sýrů, byl by to pořádný seznam. Dorty typu Cheesecake počínaje, pomazánkami, nakládanými pochoutkami a všemi možnými variantami smažení konče. Vzpomínám si, jak si pořadatelé na tiskových konferencích v IKEA občas povzdechli, že jejich významnou švédskou kuchyni plnou kulinářských specialit většinou předběhne prodej smažených sýrů. K nim máme u nás zvlášť vřelý vztah.

Přijměte tedy mini exkurzi do sýrové kuchyně, k níž patří především dobré kuchyňské vybavení v podobě pánví, odlehčených hliníkových hrnců s nepřilnavými povrchy nebo skvělého borosilikátového skla, v němž se žádný pokrm nepřipálí. Všechny produkty máme vyzkoušené a získáte je (mimo desítek dalších) na našem e-shopu.

1 Gouda - a sýrové kuličky s bylinkami  Nadýchané kuličky tvoří v podstatě našlehaný sníh z bílků a jemně nastrouhaný sýr. Neděste se, že se budete se sýrovou hmotou obtížně potýkat. Kupodivu kuličky vytvarujete v dlaních bez zvláštních obtíží. Gouda patří k tučným sýrům, takže hmota bude při zahřátí dobře spolupracovat. Sýr se roztaví a sníh se postará o to, aby v těstě zůstal vzduch a zůstalo nadýchané. Hotové kuličky smažte zprudka a ponechte je na papírových ubrouscích, aby se zbavily přebytečného tuku. Společně se zeleninovým salátem si připravíte skvělou letní večeři.

2 Mozzarella - a roláda s vejci  Tento recept jste možná vyzkoušeli v souvislosti s velikonočními svátky, kdy se v kuchyni objeví větší množství vařených vajec. K receptu se však můžete vracet častěji i během roku. Roláda je výtečná a italská mozzarella dokonale pasuje k chuti vajec. Je to přesně ten pokrm, který si v létě připravíte pro malé posezení se sklenkou bílého vína. Mozzarella zůstává i po zapečení jemná a měkká, takže se hodí i k studenému pohoštění.

3 Hermelín - a nakládání s pastou ze sušených rajčat  Nejspíš existuje sto způsobů, jak tento druh oblíbeného sýra naložit. Polemika nad druhem oleje nebo kombinacemi koření, zeleniny a dalších surovin, může být nekonečná. Nezbývá než se spolehnout na vlastní vytříbené chutě. Podstatné je, že hermelín - jakožto zrající sýr s bílou plísní na povrchu, je vhodné naložit tak v první třetině zrání a ponechat v nálevu ještě alespoň 10 dní. Teprve pak si na něm jaksepatří pochutnáte. Když se trefíte, správně naložený sýr bude mít máslovou chuť a bude téměř roztíratelný.

4 Čedar, ementál - a vafle pečené v silikonu  Rychlé večeře jsou ve skladbě dne příjemným tématem. Nejlepší jsou takové, kdy se všichni sejdete kolem stolu a společně si připravíte jednoduché jídlo. Základem mohou být tousty, palačinky nebo třeba právě vafle. Připravte si mísu zeleniny a jednotlivé ingredience si už každý namíchá sám. K ruce budete potřebovat praktický elektrický sekáček, který v mžiku připraví nahrubo nastrouhaný sýr i zeleninu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.