SÝRY VE SLANÉ KUCHYNI II

ANTIBAKTERIÁLNÍM GELŮM JEN TAK NEODZVONÍ
22.6.2020
PŘÍPRAVY NA GRILOVÁNÍ PATŘÍ MUŽŮM
24.6.2020

Sýrové pochoutky patří ke stálicím na našem jídelníčku. Suroviny samotné patří k pokladům zdravé výživy.

Sýry jsou součástí našich nejběžnějších večeří, kdy si je vychutnáme jen tak. Je skutečně z čeho vybírat a poznávat nové druhy sýrů lze po celý život. S velkým potěšením však s nimi také vaříme a pečeme, a dokonce z nich připravujeme sladká těsta, nepečené dorty a lahodné krémy. Ale o těch zase až příště, tentokrát se budeme věnovat teplé kuchyni, z níž další recepty naleznete v článku - Sýry ve slané kuchyni I.

Mnohé sýry patří k regionálním specialitám a neexistuje země, která by s jejich výrobou neexperimentovala na všechny způsoby. Sýry obsahují velké množství živin, především bílkovin, takže bychom měli sníst malou porci každý den. Naše tělo nejlépe stráví měkké čerstvé sýry, nejhůře pak plísňové a zrající sýry, které obsahují i více tuku. Uzením, tavením nebo smažením se sýr stává méně zdravou surovinou, ale většině vyhovuje i tak. Takže si pojďme uvařit něco dobrého, a kdyby se vám vážně nechtělo, nasekejte bylinky a se špetkou česneku je zamíchejte do čerstvého sýra s tvarohovým základem. Tahle pochoutka vyléčila i princeznu Solimánskou...


 

1

DO TĚSTA


Když zabalíte kostku tvrdého sýra do těsta z něhož pečete housky, ani je pak nemusíte ničím dochucovat. Jsou dobré tak, jak je vyndáte z trouby. U bílého pečiva platí, že nejlepší je čerstvé, a v tomto případě bych dodala - ještě teplé. Houstičky snězte dříve než sýr uvnitř ztuhne, ale pozor na jazyk. Do těsta se mi osvědčil sýr Madeland nebo Leerdammer.

2

DO POLÉVKY


Jemné sýrové knedlíčky jsou v masovém vývaru výborné. Je to zase jiná forma zavářky do polévky a hodí se především k zeleninovým a čistým vývarům. Potřebovat budete pouze krupičku, vejce a parmezán, který se postará o to, aby knedlíčky byly slané a výrazné.

3

NAKLÁDANÝ


Sýry určené k nakládání jsou ty, které nejraději konzumujete na salátech. Naložila jsem sýr řeckého typu, ale stejně tak sáhněte po balkánském sýru, po sýru feta, a nakonec i po mnohem dietnějším tvarohu na strouhání. Chutná výborně. Dokonce si ze sýrů můžete vytvořit zajímavý mix. Do sklenice dávám ještě celou řadu ingrediencí - jako bazalkové pesto, olivy, růžový pepř a sušená rajčata. Na výsledek se vždy těšíme, ale je třeba chvilka odležení.

4

ZAPEČENÝ


Nabízím trochu ošizený trhací chléb, protože není vlastnoručně upečený (což pravda není ono), ale zase na druhé straně je bleskově hotový, když se blíží hlad. Toustový chléb stačí proložit masovou a sýrovou náplní - v tomto případě holandskou goudou, a pak už jen společně s bylinkovým máslem, houbami a slaninou vše zapéct do jednoho celku. Vůbec to není špatné.

5

DO SALÁTU


A na scéně je ještě jednou parmezán, protože se dobře snoubí s těstem a saláty. V těstě funguje jako skvělé pojidlo a to je pak ve výsledku nadýchané a jemně porézní. Tyhle slané krokety si zamilujete, protože vůbec nejsou nasáklé tukem. Pro více porcí je jich třeba vytvořit docela dost, ale pomocí elektrického koblihovače Clatronic vám to půjde rychle od ruky. Přístroj disponuje několika výměnnými formami, z nichž použijete formu na malé kuličky, které se v ní pečou snadno a rychle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.