SÝROVÉ SUŠENKY K VÍNU

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC PROSINEC: SVÍTÍCÍ VÁNOČNÍ HVĚZDA
22.12.2021
PŘEJEME ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!
29.12.2021

Silvestrovské menu se hodně liší od nabídky svátečních vánočních pochoutek. Teď máme chuť na něco pikantnějšího, a prostírání má uvolněnou atmosféru.

Poslední rok v roce je zasvěcen památce papeže Silvestra I., ale v minulosti se k němu nevázaly žádné oslavy. Teprve v 19. století se tento den stal svátkem, při němž se radostně loučíme se vším, co se nám v minulém roce nepovedlo (protože teď už to bude jiné) a oslavujeme své úspěchy (kéž by to byl setrvalý stav). Především ale plánujeme a těšíme se na nové prožitky, protože jen tak dokážeme překonat věci smutné. Je docela přirozené, že si na to chceme připít a udělat si hezký večer v kruhu svých blízkých. Nový rok k nám přichází o půlnoci se vzájemným přáním štěstí a zdraví, kterého je zapotřebí ze všeho nejvíc.

Protože každá pořádná oslava prochází žaludkem, je čas připravit soupis silvestrovského pohoštění. Bývá hodně pestré, už jen proto, že každý má rád něco jiného, a všeobecně se ochutnává, co kdo přinesl. Připravte tedy stůl plný misek, podnosů, servírovacích prkének a hromadu talířků. Každý si vezme, na co má chuť a docela dobře se v té široké nabídce udržuje pořádek. Pokud si chcete dát záležet, upečte domácí chleba, který je výborný k masovým nářezům a ovarovým kolenům, připravte mističky s dipy, s křenem a kyselou zeleninou, nabídněte sýrovou mísu, a zbude-li čas i trocha surovin, upečte výborné sýrové sušenky k vínu, které zmizí ze stolu první.

Užijte si veselý večer ve zdraví a pohodě!

Příprava: 30 minut + 1 hodina na odležení

  • 200 g hladké mouky
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 150 g másla, povoleného
  • 70 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného
  • 50 g sýra Grana Padano, nastrouhaného
  • 2 žloutky
  • 1 lžička medu
  • špetka pepře
  • ½ lžičky soli
  • vejce na potření
  • hrubší sůl a kmín na dokončení

1. Na vál prosejte mouku, přidejte vločky a prášek do pečiva a vše promíchejte. Udělejte důlek, vložte na kousky nakrájené máslo, nahrubo nastrouhejte plísňový sýr a posypejte jemně nastrouhaným zrajícím tvrdým sýrem. Přidejte tekuté ingredience, pepř a sůl a těsto zpracujte. Výsledkem je pevnější vláčné a nelepivé těsto. Utvořte válec a vložte ho do lednice na 1 hodinu.

2. Těsto rozdělte na třetiny a z každé vyválejte placku vysokou 4 mm. Vykrájejte zvolené tvary sušenek - mohou být různé, a vidličkou do nich utvořte dírky. 

3. Sušenky rozložte na plech opatřený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vejcem. Povrch mírně posypejte solí a kmínem. Dejte péct do trouby vyhřáté na 175 °C na 12 - 13 minut a pečte do zezlátnutí.

Těsto je vláčné a snadno se s ním pracuje. Je trošku hrubé od vloček, ale to ničemu nevadí, sušenkám dají výbornou chuť společně s oběma druhy sýrů. Sušenky vykrojte ve tvarech, které se vám líbí, můžete zvolit i více velikostí a pak je různým způsobem dokončit. Kromě kmínu se k nim hodí i mák nebo rozmarýn. Sušenkám sluší drobné dírky, kterými se do těsta dostane vzduch a nakypří je. Můžete je vytvořit běžným způsobem pomocí vidličky od jídelního příboru, ale já si pomáhám šikovným nástrojem - to je ten zelený ježek - který je součástí mechanických struhadel, a slouží k zachycení suroviny a k tomu, abyste si neporanili prsty. Určitě jste ho poznali, pokud máte doma například ostrou mandolínu. 

Pokud necháte sušenky bez vrchního sypání, pak přidejte do těsta o špetku víc soli, protože je málo dochucené. Jakmile přijde sůl a koření ještě nahoru, pak využijte recept tak, jak je. Sušenek udělejte rozhodně víc, protože vám budou mizet pod rukama, jakmile je položíte na stůl. Můžete je podávat třeba v ušatých miskách na polévku a nabídnout je k bílému vínu a oblíbeným silvestrovským delikatesám servírovaným na prkénku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.