SÝROVÉ KULIČKY S BYLINKAMI

LETNÍ UBROUSKOVÁNÍ / VĚJÍŘ
23.6.2017
PRÁZDNINY ZAČÍNAJÍ ZMRZLINOU
27.6.2017

stuha_zelena

Čas od času je příjemné vyzkoušet v kuchyni něco nového. Neznámé jídlo, nezaužívaný postup, i nádobí, v kterém jsme dosud nevařili…

Anebo si prostě přejte prostřít v nových barvách. Je to velice příjemné osvěžení každodenních stravovacích rituálů. Pořiďte si na léto třeba atraktivní soupravu jídelních talířů, a budete vědět, o čem hovořím. Váš stůl bude vypadat úplně jinak, než dosud.

Na jednotlivých typech talířů ze sady Purple je sprška květů poskládaná pokaždé jinak. Stůl jimi doslova rozkvete. Přemýšlela jsem, co vám mám na ně připravit. Vyhrály to výborné sýrové kuličky, které prostě musíte ochutnat. Já je dělala poprvé, a i když při smažení hodně pracuji s bílkovým sněhem, tady mi bylo dost podezřelé, jak tu křehkou věc zakulatím v dlaních a zabalím do strouhanky. A ono to jde rychle a snadno.

K smažení jsem vyzkoušela ještě jednu (pro mě) novinku, a to hliníkový kastrol s keramickým povrchem. Nemělo to chybu, uvidíte dále.

stuha_zelena

SÝROVÉ KULIČKY S BYLINKAMI

Příprava: 40 minut + smažení * Získáte: 40 ks kuliček

Těsto

  • 4 bílky z velkých vajec
  • špetka soli
  • 280 g goudy, nastrouhané najemno
  • větší hrst bylinek, např. směs bazalky a petrželky
  • 1 stroužek česneku, rozmělněný, nemusí být
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 plné lžíce hladké mouky, nebo dle potřeby

Na obalení a smažení

  • miska čerstvě mleté strouhanky
  • řepkový olej

1. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh.

2. Přidejte jemně nastrouhaný sýr, nasekané bylinky, rozmělněný česnek a směs opepřete. Solit není třeba, sýr je slaný. Přidejte 2 plné lžíce mouky a směs pomalu a opatrně promíchejte. Pokud je řídká, přidejte další lžíci mouky. Záleží na velikosti vajec a na tuhosti našlehaného sněhu. Do směsi jsem dala 3 plné lžíce.

3. Do kastrolu dejte asi 3 cm oleje; kuličky musí plavat, jinak se vám trošku splácnou. Je to podobné jako při smažení koblih. Vlhkýma rukama vytvořte z těsta kuličky o průměru 2 cm a lehce je obalte v misce se strouhankou. Jde to dobře. Vhoďte je do horkého oleje. Postupně zaplňte celý kastrol, ale nechte trochu místa na otáčení. Je skvělé, když někdo pracuje s vámi, jde to pak hodně rychle. Osmažené kuličky vylovte na tác vyložený papírovými utěrkami a nechte je okapat.

Kuličky podávejte horké i studené, doplněné zeleninovým salátem z polníčku, rajčat a naťové cibulky, zakapaným citronovým olivovým olejem.

kulicky1

Sníh musí být hodně tuhý a sýr jemný, aby se hmota dobře spojila a šla později tvarovat. Tady už mám připravený kastrol s keramickým povrchem. Vrstva oleje by měla být na smažení vyšší, protože kuličky musí plavat. Nebojte se, že když jsou tak malé, bude smažení dlouho trvat. Práce jde rychle.

kulicky2

Olej v kastrolu neprskal a ocenila jsem, že na bílém keramickém povrchu byly dobře vidět usazeniny ze strouhanky a čistota oleje pro případné vyměnění. Na stěnách hrnce nezůstalo nic, co bych musela drhnout. Mytí bylo otázkou pěti minut, což je velice příjemné.

Když necháte kuličky okapat na ubrouscích, zůstanou křupavé, ale nebudou nijak mastné. Doplňte je chutným zeleninovým salátem, s nímž vytvoří skvělé letní jídlo.


stuha_zelena

2 Komentáře

  1. Stanislava lichtenberkova napsal:

    Zdravím paní Jano ,
    Vaše receptyjsou super musím vyzkoušet a pak sdelim jak se dařilo.jeste bych napsala zkušenosti s nádobím
    Značky banoque Titus keramika, koupila jsem před nedělním rokem, nejdříve jsem byla nadšená,ale v jednom hrnci popraskala keramika a poklice ze skla jsou křivě a netěsní dostává se tam z vaření co potom nejde umýt jsem na to opatrná myjí v ruce a tak bych ráda zná?la váš názor

  2. Jana napsal:

    Srdečně zdravím, paní Stanislavo,
    jsem potěšená, že Vám chutná.
    Vaše zkušenost s kastroly Titus mě mrzí, měla byste využít záruční dobu k reklamaci. Netěsnící poklice musely v tomto stavu už opustit výrobce; není možné, aby sklo jakkoli pracovalo.
    Moje zkušenost je tato – při testování jsem pracovala s hrnci Gourmet (to jsou ty na fotografiích). Jsou typově trochu jiné, než zn. Titus, ale výrobně jsou myslím shodné. Byla jsem s nimi tak spokojená, že jsem si soupravu koupila. Vařím v ní teprve 2 měsíce, ale dost četně. Doposud je vše v pořádku. S keramickým povrchem jsem neměla zkušenost, takže jsem přijala pár pravidel – mytí v ruce, ano/ vnitřní povrch nepoškrábat/ po osušení dovnitř rozetřu kapku oleje/ nezahřívám hrnec naprázdno/ nevystavuji nádobí prudké změně teploty – např. z chladničky na sporák, do trouby. Tohle dodržuji i u celo keramických forem, protože jinak může nádobí popraskat. Myslím, že je to důležité i pro toto nádobí, kde by se mohla poškodit slabá vrstva keramiky (tím spíš, když je pod ní hliník, tedy jiná vrstva, která třeba horkem pracuje jinak). Beru to jen selským rozumem.
    Takže zatím vše normální. Kdybych objevila něco důležitého k údržbě, dám vědět.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *