SVÍCNY ZE SKLENIC NA LONG DRINK

NOVOROČNÍ LANÝŽOVÝ DORT
3.1.2020
VYDATNÁ ZIMNÍ JÍDLA
7.1.2020

Svátky utekly jako voda, ale zůstal za nimi lesk a nezapomenutelný pocit sváteční atmosféry. Podržte si ho v srdci, co nejdéle.

Však to dalo práce - napéct, uklidit, na nikoho nezapomenut s dárky a gratulacemi. Teprve teď, v okamžiku, kdy sice běžíme vstříc novoročním povinnostem, je čas konečně přibrzdit a myslet trochu na sebe. Naplánovat pár dnů dovolené na horách, přečíst knížku od Ježíška, připravit zimní bramborákové hody, protože sladkého už bylo dost. A třeba si udělejte hezký večer při svíčkách, které mohou klidně skončit i ve sklenicích po silvestrovském veselí. Nikdy jsem neuměla zamést poslední zbytky jehličí, a vánoční svátky ze dne na den nahradit všedními dny.

Dnes je den tříkrálový, kterým v myslích většiny z nás svátky končí (z liturgického hlediska je konec Vánoc až na Křest Páně, tedy druhou lednovou neděli). Leckde se na mnoha místech objevují malí koledníci ustrojení za Tři krále, kteří píší posvěcenou křídou na „futro” letopočet a počáteční písmena jmen Kašpara, Melichara a Baltazara. Každopádně je dnešní večer opředen čarovnou magií a od teď se nám zimní večery při svíčkách začnou o kousíček krátit; tak si ten dnešní hezky užijte, protože - na Tři krále o skok dále!


 

JAK PŘEMĚNIT SKLENICE NA SVÍCNY

Nejedná se o nic jiného, než o rychlé ozdobení skla pomocí dekoračních lepicích pásek. Prodávají se v papírnictví nebo ve výtvarných potřebách a mají různou šířku i povrch - zakoupit lze např. krajkové bordury, transparentní pásky i pásky s kovovým leskem, jako jsou tyto. Rubová strana těchto pásek je opatřena samolepicí vrstvou, která perfektně přilne ke každé hladké ploše. Pásky se využívají pro výrobu bytových dekorací, pohlednic a pro scrapbooking. Připravte si:

  • rovné sklenice libovolné výšky
  • dekorační pásky s lesklými efekty
  • nůžky
  • čajové svíčky v barevných tónech
  • kancelářské klipsy
  • na dozdobení přírodní provázek a drobné dekorační ozdoby

Páskami libovolně obtočte sklenice a konec odstřihněte. Vzhledem k tomu, že pásky mají velice efektní vzhled, sklenice budou vypadat perfektně doslova za 5 minut. Tímhle jednoduchým hraním chci upozornit na zajímavý výtvarný materiál, který se vám může hodit ke spoustě další práce. Například k dozdobení dárkových láhví s vlastnoručně připravenými domácími lahůdkami, ke zkrášlení lampiček, skleněných vitráží, zdobení rodinných alb, přáníček a pod. Důležité je pracovat s rovnými plochami.

PÁSKY LZE ZE SKLA ODSTRANIT BEZE STOPY

Lepicí pásky jsou tenké a dokonale splynou se svým podkladem. Pásky, které jsem zvolila, mají kovový efekt viditelný i z rubové strany, takže pohled dovnitř sklenic je pěkný. Ještě jsem neřekla to nejdůležitější - až budete lepicí pásky ze skla odstraňovat (přece jen je umístíte na sklenice, které běžně užíváte), nenajdete po nich ani stopy. Lepicí vrstva povrch skla neupatlá a nezanechá za sebou protivně mazlavou cestičku.

PRO VŠECHNY, CO MAJÍ RÁDI SAMOLEPKY

V detailu je vidět, že pásky jsou dekorativní i z rubu, ale není to tak vždy. Některé pásky jsou méně transparentní, ovšem nepracujete-li s čirým sklem, nebudete vás to trápit. K dostání jsou krásné japonské washi pásky z rýžového papíru s ekologickým atestem, které jsou jemné jako hedvábí, existují vodě odolné pásky a pod. Páskami s pohádkovými obrázky nebo zvířátky můžete zkrášlit třeba i nábytek do dětského pokoje.

Dekorování páskami je bráno jako dočasné, proto jdou dobře odstranit z většiny povrchů. Pokud se pustíte do tvoření, v podstatě nezná mezí. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.