SVÍCEN Z OKRASNÉ DÝNĚ

GUMÍDCI Z ELEKTRICKÉ FORMY + VIDEO
19.10.2017
ITALSKÝ LIKÉR LIMONCELLO
23.10.2017

ornament_02

Bez malých, roztodivně tvarovaných a barevných dýní, by podzim nebyl úplný. Přidáte-li k nim nasbírané listy, během chvilky si vytvoříte poutavé zátiší.  

Nejraději mám tvary, které mi připomínají malé pestrobarevné turbany. Hýří výraznými skvrnkami, jsou oranžové, žlutě pruhované, světle i tmavě zelené. Čekám na ně netrpělivě, a pokaždé si pár dýní koupím. Častokrát vydrží v pořádku až do jara. Ze dvou, tří kusů si každoročně vydlabu jednoduché svícínky. Sice se prodávají podobné výrobky z keramiky, ale ty přírodní jsou mi milejší. Rozsvícený stůl s nimi vypadá romanticky a trochu tajemně.

Svítící dýně nejlépe vyniknou na skleněných nebo robustních keramických talířích. Plody by měly být stabilní, aby rozpuštěný vosk z čajových svíček nevytékal, ale pro jistotu svícínky nikdy nenechávejte bez dozoru.

ornament_02

dyne1

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA SVÍCEN Z DÝNĚ

Připravte si:

  • malé okrasné dýně kulatého tvaru
  • barevné čajové svíčky ladicí s barvami dýní
  • špičatý nůž
  • tvořítko na melounové kuličky

Pokud není dýně zcela stabilní, seřízněte do roviny výčnělek zbývající po květu, ale nesnažte se říznout do povrchu dýně, aby se nezačala kazit.

dyne2

VEZMĚTE MÍRU SVÍČCE

Špičkou nože si vyznačte obrys svíčky. Svíčku odložte a kolmými, ne příliš hlubokými vpichy dýni prořízněte. Pokračujte opatrně trochu hlouběji, dejte pozor, abyste se neporanili. Když cítíte, že nůž prošel dovnitř, vyznačené kolečko prořízněte do kříže a kousek vykrojte. Pozvolna vyřízněte celé kolečko, které budete potřebovat pro zasunutí svíčky.

dyne3

VYDLABEJTE DUŽNINU

Otvorem dýni vydlabejte. Nejlépe se mi pracuje tvořítkem na melounové kuličky. Nejprve vyjmu semínka a pak krouživými pohyby vyčistím celý vnitřek dýně.

dyne4

VNITŘEK NECHTE ZASCHNOUT

Zde je vidět, že vyčištěné stěny dýně jsou slabé asi jen 5 mm. Dýni nechte na vzduchu alespoň do druhého dne, aby zbytky dužniny zaschly.

dyne5

VLOŽTE SVÍČKU

Do suché a čisté dýně jemně vtlačte čajovou svíčku. Drží tam perfektně. Když vyhoří, vyškrábnu zbytek knotu a do hliníkového obalu vložím voskovou část další čajové svíčky.

Nezapomeňte si o víkendu nasbírat trochu barevných listů a pohrát si s atraktivní dekorací. I takhle krásný dokáže být podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.