SVÍCEN Z KVÍTKŮ HORTENZIE

BABÍ LÉTO NA ZAHRADĚ
30.9.2020
NAKLÁDANÁ CHERRY RAJČATA
5.10.2020

Máte-li možnost někde si ustřihnout květ hortenzie, neváhejte. Rostliny právě hýří nádhernými barvami a dá se s nimi i zajímavě tvořit.

Možná jste měli někdy na dlani vylisovaný kvítek ze stařičkého památníku. Je až neskutečné, kolik let se dochovají křehoučké rostlinky, které se kdysi lisovaly do herbářů. Už se to nenosí, škoda. Ale i tak si to můžete vyzkoušet u novodobých technik. Jemné okvětní lístky, čtyřlístky, sukýnky z máku nebo hebké plátky růží, lze nádherným způsobem zapojit do výtvarné tvorby při scrapbookingu (oblíbený způsob zpracování přáníček, fotoalb i dárků z papíru). A jak jsem zjistila, mohou se stát také součástí skleněné plochy. Drží tak dobře, že jsem sklenici zvládla i několikrát umýt - samozřejmě zevnitř.

Přišel čas kdy se dny začínají povážlivě krátit, a to vždy urychleně sahám po čajových svíčkách. Jakmile se zešeří, mívám je všude, a protože musejí být v bezpečí, hodí se k tomu každá sklenice. Je-li pěkná, stojí i za chvilku práce s romantickým květinovým dekorem...

Nezapomeňte také mrknout do sekce Svíčky a svícny na našem e-shopu, kde si můžete vybrat z hotových produktů s přírodními vůněmi.

CO BUDETE POTŘEBOVAT K DEKOROVÁNÍ SVÍCNU

Nejprve je třeba vylisovat pár kvítků z květenství hortenzie. Většinou je jich pohromadě tolik, že bude-li scházet 10-15 kvítků, ani to nepoznáte. Zbytek rostliny můžete nechat usušit vcelku pro další aranžmá. Na výrobu svícínku si připravte:

  • sklenici, která se vám líbí, využila jsem klasickou zavařovačku
  • asi 15 ks kvítků hortenzie
  • 4 kuchyňské papírové utěrky
  • 2 vyřazené silnější časopisy
  • lepidlo zn. Tenyl
  • čajovou svíčku

Z kvítků odstřihněte stopky a rozložte je na papírovou utěrku. Přikryjte je druhou utěrkou, a to celé vložte do silnějšího vyřazeného časopisu. Časopis zatižte knihami a kvítky nechte týden lisovat. Až je budete kontrolovat, zjistíte, kolik vlhkosti předaly svému okolí - papír v časopise bude zvlněný. Kvítky přesuňte do dalších papírových utěrek a postup zopakujte. Po několika dnech budou kvítky suché a dokonale vyrovnané. Pokud je vyndáte dříve, pak se mohou na vzduchu opět mírně zkroutit. Na fotografii je znázorněna fáze prvního sušení, kdy květy ještě nejsou dokonale suché. A když to se sušením přeženete, mohou se květy při lepení lámat. Takže se trefte někde mezi :o)

VYLISOVANÉ KVÍTKY NALEPTE NA SKLO

Sklenici odmastěte saponátem a umyjte vodou. Dokonale vylisované kvítky postupně nalepte po obvodu sklenice. Na rub každého kvítku naneste prsty trošku lepidla a dokonale jej přitiskněte na povrch. V okamžiku, kdy lístky proschnou, začnou se jejich barvy proměňovat do nostalgických odstínů.

ČAS PROPŮJČÍ KVĚTŮM BARVY ZAŠLÉHO PERGAMENU

Květy jsou křehké a dokonale přilnou k povrchu skla. Řekla bych, že se stanou jeho součástí. S použitým lepidlem mám velmi dobré zkušenosti. Až budete chtít sklenici zbavit dekoru, ponořte ji do teplé vody a pak houbičkou odstraňte lepidlo i s květy. Do té doby bude dekor bezchybně držet.

Nejhezčí efekt vytvoří průhled rozsvícenou sklenicí, kdy na květech spatříte veškeré detaily. Příroda je neskutečně krásná.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.