SVÁTEČNÍ POLÉVKA Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ

SKLENĚNÉ RYBKY NA SILVESTROVSKÉ POHOŠTĚNÍ
13.12.2018
4x SVÁTEČNÍ PEČENÍ PRO HOSTY
18.12.2018

Vybrat polévku pro zimní sváteční den, není jednoduché. Přece jen se snažíme podat svým hostům výjimečné pokrmy, které se během roku tak běžně neopakují. Sáhněte tedy po dostupné surovině dodající tělu mnoho důležitých živin. 

Základem polévky je hlíva ústřičná, houba, která dostala své pojmenování podle toho, že její klobouky připomínají ústřice. Má příjemně nasládlou chuť - podobně jako je tomu u hříbků, a silně voní po houbách.

Na starověkou tradici používat houby jako léčivé prostředky navázala i věda. V některých houbách objevila řadu bioaktivních látek účinkujících proti onemocnění srdce, rakovině nebo vysokému krevnímu tlaku. Určitě stojí zato zařadit houby do jídelníčku. Lze to i způsobem, který nepoznají houboví nejedlíci. Rozdrcené houby lze používat jako koření, mleté houby můžete propašovat do karbanátků a pod.

Častá konzumace hlívy se může příznivě projevit snížením cholesterolu v krvi a rovněž zmírněním zánětlivých onemocnění a infekcí. V kuchyni má široké uplatnění, a ráda ji používám po celý rok. Polévku z hlívy ovšem považuji za vysloveně zimní záležitost. Jen si ji dobře načasujte, protože je hutná a musí zapadnout mezi ostatní pokrmy, které v celkovém menu putují na stůl.

Polévku jsem prostřela na stůl s nádobím Barocco, které mě tímto časem provází, a pokud se vám bílostříbrný stůl líbí, užijte si sváteční atmosféry stejným způsobem. V tuto chvíli jsme ještě schopni dodat zboží do Vánoc :o)

003

SVÁTEČNÍ HLÍVOVÁ POLÉVKA

Příprava: 50 minut * Získáte: 1,5 l polévky

  • 1 l připraveného zeleninového vývaru
  • 350 g hlívy ústřičné, očištěné a nakrájené na nudličky
  • 1 lžíce másla
  • 1 malá cibule
  • 3 plné lžíce sádla
  • kmín
  • 5 lžic hladké mouky
  • 2 plné lžičky sladké papriky
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a mletý pepř
  • 2 stroužky česneku, rozmělněného
  • hladkolistá petrželka, jemně nasekaná

1. Připravte si silný zeleninový vývar, použila jsem 2 vrchovaté lžíce zeleninového vývaru v prášku - recept naleznete ZDE.

2. Mezitím nakrájejte houby - hlavy na hrubší proužky, nožky dejte stranou a jejich měkké části rozmixujte. Proužky hub dejte na pánev na rozehřátou lžíci másla a rychle orestujte.

3. Cibuli nakrájejte najemno a v hrnci osmahněte na sádle. Přisypte kmín a mouku a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Přidejte papriku, rychle promíchejte, aby nezhořkla a okamžitě zalijte ½ l studené vody. Dobře promíchejte, přidejte nasekané nožky hub a základ rozmixujte ponorným mixérem.

4. Přilijte připravený zeleninový vývar (zeleninu zceďte), přidejte orestované houby, majoránku, osolte a opepřete (pozor, pracujete-li s práškovým vývarem, obsahuje sůl) a pod pokličkou vařte 35 minut. Na závěr přidejte do polévky prolisovaný česnek a podle potřeby dochuťte. Před podáváním přidejte čerstvě nasekanou petrželku.

malý tip

Podáváte-li polévku jako samostatné jídlo, může být i trošku ostřejší. Můžete přidat trochu bílého pepře a na špičku nože pálivé papriky. Bude více připomínat držťkovou polévku. Hlíva ústřičná je hojně užívaná ve vegetariánské kuchyni, kde dokáže nahradit maso.

Hlíva ústřičná roste v bohatých trsech a je zbarvená od světlých tónů až do tmava. Starší plodnice mohou mít hodně tvrdé nožky, ale čerstvá hlíva z pěstíren je křehčí. I tak zpracovávám nožky v chopperu nadrobno, aby se nic nevyhodilo. Z asijských hub s pozitivním zdravotním vlivem na náš organizmus znáte patrně ještě penízovku sametonohou a houby shiitake. Prozatím nejlépe prozkoumané složky těchto tří druhů hub jsou polysacharidy, které vykazují antikarcinogenní účinky. Je mnoho důvodů, proč je konzumovat častěji.

Základ každé dobré polévky tvoří vývar, v tomto případě samozřejmě zeleninový. Můžete si uvařit čerstvý, ale také si uprostřed svátečního shonu práci urychlit tím, že použijete nasušenou zeleninu se solí či s kořením. Ovšem, za předpokladu, že ji máte připravenou na zimu. Tady mám hotový základ polévky, který je třeba rozmixovat dohladka, a dále už jen přidejte hlívu, zmíněný vývar, česnek a koření a nechte polévku dovařit. Za malou chvíli se můžete těšit na výsledek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.