SVAŘÁKOVÉ ŽELÉ NA CESTY

10 TIPŮ PRO SLOW LIVING
22.1.2020
KRÁSNÉ STOLOVÁNÍ + SKLÁDÁNÍ UBROUSKU
27.1.2020

Kořeněný vinný rosol je lahůdka. Není to nic pro děti, ale pokud si vy, dospělí, přibalíte pár skleniček s sebou na hory, k přípravě lehkého svařáku vám pak stačí jen horká voda.

Vyrobit ovocné želé je trochu piplačka, protože z ovoce musíte získat čistou šťávu, s kterou se pracuje dál. Jinak je tomu u vinného želé, to si připravíte za pouhou půlhodinu. Výchozí surovinou je láhev vína (může být samozřejmě i bílé), nejlépe s ovocnější chutí, a pak už jen přidáte aromatické koření známé ze svařeného vína, a cukr. Cukr je třeba želírovací, díky němuž se z vína stane jiskrná hmota, kterou zavíčkujete do skleniček, abyste ji později mohli ujídat lžičkou k různým předkrmům - nebo ještě lépe, bleskově rozmíchat do horkého aromatického nápoje.

Sehnat želírovací cukr v zimě však není jednoduché. I prodavačky v supermarketech krčily rameny s tím, že ho obvykle mívají až v létě. Možná lépe pochodíte v malých obchůdcích, kde nějaký ten pytlík uvízl z loňské sezony. Já se každopádně letos vybavím, a na zimu si nechám zásobu cukru stranou. Želé jsem totiž dostala od kamarádky k Vánocům, a naprosto mě dostalo. Brzy budu dělat další várku. Máte-li po ruce pár malých zavařovacích skleniček, určitě si ho udělejte.

Pokud si vezmete pár sklenic s sebou na zimní dovolenou, namícháte si výtečný horký nápoj, který není zas tak silný jako víno samotné. A určitě si také dejte pár sklenic stranou pro své přátele. Dárek z domácí kuchyně je vždycky od srdce, a tento - trošku opilý, pro ně bude labužnickým překvapením, jako byl pro mě.

Horký nápoj si nejlépe vychutnáte ze silnostěnných sklenic a hrnků. Jsou pevné a krásně drží teplo. Zahřejí vám ruce i na ledovém zápraží. Mnoho zajímavých tvarů naleznete v naší nabídce na e-shopu.

 

želé v rukou vinařů

  • Kvalitní vinné želé vzniká součinností odborníka na víno a zkušeného kuchaře. Nejde o to využít víno jako surovinu, jde o to převést víno do formy želé a přitom udržet jeho charakter.
  • Želé, nebo-li vinný gel, vznikne želírováním vína pomocí pektinu a cukru, do nějž se vyváženým způsobem přidává koření. Profesionálně se vaří výhradně z kvalitních odrůdových červených i bílých vín, výjimkou není ani rosé. Želé se připravuje nejčastěji v měděných nádobách, protože měď je ideální druh kovu pro vaření za stálých vysokých teplot.
  • Výsledkem je sladké želé, které se konzumuje stejně tak jako tekuté červené víno s jemnějším měkkým smetanovým sýrem, hodí se k masovým paštikám, zvěřině nebo pečené krůtě.  Želé z bílých vín si vychutnáte k pečenému drůbežímu a vepřovému masu. V ne poslední řadě jej využijte jako součást sladkých dezertů.
  • Tuto delikatesu u nás zatím seženete jen výjimečně. Vinné želé si snáze přivezete ze zahraniční dovolené po Francii, Německu nebo ze zámoří. U nás narazíte na výborné želé zhotovené z červených vín při některé z regionálních návštěv Moravy.

 

Příprava: 33 minut + vaření * Získáte: 4 menší skleničky

  • 0,5 l červeného vína s ovocnější chutí
  • 500 g želírovacího cukru
  • 150 ml šťávy z pomerančů, 2 velké šťavnaté a sladké kusy
  • 4 svitky skořice
  • semínka ze 3 badyánů
  • 7 hřebíčků
  • na špičku nože kardamomu
  • na špičku nože nového koření

Pozn: Pokud budete vařit sedmičku vína, pak ještě přidejte 250 g želírovacího cukru, 100 ml pomerančové šťávy, ale koření může zůstat ve shodě s receptem na 0,5 l vína. Uvidíte, jak vám bude chutnat, kořenit můžete podle svého obvyklého způsobu pro přípravu svařeného vína.

1. Víno nalijte do kastrolu a přidejte želírovací cukr. Míchejte, až se dokonale rozpustí.

2. Směs můžete začít mírně zahřívat a mezitím si vylisujte šťávu z pomerančů a přilijte ji k základu. Vložte rozlomené svitky skořice a v hmoždíři rozdrcená semínka badyánů s hřebíčky, nakonec mletý kardamom a nové koření. Pomalu zahřívejte až do bodu varu a za stálého míchání nechte prudce vařit 7 minut.

3. V tuto chvíli je želé stále tekuté, přeceďte ho přes cedník a udělejte želírovací zkoušku na vychlazeném porcelánovém talířku. Pokud kapka rychle ztuhne a nestéká, bude želé v pořádku. Pokud tuhne pomalu, směs ještě chvíli povařte.

4. Hotové želé rozlijte do horkých vypařených sklenic a zakryjte víčky. Na 5 minut je postavte dnem vzhůru a opět převraťte. Želé nechte vychladnout. Do druhého dne dokonale ztuhne.

Chuť a kvalita vína hodně ovlivní výsledek. Želé jsem dělala pouze dvakrát, a to z různých vín, a pokaždé mělo odlišnou chuť. Na vinná želé se používají vína s ovocnou chutí a vůní. Nemyslím přímo vína ze zahradního ovoce, jedná se o tradiční vína polosladká nebo polosuchá, vyzkoušet můžete i bílá vína, například polosladká muškátová vína z Moravy a pod. Vinné želé patří ve světě k delikatesám, které se připravují výhradně z ročníkových vín, nezřídka i z madeiry, portského apod. Rozhodně nepatří k levným záležitostem.

Ztuhlé želé má hladkou strukturu a zachovává si ohnivou jiskru, kterou má pouze víno. Když ho vyklepnete ze zavařovací sklenice, drží pohromadě, když ho vyberete lžičkou - viz otevřená sklenka, trošku ho rozbijete, ale ničemu to nevadí. Podávejte ho k měkkým smetanovým sýrům jako výtečný předkrm doplněný sklenkou portského.

Skleničku si ponechte ve spíži k dozdobení cukrovinek, a pokud má váš milý rád sladké, nezapomeňte, že se blíží Valentýn. Konečně si můžete dát víno i k snídani!

Horký vinný nápoj si namíchejte v poměru, který vám vyhovuje. Do tohoto velkého skleněného hrnku jsem dala čtyři vrchovaté lžičky želé a zalila ho horkou vodou. Žele se okamžitě dokonale rozpustí. Ochutnejte, a pokud to nebude ono, nic vám nebrání přimíchat další lžičku. Pak už si svůj recept budete pamatovat. Oproti klasickému svařenému vínu je tento nápoj o poznání slabší, a pokud málo sladíte, tak i sladší. Chutnat vám však bude bez výhrad.

9 Comments

  1. Marta napsal:

    Zajímavý recept, určitě vyzkouším. Kdysi se prodávala paštika, která byla zalitá podobným rosolem, na vrchu byly zalité i lískové oříšky. Myslím, že ji prodávali pod názvem belgická. Byla sice dražší, ale moc dobrá. Už jsem ji bohužel dlouho neviděla.

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marto,
    máte pravdu, také jsem paštiku dlouho nepotkala. Domácí recept znám pod názvem Bruselská paštika, často se k ní přidávají brusinky, a jsme opět u sladkých chutí, které jsou k těmto masovým delikatesám vynikající.

  3. Lubomíra Landa napsal:

    Dobrý den, zakoupila jsem vínový potah na rozkládací sedačku z Ikei. Skvěle sedí. Doprava byla rychlá. S výrobkem jsem maximálně spokojena.

  4. Jana napsal:

    Dobrý den,
    mám radost, že jste s nákupem spokojená. Děkujeme za vaši zprávu, kterou předávám do našeho e-shopu. Přeji vám hodně domácí pohody!

  5. Trvanlivost napsal:

    Dobrý den, můžu se zeptat, jak dlouho toto svařené želé ve skleničkách vydrží? Nebude lepší, když se po zavření skleničky ještě zavaří, aby se trvanlivost prodloužila? 🙂

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    určitě to vyzkoušejte a dejte vědět :o) Svařákové želé jsem měla ve spíži maximálně 2 měsíce, takže delší zkušenost nemám. Předpokládám však, že cukr jako konzervační činidlo stačí. Želé dělám jen v malých dávkách pro přátele, protože používám dražší víno a to doma do zásoby nebývá :o) :o)

  7. Aďka napsal:

    Dobrý večer,
    aká želírovací cukor máte na mysli 1:1, 1:2 alebo 1:3 alebo nejaký iný?
    Ďakujem za info, teším sa na výsledok po doplnení informácií.
    ekný deň,
    A.

  8. Aďka napsal:

    Dobrý večer,
    aký želírovací cukor máte na mysli 1:1, 1:2 alebo 1:3 alebo nejaký iný?
    Ďakujem za info, teším sa na výsledok po doplnení informácií.
    ekný deň,
    A.

  9. Jana napsal:

    Hezký den, Aďko,
    můžete použít cukr 1:1, ale pak bude výsledek dost sladký. Raději používám poměr 2:1 – nejraději Korunní cukr želírovací. Prodává se v půlkilovém balení a obsahuje pektin a kyselinu citronovou. Výsledná chuť želé závisí na použitém víně. Želé jsem dělala vícekrát, ale opravdu je pokaždé jiné, nicméně v každém případě chutné. Užijte si vaření :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.