SVAČINOVÁ DÓZA 2 v 1 + OŘÍŠKOVÉ KŘUPKY S KRÉMEM A OVOCEM

MÁSLOVÝ RYBÍZOVÝ KOLÁČ S KRÉMEM
9.8.2019
5 DŮVODŮ PROČ SI POŘÍDIT NOVÉ DEKORAČNÍ POLŠTÁŘE
13.8.2019

Osvěžující svačina, která dokáže dobře zasytit, se bez potíží vejde do kabelky i do školního batohu. Důležité je i to, že ji dokážete rychle připravit.

Podobný pohár na jogurt, v němž zůstane oddělený prostor pro suché a mokré potraviny, jsem představila v článku o ovesných kaších bez vaření (naleznete ZDE). Jsou skutečně rychle hotové a zdravé. Přírůstkem do rodiny dělených plastových dóz do terénu je i výrobek LOCK LOCK 2 v 1, který si můžete pořídit s objemem 150 +150 ml, pak 360 + 310 ml a 560 + 310 ml. Zabydlela jsem nejmenší dózu, a zjistila, že je pevná a perfektně těsní. Žádný problém vložit ji do tašky a vyrazit do práce, na výlet a zanedlouho i do školy.

Zvláště na školní svačiny nemají mnozí z nás nejlepší vzpomínky. Jsme zvyklí jíst i očima, a porce jídla v igelitových sáčcích často nevzbuzovaly mnoho chuti. Dnes to máme snazší. Velký výběr praktických dóz, svačinových boxů a jídlonosičů, nám umožní připravit si zeleninu, ovocné a těstovinové saláty třeba na tisíc způsobů. Tyto speciální dózy navíc umožní to nejpříjemnější - oddělit suché části potravin - jako jsou oříšky, semínka, müsli, kukuřičné křupinky a pod. od surovin, které by je provlhčily na kaši.

004

DOMÁCÍ KŘUPKY S KRÉMEM A OVOCEM

Příprava: křupky 30 minut + chlazení, krém s ovocem 20 minut * Získáte: 4 porce

podle Pavlíny Berzsiové

Křupky

   100 g perníku na strouhání
   100 g mléčné čokolády, rozpuštěné
   hrst ořechů, nasekaných nahrubo
 
Krém stracciatella
 
   60 ml smetany, 30%
   130 g zakysané smetany
   1 sáček vanilkového cukru
   50 g hořké nastrouhané čokolády, ztuhlé z chladničky
 
Na dokončení
 
   meruňky nebo broskve, nektarinky
 
Křupky si připravte den dopředu, uchovávejte je v dobře uzavíratelné dóze v chladničce.
 
1. Perník nastrouhejte na jemném struhadle a v misce ho smíchejte s rozehřátou mléčnou čokoládou a nasekanými oříšky. Směs by měla být tak kompaktní, aby z ní šly vytvořit lžičkou a prsty malé hrudky. Umístěte je na pečicí papír a nechte v chladničce ztuhnout do druhého dne.
 
2. Nastrouhejte hořkou čokoládu pokojové teploty, rozprostřete ji na vychlazený talíř a dejte do chladničky ztuhnout.
 
3. Druhý den vyšlehejte pevnou smetanu a ručně vmíchejte zakysanou smetanu s vanilkovým cukrem. Opatrně vmíchejte nastrouhanou hořkou čokoládu.
 
Dokončení - Omyté a suché meruňky nakrájejte na malé kousky, do spodní části dózy dejte lžíci krému a přidejte ovoce. Vychlazené křupinky dejte do druhé části dózy a zkompletujte ji pomocí oboustranného prstence.

Výroba domácích čokoládových křupek je docela jednoduchá. Jen musíte vychytat správnou konzistenci, aby nastrouhaný perník a kousky oříšků držely díky rozpuštěné čokoládě pěkně pohromadě, a vytvářely hrudky. Ve smetanovém krému je zas potřeba zachovat tečky čokolády, jako je tomu u krému stracciatella. Aby se čokoláda nerozpouštěla, ponechte ji nejprve v pokojové teplotě - to se nejsnáze strouhá, a hned potom ji dejte do chladničky. Ztuhlou ji vmíchejte do připraveného krému a přidejte k němu vybrané ovoce.

Hromádky vytvoříte pomocí lžičky, na níž hmotu vytvořenou z drobečků perníku, oříšků a spojenou čokoládou, prsty smáčknete. Extrémně se u toho neupatláte, ale vyplatí se udělat si zásoby a pak postupně odebírat. Křupinky jsou výborné i k jogurtu s brusinkami, nebo s chia semínky. Se sladkým a zralým ovocem vytvoříte kombinaci, která vás příjemně zasytí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.