SUŠENÁ RAJČATA V BYLINKOVÉM OLEJI

HOUSKOVÝ VĚNEC A FORMA JAKO SERVÍROVACÍ TÁC
11.10.2018
RUČNÍKY JSOU SKVĚLÝMI DÁRKY
16.10.2018

Spotřebovat nadúrodu rajčat vůbec není jednoduché. Když se vám přejí všechna známá jídla, zbytek usušte a naložte do olejové lázně.

Pochutnáte si na skvělém předkrmu, dochutíte těstovinová jídla nebo ryby, kousky rajčat obložíte chlebíčky. Rajčata usušíte v troubě nebo v sušičce vlažným vzduchem. Celý proces je sice zdlouhavý, ale oba přístroje si s nimi poradí bez vašeho většího zásahu. Ideální je sušit menší plody, ale potýkala jsem se se středně vzrostlými rajčaty, a šlo to bez problémů.

Dlouhá léta jsem sušila v troubě, ale co mám sušičku, stále mám do ní co dát. Bála jsem se, že sklidím úrodu a pak bude sušička odložená v koutě. Nestalo se tak. Každou chvíli mi zbude trocha bylinek, nepříliš sladký hrozen vína, nebo přijde chuť na výborné zeleninové chipsy. Výhodou sušení je to, že jednotlivé pochutiny klidně a spořádaně zpracujete vedle sebe, i když jsou různě aromatické. Pokud váháte nad koupí, myslím, že nebudete litovat a najdete si mnoho cest, jak sušičku v domácnosti využít.

003

SUŠENÁ RAJČATA V BYLINKOVÉM OLEJI

Příprava: 20 minut * Sušení: 12-13 hodin

Do sušičky

  • omytá rajčata, osušená a podélně rozpůlená
  • sůl

Na dózu 0,75 l

  • extra panenský olivový olej
  • sušená rajčata z necelých 2 kg v syrovém stavu
  • 2 feferonky, vcelku
  • 2 stroužky česneku, rozmělněné
  • 3 lžičky kaparů
  • hrst čerstvé bazalky, nebo ½ lžíce sušené
  • 2 bobkové listy

1. Použijte pouze zralá a nepoškozená rajčata. Omyjte je, osušte a podélně rozkrojte. Každou polovinu rozkrojte ještě do kříže a pokuste se dužninu prsty zespoda trošku vytlačit nahoru. Do takto rozevřených plodů se snáze dostane vzduch a lépe se vysuší.

2. Půlky rajčat rozložte na síta podložená kuchyňskými utěrkami a trochu je posolte, aby vykapaly. Asi po půlhodině je otočte řezem dolů a síta vložte do sušičky.

3. Teplotu nastavte na 65 °C/5 hodin, pak na 60 °C/7 hodin. Rajčata sušte tak, aby se nedotýkala, síta prohazujte. V poslední fázi by rajčata měla zůstat vláčná, ale při zmáčknutí by z nich neměla téct šťáva. Pokud je třeba, přidejte ještě hodinu.

Nálev - Do dózy nalijte trochu ochucené oleje a začněte skládat rajčata. Když je dóza plná, obsah lehce sklepněte a rajčata zalijte zbytkem ochuceného oleje. Dózu pevně uzavřete. Uložte ji do chladničky a naložená rajčata spotřebujte do 14 dnů. 

Robustní rajčata se suší dlouho, ale zato s nimi nemusíte nic moc dělat. Sušička to zvládne zhruba za 12 hodin. Nejprve vyndám síta ven, podložím je papírovými utěrkami a rozpůlená rajčata nechám vykapat. Jde to lépe, když každý kousek naříznete do kříže, mírně rozevřete a posolíte. V další fázi je otočte řeznou stanou dolů a začněte sušit.

Takto vypadají usušená rajčata. Ještě pruží, ale už z nich nevytéká šťáva. Samotná by vám však tolik nechutnala. Naložte je do oleje, který je změkčí a ještě ho dochuťte bylinkami, česnekem, kořením a kapary. Po týdnu už můžete ujídat přímo z chladničky...

Dózy s hermetickým uzávěrem jsou pro nakládání naprosto skvělé. K potravině nepustí vzduch a všechny chutě se v nich nádherně rozloží. Můžete použít skleněnou dózu i plastovou. Víko této dózy pevně uzavřete pomocí silikonového uzávěru a sklopného držátka.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.