STÁLE AKTUÁLNÍ KRAJKY

KNEDLÍKY A KNEDLÍČKY PRO LABUŽNÍKY
1.10.2019
JE ČAS NA DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK HOKKAIDO
3.10.2019

Dosud se ještě nestalo, aby z našich moderních interiérů zmizela něha krajkových ornamentů. I kdybychom měli jenom hrneček s nostalgickým dekorem nebo fotografii v romantickém rámu, někde doma jsou...

I v našem přetechnizovaném prostředí se najde místo pro trochu romantiky. Stále potřebujeme mít kolem sebe věci, které v sobě nesou odkaz dob minulých. V každém domově se najdou ukryté předměty vzácné tím, že se jich dotýkaly ruce našich předků. My pak s lásku opatrujeme třeba starodávný vějíř z taneční besedy, dečky a kapesníčky lemované ručně vyráběnými kraječkami, nebo otlučené hrnky nesoucí dekor drobných vyšívaných růží.

Nemusíme tyto věci stavět na odiv, ale je tak příjemné je mít. Mnozí z nás je stále vytvářejí, vyšívají, háčkují, dokážou zpracovat vlnu na kolovratu. Budiž jim velký dík zato, že nenechají tyto dovednosti odejít s minulostí. Nezoufejte, když nic podobného nedokážete. Stále si můžete pořídit spoustu věcí ze dřeva nebo z textilu se vzory ilustrujícími techniku jednotlivých řemesel.

Materiály i dekory se přizpůsobují současnosti a dobře se pak začleňují do prostoru. I když - dobře zvolený kontrast starého a nového dokáže vytvořit v interiéru nesmírně zajímavé sepětí.

Ačkoliv háčkování slaví už dlouho svůj návrat na výsluní, nemusíte ho přímo ovládat. Přejete-li si mít několik kousků krajkových deček, které využijete jako podložky pod hrnky a dekorační předměty, pořiďte si tuto sadu, kde naleznete ručně vypracované dečky od průměru 9 cm (těch je v kompletu 6 ks), po 16 a 23 cm, oválnou dečku s šířkou 24 cm a obdélníkovou dečku velkou 27 x 20 cm. Háčkované prostírky jsou zhotoveny ze 100% bavlny a po vyprání je můžete mírně natužit škrobem a vypnout. Další tipy, jak s dečkami naložit, naleznete v článku, do něhož se proklikněte obrázkem: SADA 10 KS HÁČKOVANÝCH PROSTÍREK, 399Kč.
To vás zajisté nijak nepřekvapí. Většina záclonových vzorů vychází z krajkových dekorů inspirovaných minulými stoletími. Nádherné vzory často pojednávají celou plochu, sdružují se do pruhů i vytvářejí shluky drobných nebo rozměrných květin. Dekor ovlivňuje transparentnost záclon, ale také jim dává formu; například tím, že textilie zakončují různě vysoké bordury nezřídka tvarované do zoubků a hlubokých vln. Stačí si jen vybrat: HOTOVÁ ZÁCLONA VERONIKA, 349 Kč.
Krajky sluší bezesporu i dřevěným bytovým doplňkům. Styl vintage si oblíbili mnozí z nás. Sluší pracovnám, ložnicím i zimním zahradám, a všude tam mohou doplnit váš stávající interiér zdobené rámy na obrázky a fotografie, komody s praktickými šuplíky na drobnosti, boxy na kosmetické kapesníky a další milé předměty: FOTO RÁMEČKY OD 139 Kč, DŘEVĚNÁ SKŘÍŇKA 349 Kč, SET 3 ČTVERCOVÝCH RÁMŮ 359 Kč, BOX NA PAPÍROVÉ KAPESNÍKY LACEWORK 249 Kč.
Možná, že už máte delší dobu chuť něco malého si uháčkovat. Dárkové a dekorační krejzlíky na zakrytí zavařeninových víček jsou snadné, rychle hotové, a jejich výroba vám ukrátí dlouhou chvíli. Potřebujete k tomu jen háček, klubíčko tenké bavlněné příze a kousek látky. Umíte-li základní sloupky, krok za krokem vše zvládnete podle fotografií v dalším článku (proklik obrázkem). A pokud vás háčkování nebaví, kupte si 2 metry úzké kraječky a ručně nebo na stroji s ní dozdobte kolečka vystřižená z látky. Protože vám tam bude chybět tunýlek na provléknutí stuhy, sklenici pak jednoduše ovažte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.