SRDÍČKA Z LISTŮ

ŠVESTKOVÉ KNEDLE V KOŽICHU
26.10.2017
ČERNÝ HALLOWEENSKÝ KOLÁČ
30.10.2017

ornament_01
Mám ráda všechna roční období. Pokaždé mi připadá nejkrásnější to, které prožívám. A nad přírodou, která se ve svém životaběhu stále dokola opakuje, žasnu, jako bych ji viděla poprvé.

Podzimní šustění pod nohama mě vždy donutí k tomu, abych si pár nejbarevnějších listů posbírala a doma zavřela do knížek. Občas na mě pak vypadne křehký a vybledlý list s nějakou vzpomínkou. Teď suším už poněkolikáté, protože – jak už jsem zmínila, letos je listí nějak krásnější, než jindy. Napadlo mě, že z několika pěkných kousků by mohla vzniknout vkusná přání, nebo dekorační obrázek.

Jak jsem si s listy hrála, dva stejně veliké lístečky přede mnou vytvořily srdce. Stačilo odstřihnout stopky a slepit je k sobě. Podívejte se, jak to dopadlo. A pokud se k jednoduchému tvoření nepřidáte, pak si z nastříhaných přírodnin uvažte alespoň kytku do vázy. Bez impulzů z krásné přírody, se nedá existovat. Mrkněte i do galerie pod článkem, kde všude se vám může usadit sprška podzimních listů…

ornament_02

listy1

CO BUDETE POTŘEBOVAT NA VÝROBU OBRÁZKŮ Z LISTŮ

Z velikosti srdíček vyplyne, na co se budou hodit. Důležité je, abyste pro každé z nich měli připravené 2 přibližně stejně velké listy. Listy před prací dobře usušte. Připravte si:

  • nasušené jednoduché listy, ideálně takové, které jsou tvarované do ostřejší špičky
  • lepidlo zn. Tenyl
  • potištěné kartony v tlumené barevnosti
  • jednobarevné čtvrtky
  • nůžky
  • menší obrazový rámeček nebo entomologickou krabici

Sušení listů

Nasbírané listy vložte mezi stránky nepotřebného časopisu a na 2-3 dny jej zatižte. Stránky zbaví listy první vlhkosti (počítejte s tím, že se papír zvlní), takže po pár dnech listy zkontrolujte a vložte do suchého časopisu. Postup zopakujte, dokud se listy dokonale nevysuší. V této fázi se s nimi bude dobře pracovat. Pokud necháte listy sušit dlouhou dobu, při výrobě koláže se mohou lámat.

listy2

VYTVOŘENÍ OBRÁZKU

Teď záleží na tom, co vytváříte. Pro přáníčka si připravte složený kousek barevné čtvrtky na výslednou velikost 10,5 × 14,5 cm, tak se vejdou do klasických obálek. Pak ozdobte přední stranu malým srdíčkem – podobně, jako to vidíte na hlavní fotografii. Výroba srdíčka je stejná, jako u obrázku.

Pro vytvoření obrázku si nastříhejte karton s barevným potiskem, vhodným jako podklad pod nasušené listy. Tvar určí velikost vašeho rámečku. Srdce vytvoříte tak, že přes sebe přeložíte dva listy stejného druhu a podobné velikosti, a v místě, kde se kříží, nanesete vrstvu lepidla. Tenyl listy neznehodnotí. Naopak, krásně je slepí, ale pro dokonalejší výsledek vložte slepené srdíčko ještě alespoň na hodinku mezi stránky časopisu a zatižte ho. Mezitím si připravte rámeček nebo entomologickou krabici. Dobře slepené srdce z listů nalepte na podklad, a celek opět zatižte. Pak jej adjustujte dle svých představ.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.