ŠPALDOVÉ SUŠENKY DO ŠKOLNÍCH LAVIC

TŘÍDÍME A UKLÍZÍME NA ZIMU
15.9.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC ZÁŘÍ: VĚNEC S LÉČIVKAMI
20.9.2021

Školní lavice se naplnily, třídy ožily a maminky vymýšlejí svačinky do krabiček. Zpříjemněme dětem den domácími sušenkami.

Letos jsme návrat dětí do lavic prožívali i my ostatní, kteří tyto starosti nemají. Všichni si přejeme, aby se svět vrátil do klidných kolejí a už to tak zůstalo. Kéž by. Než se všechno usadí a rodinný režim dostane řád v podobě školních rozvrhů hodin a mimoškolních kroužků a sportovních aktivit, je čas na trochu rozmazlování. O víkendu si s dětmi upečte dobré sušenky, které si pak mohou přidávat k jogurtové svačince na přilepšenou. 

Sušenky si čas od času napečte a napěchujte jimi dózu, aby se pěkně rozležely. Je to pak taková hříšná radost, když víte, že si k výbornému čaji nebo kávě dáte sušenku a máte ji pěkně po ruce. Ale především si tuhle chvilku v kuchyni naplánujte se svými dětmi, protože se něčemu přiučí a zároveň si procvičí svou šikovnost. Budou pak na sebe neskonale pyšné. Mandlové sušenky totiž mohou vypadat jako úplně klasické kulaté placičky, ovšem také lze na jejich výrobu vzít dřevěnou vytlačovací formu, pomocí níž vzniknou sušenky se zoubkovanými okraji a s hezkým reliéfem.  

Podobné formy budete znát z výroby staročeského medového perníku. Bohatě zdobené perníčky patřily dříve nejen k svátkům vánočním, ale především k poutím, o které nebylo od svaté Anny nouze. Medové těsto se dělávalo podle utajovaných rodinných receptů a často se nechávalo zrát i několik měsíců. Nejdříve se pekly obyčejné placičky - kartičky, později se těsto vtlačovalo do umně vyřezávaných forem z lipového, hruškového či třešňového dřeva. V noha muzeích je můžete vidět, a dokonce někde i s napečenými husary, zvířátky nebo miminy v povijanech, což byly oblíbené motivy.

abeceda_zdravi_03

Š - JAKO ŠPALDOVÁ MOUKA

mouka plná živin pro podporu imunitního systému

Špalda je nejstarší odrůdou pšenice, která na rozdíl od ostatních obilovin neprošla žádným šlechtěním a obsahuje vysoké množství živin. Jsou obsaženy nejen v samotném zrnu, ale i v obalové části, která se u jiných druhů mouky odstraňuje. Právě zde je nejvíce vitaminů a minerálů. Mouka tohoto druhu se označuje jako celozrnná špaldová mouka.

V současné době má nejširší uplatnění v kuchyni. Celozrnná špaldová mouka se od běžné mouky liší obsahem otrub a klíčků a splňuje veškeré požadavky na zdravé stravování. Obsahuje méně lepku a je lehce stravitelná. V obchodech se můžete setkat jak s hladkou špaldovou moukou, tak i s její hrubou variantou.

Její pravidelné užívání podporuje imunitní systém a výrazně zlepšuje tráveníPokrmům dodává tmavší zabarvení, příjemnou vůni a oříškovou chuť. Mouka je vhodná k zahušťování, smažení (palačinek apod.), k vaření příloh (knedlíků, halušek), k pečení chleba, cukroví a sušenek, jimž dodává nadýchanost.


 

Příprava: 1 hodina

  • 180 g celozrnné špaldové mouky hladké
  • 50 g mandlí, jemně mletých
  • 80 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce M
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
  • + dřevěná vytlačovací forma KOLEČKO na perníčky a sušenky

1. Mouku, mandle a moučkový cukr vložte do robotu a promíchejte stěrkou. Přidejte změklé máslo, vejce, skořici a špetku soli a těsto zpracujte (můžete samozřejmě pracovat na vále).

2. Jakmile se těsto začne spojovat, přendejte ho na vál a dokončete. Těsto se špaldou je mírně lepkavé, podsypejte ho však jen tak, aby se příliš nezpevnilo. Vytvořte válec a dejte ho odpočinout na 2 hodiny do chladu.

3. Když je vše připravené, dřevěnou formu štětečkem poprašte moukou tak, aby ulpěla ve všech záhybech. Z těsta kus odkrojte, zbytek nechte v lednici.

4. Z těsta vytvořte kuličku, rozplácněte ji na hodně pomoučeném vále do tvaru placičky a vmáčkněte ji do formy. V tuto chvíli by těsto nemělo lepit a pak se krásně vyloupne z formy ven. Sušenky klaďte s rozestupy na plech opatřený pečicím papírem.

5. Plech vložte na střed trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 15 minut do slabě růžova.  

Těsto obsahuje dost tuku, takže ho mimo práci uchovejte v chladu, bude se vám s ním lépe pracovat. Výřezy ve formě je třeba vysypat moukou, aby šly sušenky dobře ven. Použila jsem štětec, aby byly veškerá záhyby pokryté. Protože dřevo přijímá vlhkost a mastnotu, připravte se na to, že budete pracovat rychle, a to proto, aby v záhybech neulpělo rozehřáté těsto.

Pokud by se vám podařilo reliéf formy zalepit těstem, použijte špičatou špejli a vyčistěte jej. Jinak by sušenky byly méně plastické a při vyklápění by držely na místě. Sušenky klaďte s rozestupy na plech, počítejte s tím, že se mírně zvětší, ale více se zakulatí na výšku. Výřezy ve formě nejsou stejně velké, ovšem dávkování těsta budete po chvíli odhadovat citem.

Sušenky vyšly dobře, forma bude výborná také pro tvarování perníčků. Perníčkové těsto je pevnější, a určitě se s ním bude dobře pracovat. Stojí to za vyzkoušení, stejně tak jako následující reliéfní nástroje na zdobení těsta - váleček, nebo šikovná razítka...

2 Comments

  1. Eva napsal:

    Vaše recepty se mi moc líbí zdraví paní Eva Talášková

  2. Jana napsal:

    Hezký den, paní Evo,
    děkuji vám moc, a přeji vám krásný podzim!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.