SNADNÁ LETNÍ KVĚTINOVÁ ARANŽMÁ

VYPĚSTUJTE SI AVOKÁDO Z PECKY
23.7.2020
VANILKOVÉ BROSKVE S AMARETTEM
3.8.2020

Kdo se rád zabývá květinami, využije podle své fantazie každou rostlinu. K aranžování někdy stačí naprosté minimum.

Pracovat se dá s každou přírodninou, dokonce stačí i holé proutky. Ale teď, uprostřed léta, máme k dispozici vše, co nám příroda nabízí a vedle dekorativních rostlin je tu řada těch, které kvetou a voní. Užijte si tento krásný čas.

Květinová aranžmá jsou o to víc působivá, zapadnou-li do předem připraveného rámce. Například prostřený letní stůl s ubrusem nebo nádobím s liniemi rostlin, vytvoří vkusný celek, byť byste pracovali jen s kouskem šátku či s papírovým servisem určeným k rychlému stolování. Mladé rostlinky můžete na nějaký čas zabydlet v kuchyňských sklenicích, které momentálně nepotřebujete, a spolu s nimi je i věnovat jako dárek. Momentální nápad je vždy nejlepší. Právě tehdy se vám dostane pod ruku dlouho nepoužívaný džbán nebo vysloužilá forma na pečení, kterou berete jako nezajímavý inventář, a znovu ožije zářivými barvami a křehkostí rostlin. Tyhle dekorace vám někdy způsobí více radosti, než promyšlená vazba z květinářství.

A určitě nezapomeňte na sušení bylinek. Čeká nás týden slunce a prázdninové pohody!

Ráda dávám starým věcem novou tvář. Když jen tak leží, jsou většinou na obtíž. Například stará forma na bábovku poslouží jako váza na kytici lučních květin. Klasický tvar bábovky se středovým otvorem vám velice snadno napomůže k rozložení a vytvarování květinového aranžmá. Pár stvolů, které dáte do tohoto otvoru, vytvaruje kytici dokulata. Aby stonky nezůstaly bez vody, umístěte je nejprve do plastové květinářské ampule.

Květinových stylizací je bezpočet. Určitě máte v prádelníku nejeden ubrus s květovaným dezénem, možná vlastníte i sadu porcelánových talířů s kvítky, na nichž v létě chutnají zeleninové saláty, dezerty i teplé obědy s ovocnými knedlíky apod. Chcete-li si připravit romantický letní stůl, pak by na něm také nemělo chybět osvětlení - například neobvyklé aranžmá s čajovou svíčkou hořící pod hladinou.

Tohle je další možnost, jak využít kuchyňské předměty - buď opomíjené, nebo speciálně za tímto účelem pořízené, protože vytvářejí určitý styl, který sledujete. Velká zadělávací mísa může pamatovat vaši babičku, ale zrovna tak si ji lze koupit i dnes. Smaltované nádobí, stejně tak jako tvary džbánů, plechových hrnků a mís vycházející z éry první poloviny minulého století, jsou v kurzu. Věnujete-li takovou mísu rostlinkám, pak nezapomeňte na vytvoření odtokového otvoru, který je třeba dobře ošetřit protikorozní barvou.

Aby se váš stůl celý zaplnil květinami, k tomu stačí lehounké svačinové nádobí z papíru a zajímavě poskládané ubrousky. Téma růží je neodmyslitelně spjaté s létem, a kdo má zahrádku, tak ví, jak tyto květy dokážou v teplém podvečeru omamně vonět. Chcete-li si připravit krásný večer, nelitujte pár růží nastříhat a ozdobit s nimi nadýchané ubrousky, které jen čekají na ovocný koláč a pár přátel...

Tohle je hezký způsob, jak si nasušit kytičku bylinek a přitom si užít její vůni a krásu. Stačí ji jen rozdělit a jednoduše přichytit na čistý korpus věnce, a na pár dní si udělat radost. Zvláště levanduli si ochotně přinášíme do svých domovů, protože milujeme její vůni. V kuchyni nadělá věneček spoustu radosti i užitku, neboť nasušené květy můžeme užít při vytváření kulinářských specialit.

Zahálející kuchyňské nádobí jen chytá prach. Nejsou-li vaše dózy momentálně obsazeny těstovinami nebo zavařenými dobrotami, umístěte do nich rostlinky, které se chystáte namnožit a opatrovat. Vzniknou tak půvabné zelené skleníčky - florária, v nichž lze perfektně pěstovat třeba sukulenty. Rostliny si v otevřených sklenicích vytvoří své vlastní mikroklima a vegetují si tu velice ochotně. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel, která se dozvíte v příslušném článku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.