SMETANOVÁ PIZZA A TĚSTO KYNUTÉ V LEDNICI

PŘEJEME ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK!
29.12.2021
BORŮVKY V ZIMĚ VYLÉČÍ KDECO
4.1.2022

Znáte skvělé těsto na pizzu, které vám nakyne v lednici? Vyzkoušejte ho, nikdy se nic nepokazí.

Nový rok se přihnal rychlostí blesku, ale bude to zřejmě ještě chvíli trvat, než se vše vrátí do vyježděných kolejí. Nakonec to nikdo z nás tak úplně nechce. Stačí jen rámec, který nám pomůže udržet směr, ale ledacos může být jinak. Naplánujme si, že určitě budeme úspěšnější, šikovnější a tím pádem spokojenější se vším, čeho jsme dosáhli. Nejužitečnější je, zajímat se o vše, čeho se v životě účastníme, protože nové poznatky a zkušenosti jsou záchranným lanem pro zdravě fungující mysl.

Teď mě ovšem nenapadá, jakým oslím můstkem se mám dostat do kuchyně ke kynutému těstu? Nejspíš jsem v novoročním rozpoložení chtěla říct, že se celý život učíme nové věci. A tak, i když máme své zaběhané rituály, stojí zato vyzkoušet cokoli nového a nepoznaného. Například v kuchyni je odezva okamžitá a velice příjemná - čeká vás dobré jídlo.

Ať se vám celý rok všechno daří, a protože rok 2022 provází kreativita, rodinná pospolitost i společné budování a zařizování hezkého domova, budeme se k tomu snažit přispět měrou vrchovatou, ať už užitečnými informacemi, tak i zbrusu novým zbožím, které průběžně nalézáte na e-shopu decoDoma. 

Příprava: 20 minut + zdobení * Získáte: 3 ks pizzy o průměru 32 cm

Těsto

  • 500 g hladké mouky, prosáté
  • 5 g sušeného droždí (asi ½ sáčku)
  • 250 ml vlažné vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce soli

Smetanový základ - pro 3 ks pizzy

  • 200 g zakysané smetany, 18%
  • 3 lžíce smetany, 30%
  • 2 větší stroužky česneku, prolisované
  • sůl

Náplň - pro 1 ks pizzy

  • 1 lžíce oleje
  • 200 g kuřecích prsou
  • steakové koření
  • 100 g špenátových listů, opraných a okapaných
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 lžíce smetany, 30%
  • 200 g strouhané mozzarelly
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl dle potřeby

1. Mouku prosejte do mísy robotu, přidejte droždí a směs promíchejte. Přilijte vlažnou vodu, přidejte olej a sůl. Zapněte motor na malé a pak střední otáčky a vytvořte vláčné těsto. Přesuňte ho na vál a s minimem mouky propracujte rukama. Vytvořte bochánek, vložte ho do misky vytřené olejem a přikryjte víkem. Mísu vložte do lednice a ponechte ji tam do druhého dne.

2. Druhý den vytvořte smetanový základ - Veškeré ingredience smíchejte, prošlehejte metličkou, ochutnejte a dosolte dle chuti. Těsto vyjměte z lednice a nechte ho na válu dýchat.

3. Připravte náplň - Na rozpálenou pánev dejte lžící oleje, prohřejte ji a zprudka opečte okořeněné kuřecí maso nakrájené na nudličky; vyjměte ho ven. Plamen ztlumte, na pánev dejte špenátové listy, přidejte plátky česneku a 1 lžíci smetany, a špenát nechte krátce zavadnout. Troubu vyhřejte na 230 °C (horkovzduch), 230 - 250 (horní a spodní ohřev).

4. Mezitím těsto rozdělte na 3 části a z první vyválejte placku potřebné velikosti. Přesuňte ji na kulatý plech opatřený pečicím papírem. Placku potřete 4 lžícemi smetanového základu, posypejte mozzarellou, rozložte kuřecí kousky a špenát.

5. Pečte 10 minut (12 minut bez horkovzduchu) na spodním roštu, pak přidejte čerstvé lístky špenátu a parmezán a po ½ minutě pizzu vyjměte z trouby.

Okraje pizzy ihned potřete olivovým olejem se stroužkem rozetřeného česneku a podávejte.

POZN.: Pokud děláte jen 1 pizzu, zbývající díly těsta vložte do sáčků a zamrazte pro další použití. Děláte-li pizzy 3, pak při přípravě ingredience pro 1 náplň vynásobte třemi.

Krásně vláčné těsto nenechte nabrat další mouku, není to zapotřebí. Pokud dáte vytvořený bochánek poprvé do lednice, zaručeně se budete obávat o výsledek. Ale vše dobře dopadne...

...v okamžiku, kdy těsto druhý den vyjmete, potlačené kynutí se znovu chopí příležitosti a těsto se na válu krásně nadýchne. Z tohoto množství uděláte 3 ks pizzy o klasickém rozměru 32 cm. Děláte-li trochu menší, utvoříte bez problémů 4 ks a budete je mít i mnohem tenčí. Záleží na tom, co máte rádi.

Rozválená část těsta je tenká, ale v troubě se zase dobře rozvine kynutí. V případě smetanového základu už nepoužívejte olej, tuku je dost ve smetaně. Pak přidejte štědrou vrstvu mozzarelly, opečené maso a špenát. Už teď se těšte na výsledek. Parmezán dávám navrch, až na upečenou pizzu. S několika čerstvými lístky špenátu nechám vše krátce dojít a podávám.

Hotová pizza má krásně křupavé okraje. Pokud máte rádi pizzu vláčnou, ihned po vyjmutí z trouby potřete okraje troškou olivového oleje ochuceného česnekem. Váš luxusní špenátový koláč bude měkoučký. Nechte si chutnat :o)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.