SLEPOVANÉ DOMÁCÍ SUŠENKY ZDOBENÉ RAZÍTKY

ANTIBAKTERIÁLNÍ POTAHY
7.10.2020
SALÁT S FRANCOUZSKOU ZÁLIVKOU A SVÍTKEM
12.10.2020

Také vás nebaví péct stále to samé? Pusťte se do domácích sušenek zdobených tiskátky. Je to zábavné!

Faktem je, že tyhle legrácky pořádáme především kvůli dětem. Čas od času něco slaví, přijdou kamarádi, chystáme sladkou odměnu nebo kalorickou vzpruhu na podzimní výlet. Důvodů je spousta, a ta chvíle hraní patří ke vzpomínkám, které navždy zůstanou. Také mám takovou. Když jsem byla malá, každou rodinnou dovolenou provázela plechová krabice plná božských miniaturních kynutých koláčků s malinovou marmeládou. Nikdy jindy jsme je nejedli, ale jakmile se roztočila kola, znenadání se vynořily z cestovní brašny. Netuším, jak tu spoustu maminka stíhala připravit, když v předvečer ještě žehlila a pakovala. Byl to rituál, který se u nás radostně dodržoval.

Vám jsem ale připravila rychlejší a pohodlnější pečení, a to sušenky z máslového těsta. Abyste je nemuseli pracně zdobit, pořiďte si na ně skvělá cukrářská razítka. Když je jemně vtlačíte do syrového těsta, zůstane v nich otištěný reliéf. Ideálním těstem je domácí máslové. Sušenky budou ještě lepší, když je slepíte kvalitním lískooříškovým krémem. Určitě máte svůj oblíbený.

V galerii pod článkem mrkněte ještě na silikonová razítka, mezi nimiž naleznete i vánoční motivy. Trénink na pečení začíná :o)

Příprava: těsto - 20 minut + odležení, práce celkem - 1,5 hodiny

  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 75 g moučkového cukru
  • 1 vejce M
  • 1 lžíce smetany, 30 %
  • 70 g másla
  • sada razítek se srdíčkem, smajlíkem a čtyřlístkem

1. Těsto rychle zpracujte v robotu, a jakmile se začnou ingredience spojovat, přesuňte ho na vál a dokončete. Nechte ho hodinu v chladničce.

2. Studené vláčné těsto rozválejte a pomocí sušenkového vykrajovátka vytvořte kolečka s vlnkovými okraji. Přesuňte je na plech na pečicí papír. Mezi jednotlivými tvary ponechte větší rozestupy, protože po použití razítka se sušenky roztáhnou a zvětší. Všechny tvary orazítkujte, motivky střídejte.

3. Sušenky pečte 10 minut při teplotě 175 °C. Hotové a vychladlé tvary spojte lískooříškovým krémem.

Sada dřevěných razítek funguje bezvadně. Po prvních pokusech se mi osvědčilo přesunout vykrájené sušenky na plech a teprve tam vtisknout reliéf do jejich povrchu. Měla jsem tak jistotu, že je kolem nich dostatek místa.

Chcete-li sušenky slepovat, nezbývá, než orazítkovat všechny tvary, i když jich polovinu spolkne čokoláda. A to z toho důvodu, že razítko tvary roztáhne, takže tyto sušenky by byly větší, než spodní, bez obrázků. Nějak extrémně vás to ale nezdrží, a ty méně povedené tvary mohou skončit ve spodním patře.

Máslové sušenky jsou dobré hned druhý den, čokoládový krém je rychle změkčí. Samozřejmě den, dva, jim prospěje, nebo k nim do krabice přidejte umyté jablíčko, které dělá zázraky i s perníčky. Pokud nechystáte dětem překvapení, určitě je vezměte do party k pečení. Práce s těstem je zabaví.

2 Comments

  1. Marta napsal:

    Dobrý den, nebylo by možné nejprve orazítkovat plát těsta a pak teprve kolem vykrojit kolečka?

  2. Jana napsal:

    Dobrý den, paní Marto,
    určitě můžete nejdříve razítkovat, pak vykrajovat, to záleží na vás, jak vám to bude vyhovovat. Já razítkuji většinou až na plechu, zdá se mi, že jsem tak rychlejší a trefím se krásně na střed. V každém případě se na volné sušence razítkovaná plocha stiskem maličko rozšíří, a tak musí být dostatek místa kolem, protože tvar ještě vyskočí v troubě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.