SLAVNOSTI SVĚTÝLEK

HOUBY KE KAFI
18.10.2015
MAZLIVÉ KOŽEŠINY
20.10.2015

ornament_01

Dny se povážlivě zkracují a je velice příjemné proteplit si večerní stmívání rozsvícenými svíčkami. Ztrávit večer v klidu a pohodě mihotavých světýlek se však podaří jen občas. Nemusíte se jich vzdávat, pokud plamínky bezpečně schováte do vysokých sklenic. Nebudou nikoho ohrožovat, ovšem i tak nenechávejte lucerničky bez dozoru.

Zajetá domácnost je plná věcí. Mám ráda, když tak nějak kolují nebo se dají zrecyklovat. Jen tak předejdete tomu, že se vám nenahromadí. Z léta mi zbyly téměř litrové zavařovací láhve s víčky na nakládání ovoce a zeleniny. Ne, že by nebyly zabydlené úrodou. Ale nějak se začíná ze spíže vytrácet. Láhve mají hezký tvar a poměrně úzké hrdlo, takže se hodí pro můj záměr. Než je zase budu potřebovat, mohou se převléknout do krajek.

Láhve dozdobím tak, aby nepřišly o svou původní funkci. Zkrátka v okamžiku, kdy je budu opět potřebovat v kuchyni, zase z nich dekor sloupnu. Tomu ideálně vyhovují kraječky vystříhané z plastových deček. Dokonale imitují háčkování a výšivky a v současných kuchyních jsou pořádně v kurzu. Pokud takové prostírání nebo dečky vlastníte, asi jste se lekli, že je máte rozstříhat; nejsou právě nejlevnější… Nebojte se, pro toto drobné tvoření si zaběhněte na nákup do textilní galanterie. Např. 180 cm lemovací krajky 7,5 cm š. stálo 39 Kč a větší dečky jsem koupila na tržišti za pár korun.

ornament_02

lucerny1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Sklenice odmastěte saponátem a umyjte, šroubovací víčka uschovejte. Připravte si:

  • 2-3 sklenice
  • lepidlo zn. Tenyl
  • ostré nůžky
  • plastové lemovací krajky a malé dečky
  • svazek lýka
  • badyán na ozdobu
  • čajové svíčky

lucerny2

LEPENÍ KRAJEK DO VZORŮ

Rozmyslete si, které dekorativní prvky z deček využijete a opatrně je vystříhejte. Zkontroluje, zda se vám poskládají do předpokládaného celku a zda pruhy krajky vystačí kolem dokola sklenice. Pak začněte lepit. Krajku položte rubem nahoru na pracovní papír a lepidlo prstem rozetřete do krajky. Krajku přitiskněte na sklo a pomocí papírového ubrousku uhlaďte. Přebytek lepidla odstraňte. Krajka okamžitě drží, takže můžete pokračovat dále.

Po nalepení dekoru dozdobte hrdlo láhve lýkem, stuhou apod., případně libovolnými dekoracemi. Pokud mají láhve vypouklé dno, je vhodné čajové svíčky upevnit na místě pomocí nakapaného vosku nebo kouskem aranžérské gumy. Nesklouznou vám tak ke kraji sklenice. Až budete krajky odstraňovat, jen je lehce sloupněte, sklenice namočte na den do horké vody a pak smyjte zbytky lepidla pomocí hrubé houbičky.

Stejným způsobem si můžete vytvořit malý svícínek na stůl nebo drobný dárek pro kamarádku. Svícen s živým plamínkem dokáže nastolit romantickou atmosféru. Dobře se u něj rozjímá i odpočívá. Pokud jej někomu věnujete, přejete mu zároveň i pohodu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.