SLANÉ KOLÁČE: PERFEKTNÍ I NA CESTY

MOTÝLKOVÉ KOLÁČKY Z LISTOVÉHO TĚSTA
14.7.2022
PRÁZDNINOVÝ PUNČ S ANANASEM
18.7.2022

Minulý týden v pátek jsme se tady na blogu potkali u článku 6 dokonalých ovocných dortů a koláčů, tento týden se koláče budou opakovat – tentokrát však náplně nebudou sladké a ovocné, ale slané: těšte se na vejce, sýry, salámy a šunky a nespočet druhů zeleniny.

Já osobně mám slané koláče moc ráda. Do jedné porce dostanete všechno, co máte rádi, a ještě se to dobře jí. V českém prostředí nemají nijak výraznou tradici, tady se – když už – dělaly spíš slané štrúdly. Svůj první quiche jsem měla před mnoha lety na výletě v Amsterdamu, který nám celý propršelo, jak jen to jde. My jsme se zkřehlí potloukali v pozdně říjnových plískanicích dnech uličkami podél kanálů, když jsme narazili na malé pekařství a bistro, kde to neuvěřitelně vonělo. Tam jsem si ze všeho možného vybrala právě slaný koláč: s vysokou vrstvou vajec se sýrem, s artyčoky a s rajčaty. Tahle jediná porce zahnala poměrně velký hlad a prohřála mi tělo do morku kostí, jak to jinak umí snad jen polévka. Bylo rozhodnuto: slané koláče už navěky budou mým oblíbeným jídlem. Osminku koláče si totiž můžete začerstva ještě teplou dát k večeři, snadno ji sbalíte do krabičky na svačinu na výlet nebo na oběd do práce, dá se jednoduše ohřát v troubě i v mikrovlnce. 

Z receptů kolegyně Jany jsem vybrala ty, které mě zaujaly nejvíc, tak snad jejich rekapitulace potěší i vás.

Příprava domácího listového těsta je poměrně zdlouhavá, naštěstí dnes máme tu obrovskou výhodu, že v obchodech seženeme i opravdu kvalitní listové těsto. Tenhle koláč se perfektně hodí jako velikonoční pečivo: jarní zelenou barvu špenátu a bylin doplňuje vejce jako symbol plodnosti, reálně si na něm ale samozřejmě pochutnáte kdykoliv během roku: třeba právě teď, kdy se záhony schovávají pod úrodou špenátové a jiné zelené zeleně: skvělý je i mangold, listy z kedluben a ředkviček a další.

Před pár lety byly tyhle spirálovité koláče obrovský hit: jsou jednoduché na přípravu, nijak zvlášť složité skládání surovin do spirály také není, a výsledný efekt vynaložené úsilí navíc několikanásobně převyšuje. Koláč si upečte jeden velký nebo klidně několik malých na svačiny, spirály jsem viděla naskládané i do koláčků velikosti muffinových formiček. Tak hurá do toho!

Když jsem vybírala, které koláče zařadit do dnešního výběru, tak tenhle lotrinský koláč s vejci byl naprosto jasná volba. Tohle je totiž přesně ten quiche, o kterém jsem psala v úvodu článku: másle vonící a rozpadající se křehké těsto a náplň, jejíž základem jsou vejce a sýr. V tomhle koláči najdete slaninu a jarní cibulku, popusťte ale uzdu fantazii, mrkněte do lednice a do spíže, co tam zrovna máte, a upečte si opravdu skvělý koláč, který celý byt provoní kouzlem domova.

Aby bylo jasno, já nic proti slaným štrúdlům nemám. Oproti klasickým otevřeným koláčům si dokáží uchovat spoustu šťavnatosti a v neposledn řadě jsou mnohem méně náročné na množství surovin do náplně (od čehož se v mém případě zase odvíjí fakt, že ho během odpoledne sním klidně celý sama). Tenhle cop má náplň ze špenátu, která se alespoň mě nikdy neomrzí, ale s láskou vzpomínám na štrúdly, které dělávala moje mamka: s ostrou zeleninovou omáčkou a uzeným jazykem, s nivou a česnekem, prostě jen se šunkou a sýrem. Osobně ještě doporučuju pečené papriky se suchou klobáskou jako je třeba chorizo. Cítíte tu vůni?

Pobídka „udělej bác“ nemusí patřit jen do úst maminek, které své děti pobízejí ke hře. Pokud jste totiž o bácu doteď neslyšeli, měli byste to rychle napravit. Jednoduché kynuté bramborové těsto poslouží jako samostatný koláč i jako základ pod jiné náplně. někdo si ho dá se švestkovými povidly, někdo raději se škvarky a kysaným zelím. Poslouží prostě na jedničku! 

 

1 komentáře

  1. Stanislava Fenyková napsal:

    Dobrý den.
    Dostávala jsem od Vás katalog,ale už delší dobu nechodí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.