SLADKÉ ŘEZY NA PLECH II

POMERANČOVÉ ŽELÉ SE ZÁZVOREM
25.4.2022
PITÍ TEPLÉ VODY DOPLŇUJE PITNÝ REŽIM
27.4.2022

Oříškové, ovocné nebo čokoládové řezy z plechu se v kuchyni objeví vždy, když je u stolu více strávníků. Tu a tam se nechte zlákat kouskem domácího blaha, a hned si naplánujte dlouhou procházku.

Také při pečení sladkostí je příjemné být v souladu se sezonností. Všichni netrpělivě čekáme, až nastoupí čerstvá úroda ovoce, a do té doby můžeme pracovat s citrusy, spotřebovat uskladněné loňské ořechy a mák, využívat med. Takovou první vlaštovkou, která je už nyní k dostání v obchodech, je reveň. Na trhu je jen krátce, ale na jaře zachutná mimořádně, jako se po roce těšíme na podzimní švestky. Každé období má své favority. Dřív, než nám příroda předá své poklady, překvapte své blízké třeba talířem medových řezů.

Recepty na Sladké řezy I naleznete ZDE, a vše, co budete k jejich přípravě potřebovat ve své kuchyni, objevíte na našem e-shopu.

Tyto řezy jsou obdobou tradičního medovníku. Dobře ladící změnou je kávový krém, ale jinak si pohrajete s velkými pláty upečeného medového těsta. Možná, že příprava řezů pro vás bude příjemnější, než tvarování kulatých placek pro vysoký dort. Těsto je hodně vláčné, takže se dobře vyválí dotenka a placku snadno přenesete na plech pomocí válečku. Řezy nechte pořádně rozležet, aby se všechny chutě dokonale spojily. A kdyby se vám náhodou srazil máslový krém, v článku naleznete radu, jak na něj.

Zelené dortíky zaplnily pulty mnoha cukráren a kaváren. Možná jste už ochutnali - a s překvapením, že ta podivnost je nejen dobrá, ale navíc neobsahuje dávku potravinářských barev. O krásně zbarvené těsto se postarají listy baby špenátu, který je v podstatě sladký. Těstu předá jen barvu a jeho chuť zcela zastřou ostatní ingredience. Rozetřete-li těsto na plech, zase budete mít o jednu starost méně, neboť při pečení klasického dortu je třeba poradit si s rozkrojením korpusů.

Koláč z pera našich babiček je vyšperkovaný marcipánem a mandlovými lupínky, a pro ty, co netloustnou, ještě malou porcí vanilkové zmrzliny. Tajemství červeně zbarvené rebarbory spočívá v jejím odpočinku v lázni z malinového sirupu. Tahle podoba koláče je hodna vítání návštěvy, ale mimo to, pokud reveň milujete, klidně ji jen rozkrájejte na malé kousky a její ostrou chuť schovejte pod příkrov drobenky. Možná, že tahle vzpomínka na doby dávno minulé vás uprostřed jara potěší.

Jednoduchým bábovkovým těstům můžete dát libovolný tvar - přesuňte je do prolamované formy, do formy s označením srnčí hřbet, do pekáčku, nebo je klidně rozetřete na menší plech. Jedno stoprocentní a jednoduché těsto máme v rukávu všichni, a uchýlíme se k němu pokaždé, když je shon či vážně nevíme, co péct. Je-li jen chvilenka času navíc, snadno vznikne něco nového, třeba tyto mramorové čajové řezy. Čajové proto, že součástí těsta je japonský čaj Matcha, jemný zelený pudr, který mu předá zabarvení. Řezy jsem pekla v keramické formě, z níž se těsto vyklopí, takže se převrátí. Pokud těsto rozetřete na plech, pak jen využijte dvojího zabarvení a vytvořte na něm ostrůvky, které špejlí propojte. V tomto případě dobu pečení zkraťte na 35-40 minut podle výšky těsta. Povrch upečených řezů schovejte pod vrstvu čokolády, aby si hosté vychutnali moment překvapení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.