SKOTSKÉ KUŘE ANEB JÍDLO Z JEDNOHO PEKÁČE

JAK CHUTNÁ SPÁNEK NA CHALUPĚ
19.7.2018
PŘÍLOHY JAKO SAMOSTATNÁ JÍDLA
24.7.2018

Pekáče a nízké pečicí plechy jsou v létě dobrými pomocníky. Vejde se do nich porce jídla pro celou rodinu, takže je rychle a úsporně navařeno. 

Zdržovat se v horkých dnech ve vyhřáté kuchyni je očistec; jistě mi dáte za pravdu. V tuto chvíli, kromě zeleninových pokrmů a labužnických ovocných knedlíků, odsouvám tradiční masová jídla na druhou kolej. Když na ně přijde chuť, volím taková, která připravím v jednomu pekáči, pak ho rychle zavřu do trouby, a uteču z kuchyně. Většinou se k spokojenosti ostatních vše upeče samo.

Takových receptů mám řadu a stále dokola je vylepšuji. Ten, který vám předkládám, má základ v kuchyni Gordona Ramsaye (narozeného ve skotském Johnstone, tak proto můj vzletný název) a rázem jím potěším chuťové buňky milovníkům masa i zeleniny.

Jak už jsem řekla, - je to jídlo z jednoho pekáče, takže doporučuji pořídit si nádobí správných velikostí. Tím myslím na porci pro dva, pro čtyři.... zkrátka přesně akorát. Stačí pak jen sáhnout pro ten pravý. A pokud byste k receptu potřebovali ten, v kterém jsem pekla, naleznete ho na našem e-shopu. Bude se vám hodit pro pečení letních koláčů, štrúdlů i třeba na lasagne. Dokonce jsem v něm vychladila i nepečené stracciatella řezy.

skotske-nahled

SKOTSKÉ KUŘE SE ZELENINOU

Příprava: 30 minut + pečení * Získáte: 4 porce

  • 12 ks kuřecích paliček, zbavených kůže
  • 6 lžic olivového oleje
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • 4 šalotky, nakrájené na kroužky
  • 250 g žampionů, nakrájených na plátky
  • 3 velké stroužky česneku, prolisované
  • 1 baklažán, nakrájený nahrubo
  • 2 středně velké cukety, nakrájené nahrubo
  • 1 dl suchého bílého vína
  • hrst pevných datlových rajčátek
  • hrst černých oliv s peckou
  • hrst čerstvého tymiánu
  • 5 snítek rozmarýnu

1. Polovinu oleje dejte na pánev a opečte na něm dost opepřené a osolené maso zbavené kůže. Přesuňte ho na teplý talíř.

2. Zbytek oleje přidejte na pánev a vhoďte do něj šalotky a houby, pak česnek, baklažán, část tymiánu a rozmarýnu. Dobře promíchejte a vše asi 5 minut opékejte, během pečení dochuťte solí a pepřem a přidejte nakrájené cukety a víno. Úplně nakonec přidejte rajčátka. Zeleninovou směs poduste, aby se polovina vína vstřebala, cukety se však nesmějí rozpadat. Mezitím zapněte troubu na 190 °C.

3. Změklou zeleninu přesuňte do pekáče, nahoru přidejte kuřecí paličky a zbytek bylinek. Pekáč přikryjte alobalem a pečte na středním roštu po dobu 30 minut.

4. Pak pekáč odkryjte, přesuňte ho pod gril, do základu přidejte hrst oliv a kuřátka nechte 15 minut zezlátnout. Troubu vypněte a pokrm nechte 5 minut dojít.

Podávejte s bílým pečivem nebo s novými bramborami ve slupce.

Máte-li rádi spojení letní zeleniny a masa, určitě budete s hostinou spokojeni. Maso poměrně dost okořeňte, a místo žampionů v sezoně přidejte 250 g směsi letních hub. Víno k vaření používejte vždy kvalitní a stejnou značku podávejte později s jídlem...

...vše je připraveno, chybí tu jen olivy, které přidáte později. Zbývá jen pekáč vložit do trouby. Ještě připomenu důležité - při přípravě masa si dejte práci s odstraněním kůže. Koření a bylinky maso lépe ochutí, a navíc v zeleninovém základu se paličky trochu dusí, takže vypečenou kůrčičku kolem dokola byste beztak nezískali. Také je nepečte déle než je nutné, zelenina by byla příliš měkká. Možná napoprvé netrefíte všechno akorát, ale zcela jistě vám bude chutnat.

4 Comments

  1. Anna Pochylá SNP 74 Břeclav 6 69006 napsal:

    Prosím máte dětské povlečení Ton Ton 2 x povlak na peřinu 1 povlak na povlak a prostěradlo děkuji jestli máte pošlete mi číslo účtu .Děkuji za kladné vyřízení

  2. Jana napsal:

    Dobrý den,
    paní Pochylá, váš dotaz předávám do zákaznického oddělení, a pro vaši informaci předávám odkaz na nabídku našeho e-shopu s dětským povlečením: https://www.decodoma.cz/Detske-povleceni/
    Třeba vás některé zboží zaujme. Srdečně zdravím.

  3. Annet napsal:

    Super moc díky za recept, poslední dobou už vážně nevím co mám vařit. A tohle vypadá dobře i socket výživné a zdravě. Občas si beru inspiraci z takových jídel, když už vážně nevím co mám vařit, to je pořád nějaký kuřecí nebo hovězí vývar, a buď segedín nebo svíčková a občas nějakou tu činu s rýží. Takže inspirace se vždycky hodí.

  4. Jana napsal:

    Annet,
    srdečný dík, a ať vám chutná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.