SERVÍROVACÍ TÁC S TABULÍ

CÍSAŘSKÝ TRHANEC
18.4.2016
ELEGANTNĚ TVAROVANÁ DOMÁCNOST
20.4.2016

ornament_01

Písmenka jsou v módě. Hra s nimi se zdaleka neomezuje pouze na grafické potisky látek, plakáty, nebo na trojrozměrné dekorace do bytu. S nápisy se lze bavit dokonce i v kuchyni. Čas od času se vám může hodit složit marcipánovou gratulaci na narozeninový dort či napsat čokoládové vyznání…

K tomu budete potřebovat formu s abecedou. Je zhotovena z poddajného silikonu, takže hotová písmenka jdou snadno vytlačit z formy ven. Nejprve jsem zkoušela tvořit z marcipánu, přičemž forma dostala jedničku s hvězdičkou (brzy předvedu); potom jsem se pustila do čokolády, forma opět skvěle uspěla (jen musíte být trošku rychlejší při skládání nápisu, aby se vám písmenka nerozpouštěla pod prsty). A do třetice jsem formu využila pro odlitky ze sádry.

S krabičkou písmenek na kuchyňském stole zabavíte své děti. Určitě vám pomohou i se samotnou výrobou písmen. Malé předškoláčky tak naučíte hravým způsobem abecedu. A protože sádrová písmenka nejlépe vyniknou na černém podkladu, přidávám ještě jeden nápad. Velký servírovací tác jsem proměnila na tabuli, po níž lze opakovaně psát a čmárat křídou. Případně si na něm mohou děti hrát se sádrovými písmenky. Uklizeno bude, jedna, dvě.

ornament_02

003

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Smíchala jsem dva písmenkové nápady dohromady. Nejprve tedy vyrobím sádrová písmena a v závěru ještě tabulový tác. Na odlitky si připravte:

  • silikonovou formu s abecedou
  • alabastrovou sádru (prodejny s hobby potřebami)
  • špachtli, nejlépe pružnou dřevěnou nebo plastovou
  • míchátko
  • vodu
  • odstřižený spodek PET láhve, který vám bleskurychle nahradí misku
  • odměrku a hadřík na nečistoty

004

SPRÁVNÉ ROZDĚLÁNÍ SÁDRY  

Do misky jsem odměřila 2 díly sádry a 1 díl vody. Na vyplnění této formy jsem potřebovala zhruba 160 ml sádry a 80 ml vody. Dále je třeba pracovat rychle. Sádru jsem rozmíchala a špachtlí vmáčkla do formy. Na práci je pouze asi 10 min, potom vám sádra ztuhne pod rukama. Než se tak stane, mokrým prstem uhlaďte povrch písmenek.

005

NESPĚCHEJTE NA TUHNUTÍ

Vyplněnou formu se sádrou nechte tuhnout při pokojové teplotě minimálně do druhého dne. Při manipulaci doporučuji formu podložit pevným táckem, protože při přenášení by vám mohla krajová písmenka popraskat. Během tuhnutí jsem odstranila vlhkým hadříkem nečistoty mezi písmeny. Nakonec jsem písmenka jemným zatlačením vysvobodila z formy. Zbývá najít nějakou pěknou krabičku na jejich uskladnění. Aby vás později nezaskočil nedostatek některých písmen, vyrobte si ještě jednu várku. Pak už složíte i dlouhé věty.

002

TÁC NA ČMÁRÁNÍ I SKLÁDÁNÍ

Není nic jednoduššího, než natřít dno servírovacího tácu tabulovou barvou. Dá se pak bezproblémově udržovat. Další možností je polepit tác omyvatelnou samolepicí tapetou s tabulovým povrchem. Možná, že váš podnos právě potřebuje renovaci, tak ho vtipně zrecyklujte. Tento kulatý tác jsem pořídila v Ikea; je zhotovený z břízy a má průměr 44 cm.

Když tác není zrovna zapotřebí, stal se u nás skvělou domácí nástěnkou. Občas se tam objeví i nějaký milý vzkaz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.