ŠEJKROVANÝ MRKVOVÝ KOLÁČ

NA VLNKÁCH MĚKKÝCH POLŠTÁŘŮ
6.5.2020
DOMÁCÍ JOGURT PLNÝ ŽIVOTA
11.5.2020

Šejkrované moučníky byly hitem v 90. letech minulého století. Jejich předností je to, že k zpracování těsta potřebujete jen své ruce a 5 minut času.

Tenhle koláč vznikne pod maličko upravenou bondovskou hláškou: „Protřepat a zamíchat!” A to doslova. Protřepání těsta trvá přesně 45 sekund (to jsem v úvodu ani nemohla přiznat) a zamíchání nastrouhané mrkve a ořechů je pak dílem okamžiku. Na druhé straně - abych nepřeháněla - to, co kuchařku i kuchaře pokaždé zbrzdí v rozletu, jsou veškeré přípravy. Mrkev je třeba nejprve nastrouhat, předem musíte navážit veškeré ingredience, utřít polevu, rozehřát čokoládu atd. Ale i tak, suma sumárum, v troubě budete mít koláč za 35 minut.

Pokud jste nikdy nedělali šejkrované těsto, docela vás to zaujme. Dělá se to tak, že dáte sypké, ale i mokré přísady do velké mísy (ideálně tak třílitrové) k níž vlastníte pevně přiléhající víko. Říkám pevně, nebo je malér! Mísa by měla být dostatečně prostorná, protože nad vloženými ingrediencemi musí být ještě dostatek místa právě pro to, aby se zde těsto mísilo, protřepávalo a koulelo. Vznikne totiž zcela bez mixéru za přispění vašeho mohutného třesení pouhýma rukama. Pracovní postup šejkrování má tři fáze:

  • nejprve vložíte do mísy suché ingredience a stěrkou je promícháte
  • pak přidáte tekuté přísady, přičemž je důležité, aby byl v receptu jejich poměr k suchému základu dostatečný a vyzkoušený, aby následným potřásáním vzniklo spojené těsto a ne drobenka
  • a nakonec ručně vmícháte aromatické přísady, které těsto chuťově vyšperkují, jako například rozinky, oříšky, čokoláda apod.

Protože má toto těsto trochu vyšší podíl tekutin, bude o maličko tužší, než třené těsto, které ještě třeba kypříte sněhem. Ale určitě to vadit nebude. Odměnou vám bude bleskový provoz v kuchyni. Ještě jedna poznámka k původnímu mrkvovému dortu, který má bohatou historii a původ někde ve středověku. Dnes patří ve světě k luxusním pochoutkám. K dortu patří sýrový krém, který dělám z čerstvého termizovaného sýra, másla a cukru. Ale k tomu je třeba přístroj, a já se rozhodla nabídnout vám pečení mrkvového dezertu bez šlehačů a mixérů. Takže, tady je vyzkoušený recept, k němuž si místo krému umíchejte lahodnou citronovou polevu s čokoládou.

V neděli slavíme Den matek, a tak se recept výtečně hodí pro chlapské i dívčí ruce. Z redakce přejeme veselé pečení a hodně lásky a zdraví!

Příprava: 35 minut + pečení * Získáte: dortový korpus o průměru 20 cm

Protřepat

  • 300 g polohrubé mouky, prosáté
  • 2 lžičky kypřicího prášku, bio
  • 160 g moučkového cukru, prosátého
  • 1 vanilkový cukr
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • ¼ lžičky soli
  • 2 vejce M
  • 150 ml řepkového oleje
  • + šlehací miska s víkem s minimálním objemem 2,5 l

Zamíchat

  • 250 g jemně nastrouhané čerstvé mrkve
  • 70 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů
  • 1 lžíce citronové šťávy

Ledová poleva

  • 60 g moučkového cukru, 2× prosátého
  • 1½ lžičky horké vody
  • 1½ lžičky citronové šťávy, procezené
  • čokoláda na dozdobení

1. Veškeré ingredience nechte v pokojové teplotě. Nastrouhejte mrkev a ořechy. Trochu mrkvové nati dejte do vody a uchovejte v chladničce pro zdobení. Formu o průměru 20 cm vymastěte a vyložte pečicím papírem. Troubu zapněte na 180 °C.

2. Do misky vložte suché přísady - prosátou mouku, prášek, prosáté oba cukry, koření a sůl. Vše smíchejte stěrkou. Pak přidejte mokré přísady - vejce, olej, a mísu dobře uzavřete víkem. Pevně ho držte prsty a po dobu 45 sekund obsah prudce protřepejte.

3. Výsledkem je dokonale spojené těsto, vytvoříte v podstatě takový mastný knedlík. Když do těsta sáhnete, vidíte, že je zpracované a promísené. Pak přidejte jemně nastrouhanou mrkev, ořechy a nakonec citronovou šťávu. Vše okamžitě promíchejte, nejlépe vařečkou, neboť těsto je pevné.

4. Hotové těsto přesuňte do formy, urovnejte a pečte ve vyhřáté troubě po dobu 40-45 minut. Nevysušte ho, špejlí zjistěte, zda je propečené.

Dokončení - Vychladlý korpus rozkrájejte na pravidelné klíny, každý potřete citronovou polevou a po jejím zaschnutí přidejte čokoládové zdobení zhotovené pomocí zdobicí tužky nebo sáčku s ustřiženým růžkem. Do jednotlivých klínů zastrčte mrkvovou nať, přičemž dírky si vyznačte např. špízovou jehlou.

Ústředním hrdinou pečení je velká miska s pevně přiléhajícím víkem. Použila jsem plastovou misku určenou na šlehání (máme je v různých barvách), která má ve víku ještě otvor pro provléknutí šlehacích metel ručního mixéru. Také k němu patří malé víčko, abyste mísu mohli zcela uzavřít - například při kynutí těsta apod. Tohle je při šejkrování poměrně zranitelné místo, protože musíte malé víčko držet prsty, aby se vám mísa při třepání neotevřela. Nebyl to však žádný problém, obě víka se při práci neuvolnila. Miska je tedy zcela univerzálním pomocníkem pro veškeré práce kolem pečení.

Tak, tady to vidíte - ten rozmazaný flek vpravo je mísa v akci. Jde o to, aby při šejkrování ingredience narážely na víko a zase padaly zpět na dno. Přitom se sypké přísady krásně spojují s mokrými, až vznikne něco jako mastný knedlík. Když do těsta dloubnete, je krásně propracované a až na nějaké oddělené kousky zcela kompaktní. Trvá to i méně než 45 sekund, ale když vydržíte, bude těsto dokonalé. Doporučuji povolat do kuchyně mužského pomocníka, který prudké a silné třepání rád převezme za vás. Ideálně se doporučuje mísa o objemu 3 l, ale s receptem si poradila i tato mísa, která má 2,5 l. Šejkrování se využívá pro rychlou přípravu koláčů a v takovém případě nezpracováváte větší množství ingrediencí. To už by byla spíš dřina. Zbývá jen do šejkrovaného základu vařečkou vmíchat jemně nastrouhanou mrkev, ořechy a nakonec citronovou šťávu.

Malá rada - Šťávu nepřidávejte předem do nastrouhané mrkve, ta by pustila šťávu, kterou byste nepoužili do těsta, a mrkev by pak byla suchá a nevytvořila vláčné těsto.

Upečený korpus vypadá dobře. Těsto je dokonale promísené, v troubě krásně vyskočilo. Použití bio prášku do pečení je zde na místě, protože mrkev syrové těsto dost zpevní. Jak už jsem řekla, šejkrované těsto je po upečení trošku pevnější a tím pádem drobivější, ale vláčnost mu nechybí. Teď máte dvě možnosti - korpus promazat a nahoře dokončit sýrovým krémem, anebo pro koláč zvolit citronovou polevu a čokoládu.

Jednotlivé klíny zdobím zvlášť, protože citronová poleva by se mohla při krájení koláče polámat. Nakonec přidám ještě trochu čerstvé mrkvové natě, pro níž jsem sáhla do lednice, kde vydrží ve vodě pěkně pevná. Pro každou nejprve vytvořte dírku pomocí špízové jehly a nať vsuňte dovnitř. Jde to snadno. Přeji hezké jarní slavení!

3. února slaví v USA Národní den mrkvového dortu. Mrkvový dort pronikl začátkem šedesátých let do kaváren a restaurací ve Spojených státech a dodnes zde patří mezi nejoblíbenější zákusky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.