RYCHLÝ ÚKLID KOUPELNY – PŘIROZENĚ!

5x MAKOVÁ PORCE ZDRAVÍ
27.4.2021
ARANŽMÁ PRO MĚSÍC KVĚTEN: DÁRKOVÝ DVOJKVĚTINÁČ V ITALSKÉM STYLU
29.4.2021

Vyměňte chemické čisticí prostředky za přírodní. Zjistíte, že to jde, a ušetříte své ruce i zbavíte se vdechování všech možných výparů.

Věčné drhnutí povrchů není nic zábavného a v koupelně je to každodenní rutina. Představte si, kolik chemických prostředků spolyká vaše koupelna za rok. Je čas vrátit se k osvědčeným surovinám, které vás snadno přesvědčí o tom, že fungují.

Silná trojka - citron, ocet a sůl, bývá skloňována nejčastěji při úklidu kuchyní, ale vezměte je do parády i v koupelně. Pokud se nechcete věnovat míchání a výrobě (byť snadné) vlastních čisticích prostředků, nabídneme vám celou řadu sprejů, prášků i tekutých emulzí na stejné bázi. Je tu řada ekologicky smýšlejících firem, které zaměnily chemickou výrobu za zcela přirozenou, pracující s přírodními surovinami, a bude vám příjemná nejen co do užití, ale i nabízenou filozofií a přístupem k naší planetě. K přípravkům lze často zakoupit i náhradní náplně, takže nemusíte stále dokola vyhazovat plastové obaly.

Úklid pak může být docela rychlou záležitostí. K čistotě vede pravidelná údržba, nevyžadující mnoho času pro nápravu zanedbaných míst. V koupelně pracujeme s vodou, takže se můžeme jinak ohánět, než v obýváku nad koberci. V neposlední řadě se vyzbrojte kvalitními houbičkami, které mají různě abrazivní povrchy, mycími hadříky a utěrkami z mikrovláken dokonale sajícími vlhkost a zanechávajícími za sebou lesk, jako blesk.

17817-(3)_e_z4

ČISTIDLA ZE SPÍŽE

povrchy vyčistí obyčejná soda, ocet, citron a sůl

V současné době se na nás ze všech stran snáší pokyny, jak je třeba každodenně dezinfikovat domácnost, většinou za užití tradičních chemických prostředků. Jsou účinné, to ano, ale obsahují celou řadu látek, které mohou být plné alergenů dráždících pokožku nebo dýchání. Běžné hygienické návyky, které každý člen domácnosti bez výhrad plní, úplně postačí. Ponechejte v koupelně octový čistič ve spreji, který má přirozený dezinfekční účinek, pro rychlé setření jakékoli nečistoty:

  • postarejte se o dostatek čistých mikrovláknových utěrek (známých jako švédské) pro rychlou údržbu znečištěných míst; mikrovlákno na sebe dokáže navázat až 80 % nečistot, aniž byste museli využít saponát, utěrku stačí namočit a vyždímat; účinnost utěrek spočívá ve složení speciální směsi materiálů a způsobu tkaní, díky němuž se setřená špína pomocí statické elektřiny doslova uzavře uvnitř
  • namíchejte si svůj vlastní recept - do misky dejte pár lžiček octa, trochu prášku do pečiva, citronovou šťávu a sůl a vše smíchejte; měkkým vlhkým hadříkem vyčistíte kachlíčky i zašlé spáry, povrch pak otřete vlhkým hadříkem (pozor, prášek do pečiva nesmí na hliníkové předměty)
  • domácí ocet je zázračné čistidlo s antibakteriálními účinky - rozpouští tuky, odstraní plíseň i špínu včetně choroboplodných zárodků; smíchejte ho v poměru 1 : 1 s vodou a roztok ponechte v nádobě s rozstřikovačem; nechte ho chvíli působit na špinavých místech, a pak povrch omyjte čistou vodou
  • rozpůlený a spotřebovaný citron nevyhazujte - obraťte ho vnitřkem navrch a zbytek šťávy použijte jako houbičku k vyleštění chromovaných částí sprchy, kohoutků nebo polic ve sprchovém koutě
  • jedlá soda bicarbona je dalším zázračným čistidlem do domácnosti - funguje jako všestranný čistič, pohlcovač pachů, a svou krystalickou strukturou abrazivně odstraňuje špínu bez nebezpečí poškrábání povrchů; mírná zásaditost sody napomáhá rozpouštět mastnotu; vyplatí se mít ji doma stále do zásoby:
    • sodu lehce navlhčete vodou, aby vznikla hutnější pasta a hadříkem aplikujte na čištěný povrch, poté omyjte vodou či otřete vlhkým hadříkem
    • sodou vyčistěte popelníky, které tak zbavíte pachu, vyčistíte s ní zašlou vanu, sprchu i keramické povrchy
    • ještě účinnější je v kombinaci s octem, odstraníte tak i plíseň na dlaždicích a spárách

TELESKOPICKÁ ROHOVÁ POLICE DO KOUPELNY, roztažitelná

18326_76041500_vs_einzelbilder_de_01_eshop_z2

BOJ S VODNÍM KAMENEM

vyplatí se použít speciální přípravky

Lesknoucí se sprchový kout potřebuje stálou péči. Skleněné plochy, ale také nerezové části potrubí a kohoutků, jsou vystaveny působení vodního kamene, který se na nich rád usazuje. Trpí kachlíčky, spáry a vše kolem. Časem jsou tato místa bez lesku, a pokud máte hodně tvrdou vodu, objeví se i větší nánosy:

  • v boji s vodním kamenem opět pomůže octová voda nebo přípravky obsahující kyselinu citronovou
  • lehké vápenné usazeniny vyleštíte suchou utěrkou z mikrovlákna
  • vyzkoušejte také speciální sprej proti usazeninám urychlující stékání vody a vytvářející ochranný film, který působí až 3 měsíce; stačí ho nanést na vyčištěný suchý povrch

SPREJ PROTI USAZOVÁNÍ VODNÍHO KAMENE (foto v galerii pod článkem), 500 ml

18654_e_z2

PRAVIDELNÉ ČIŠTĚNÍ ODPADŮ

mělo by být zcela ekologické

Čisté odpady vás nejen nepřekvapí zápachem z potrubí, ale také prodlouží jeho životnost a odstraní dost ošklivou práci. Na vyčištění odpadů hledejte šetrné přípravky s přírodními enzymy, které zbytky nečistot dokonale rozloží přirozeným způsobem. Většina účinných dryáků drasticky likviduje životní prostředí a skutečně není nutné po nich sáhnout. Do odpadu používejte:

  • sítka, která v umyvadlech, ve vanách i sprchách zachytí vlasy a spoustu nečistot
  • jednou za 3-4 týdny nasypte do potrubí sůl a jedlou sodu, nechte působit 15 minut a pak odpad prolijte studenou vodou
  • používejte organické čističe šetrné k životnímu prostředí (viz galerie pod článkem)
Firuze_mix_IMG_0154_E-III

PRANÍ SMYČKOVÉHO FROTÉ

a domácí změkčování ručníků a osušek

Máme uklizeno, zbývá vyprat ručníky a pověsit nové. Aby byly měkoučké a příjemně savé, je třeba dodržet řadu pravidel. Jistě víte, že nové ručníky je nutné před prvním použitím alespoň 2× vyprat, aby se smyčky zatáhly. Ale mohlo se vám stát, že jste na své ručníky použili aviváž, která jim dobře nedělá, a teď už nejsou příjemné na omak. Na starší smyčkové ručníky z bavlny a bambusových vláken můžete vyzkoušet recept našich babiček, které věděly, že obyčejná soda na praní, je nad zlato:

Pokud si budete chtít vyrobit prací prášek nebo aviváž z domácích zdrojů a bez zátěžové chemie, proklikněte se do TOHOTO článku.

FROTÉ OSUŠKA FIRUZE, tmavě fialová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.