RYCHLÉ TOUSTY PRO LOUČENÍ S PRÁZDNINAMI

PODZIMNÍ KATALOG V BARVÁCH BABÍHO LÉTA
24.8.2020
4 TIPY NA DÁRKOVÉ LIKÉRY
1.9.2020

Praktický sendvičovač nezabere v kuchyni téměř žádné místo. Máte-li ho po ruce, kdykoli si připravíte snídani, večeři nebo skvělou svačinu dětem do školy.

Tahle šikovná pečící krabička vstoupila do našich kuchyní před mnohými roky. Ovšem výrobci neustále zkvalitňují její kontaktní povrch, zjednodušují údržbu a vylepšují design. Teď jsem chtěla dospět k tomu, jak moc mě zaujal tento paprikově zbarvený sendvičovač, ale z e-shopu se vytratil jak pára nad hrncem ještě dříve, než fotograf zpracoval fotky (snad nevadí, nabízím alespoň elegantní, černé provedení). Podstatné je, že chci poukázat na to - pokud dosud tento elektrický přístroj nepoužíváte, jak je skvělý a jak ho mnohostranně využít.

Sendvičovač si vezměte s sebou všude tam, kde si chcete udělat rychlé teplé jídlo, například do kempu, na chalupu i k přátelům na zahradu, kde opravdu úspěšně přispějete ke společnému menu. Vytvořit chutný pokrm z toustového chleba a surovin, které máte právě doma, je naprosto jednoduché. Doma si v sendvičovači rozpečete houstičky k snídani nebo připravíte dětem porce naplněné ochuceným tvarohem s rozinkami. Stačí chléb namazat ořechovým máslem a tvaroh zasypat drcenými ořechy. Hned je tu perfektní svačina do školy, protože tousty jsou vynikající i za studena.

Předností samotných toustů je jejich blesková příprava a nekonečné množství variant a chutí. Obligátní kombinaci šunka-sýr lze donekonečna doplňovat a obměňovat zeleninou, vejci i bylinkami, ale také si můžete dát tu práci a připravit si masovou směs či na pánvi připravenou náplň z právě nasbíraných hub, slaniny, česneku a feferonek. Houbová sezona právě začíná. Smiřuje nás s tím, že léto se krátí a pomaličku odchází. Využijte každý pěkný víkend, vyjeďte do přírody a udělejte si radost společným jídlem. Třeba hned tento týden, kdy děti budou mít za sebou nástup do škol, ale prázdninová nálada ještě přetrvává...

Příprava: pečení 1 náplně cca 4 minuty

Zde neuvádím gramáž surovin, množství toustů je individuální. Připravte si:

  • bílý nebo celozrnný toustový chléb
  • bylinkové máslo
  • pesto rosso - ze sušených rajčat, mandlí a bylinek
  • plátky zrajícího sýra Maasdamer nebo Krolewski
  • plátky sušené šunky ve stylu Prosciutta
  • hnědé krémové žampiony, nakrájené na slabší plátky
  • svazek petrželky, zelené olivy a červenou papriku na dozdobení
  • olej na vymazání

1. Sendvičovač zahřejte, do šálku si odlijte trochu oleje a velice mírně vymažte obě plotny. Podle potřeby opakujte mezi jednotlivým pečením.

2. Tousty rozložte vedle sebe, polovinu namažte bylinkovým máslem a zbytek červeným pestem. Na pesto navršte plátky sýra, sušené šunky a žampionů. Toust přiklopte druhou částí s bylinkovým máslem dovnitř.

3. Naplněné tousty vložte do sendvičovače, smáčkněte je víkem a zavřete přístroj. Podle světelné signalizace porce upečte dozlatova.

Ještě horké tousty rozkrojte na trojúhelníky, naskládejte do komínku a dozdobte bylinkami, olivami, paprikou, čerstvými okurkami apod.

Je jisté, že čím zajímavější chutě na sebe navršíte, tím bude výsledek dokonalejší. Sendvičovač, který nemá rozdělené pečicí pláty na trojúhelníky, dovolí tousty nacpat náplní úplně do kopce, což mi vyhovuje. Jak moc, to zjistíte při prvním plnění. Když jde víko příliš špatně zavřít, příště uberte. V přístroji lze péct i zcela bez tuku, ale pravdou je, že troška kvalitního oleje vybarví tousty dozlatova, a podle mě jsou lepší.

Naplněné čtvercové tousty rozkrojím, aby bylo pěkně vidět na náplň. V každém případě doporučuji nešetřit pestem a houbami. Červené pesto ze sladkých sušených rajčat a bylinek můžete vystřídat olivovým pestem. Také obsahuje italská rajčátka a výsledek je pohádkový.

A ještě něco - když horké tousty navršíte na sebe, venku tak rychle nevystydnou. Pod širým nebem chutnají nejvíc. Vezměte si svůj sendvičovač ven do zahrady a připravte si prima jídlo uprostřed zábavy!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.