RYCHLÁ FAZOLOVÁ POLÉVKA

DIY – NÁPADY PRO PODZIMNÍ TVOŘENÍ
29.9.2021
PSÍ SUŠENKY PRO ROBINA
4.10.2021

Co jiného si dát s prvním podzimním ochlazením, než dobrou silnou polévku. Takovou, která zasytí, jako hlavní jídlo.

Kouřící polévka bude na stole v cuku letu (fakt je to povoleno psát), ovšem za předpokladu, že si předem uvaříte skvělé uzené maso plus vývar. To samozřejmě chvíli trvá - vařím ho tak 1,5 hodinky, pěkně pomalu, ale také lze vše svěřit papiňáku (i to je přípustný tvar). Polévku dělám lehce pikantní - o to se postará špetka chilli, a díky konzervovaným bílým fazolím a sekaným rajčatům odpadne spousta práce. Kvalitním rajčatům v konzervě se nikdy nebráním, Italové nakládají pouze zralé a sladké plody, které jsou zárukou výtečné chuti.

Barevnou polévku jsem vybrala pro servírování na skleněné talířové soupravě DIWALI, která zde zastupuje naši zbrusu novou nabídku jídelních kompletů z opálového skla, které je natolik kvalitní, že ho můžete svěřit myčce i mikrovlnné troubě. Jedná se o tvrzené sklo, které je odolné vůči rozbití a dokonce je lehčí než porcelán, takže se s ním dobře manipuluje.

Jídelní soupravy z opálového skla si můžete vybrat na našem e-shopu. Malou ochutnávku naleznete v galerii pod článkem.

Příprava: 35 minut * Získáte: 4 porce

  • 400 g uzeného ramínka
  • 3 lžíce másla
  • 2 velké stroužky česneku, na plátky
  • 2 lžíce sladké papriky
  • ¼ lžičky pálivé papriky nebo nasekaná chilli paprička
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 konzervy bílých fazolí v rajčatové omáčce (Heinz)
  • 200 g sekaných rajčat (polovina konzervy)
  • lístky bazalky, špenátu apod. na dozdobení

1. Připravte si vývar - Maso omyjte, vložte do vody, osolte a opepřete, a vařte společně se 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření, 1 mrkví, 1 cibulí, kouskem celeru a 2 petrželemi asi 1,5 hodiny, lze vařit i v papiňáku. Vývar sceďte a ponechte v chladničce.

2. Druhý den rozpusťte v hrnci máslo, přidejte plátky česneku, nechte ho rozvonět, přidejte sladkou papriku a nasekanou chilli papričku, a vše rychle a krátce orestujte. Pozor, nepřipálit, paprika by zhořkla.

3. Dále přidejte 3 plné lžíce mouky a rychle vymíchejte světlou jíšku. Přilijte maso-zeleninový vývar, vše dokonale promíchejte a krátce provařte.

4. Do provařeného základu přidejte fazole i s nálevem, osolte, opepřete, promíchejte se sekanými rajčaty. Maso nakrájejte na plátky či větší kusy, prohřejte a vložte do polévky společně se zvolenými bylinkami. Polévku podávejte s čerstvou bagetkou.

Základem polévky je silný vývar. Maso nejprve dobře omyjte, dejte vařit a připravte vývar se zeleninou tak, jak jste zvyklí. Přidejte hrášek či další sezonní zeleninu. V receptu neuvádím kolik vývaru dávám do polévky. Někdo ji má rád hustou, jiný ne, takže zvolte dle svých zvyklostí. Polévku dělám hustší, takže mi trocha vývaru zbývá. Když má polévka vypadat k světu, obvykle ve zbytku vývaru prohřeji nakrájené maso a vložím ho do hotové fazolové polévky...

... hotová polévka by měla vonět po uzeném i rajčatech a na závěr ji dokončete oblíbenými bylinkami. Pokaždé může být trochu jiná. Chuť polévky hodně ovlivní bílé fazole. Používám konzervy Heinz Baked Beans, jedny z nejznámějších fazolí v rajčatové omáčce. Mají přesně tu chuť, kterou od polévky očekávám. Fazole obsahuji bílkoviny, sacharidy, vlákninu, ale hlavně neobsahují žádný cholesterol, takže si je můžete v klidu dopřát. Pokud je vyzkoušíte, můžete přemýšlet o tom, proč je na plechovkách napsáno baked - pečené fazole? Jsou pouze vařené, ale jde o pozůstatek zvyku amerických indiánů, kteří fazole pekli v tuku a v názvu receptů tento způsob přípravy stále přežívá.

Neformálně prostřenému stolu ve venkovském stylu moderní a strohé nádobí sluší. Sousedství zcela odlišných stylů vytváří pěkný celek. I tak může vypadat přívětivý podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.