RŮŽOVÝ ROSOL ANEB JEDLÝ DÁREK Z VÁNOČNÍ KUCHYNĚ

ARANŽMÁ PRO MĚSÍC LISTOPAD: OZDOBY Z POMERANČŮ
25.11.2021
SLADKÉ A VESELÉ + 5 RECEPTŮ DO SBÍRKY
30.11.2021

Pokud už jste rozdali všechny své lahodné zásoby ze spíže, nevadí. Během chvilky můžete mít opět dárků plný stůl.

Milou pozornost, kterou doplníte vánoční balíček pro přátele, zvládnete vyrobit jedna, dvě. Vyzkoušejte výrobu rosolu, protože ho ostatní zase tak často nedělají.

Sáhnete-li po růžových hroznech, dárek bude opravdu atraktivní. Ovoce je i v tuto dobu krásně šťavnaté, ale protože neobsahuje dostatek pektinu odpovídajícího za dobré želírování, přidejte k němu citron. Hroznový rosol se v zimě výtečně hodí k zauzeným šunkám i sýrům, takže přidejte i něco chutného z obchodu, aby byl dárek komplet.

Rosol je rosolem proto, že je čirý a čistý, pěkně zbavený všech pevných částí ovoce. Takže je trochu nezpůsobné, že si do něj zase pár bobulí vrátím zpět. Ale připadá mi to takto nejen hezčí, ale na první pohled je jasné, do čeho noříte lžičku. Základní surovinou pro výrobu rosolu je vylisovaná šťáva. Teprve podle jejího množství si vypočítáte, kolik cukru budete potřebovat; recept si tedy trošku přizpůsobte. Růžový rosol vyrábím z hroznů ze zahrádky (Evo, každoročně ti děkuji za sazenice), které nechávám neotrhané až do doby, než přikvačí první mrazíky. 

V obchodech je vína dost, takže vybírejte, vařte a nadělujte. S milými dárky věnujete mnoho radosti. A nezapomeňte mrknout do galerie pod článkem, možná, že objevíte vítané pomocníky, které dosud doma nemáte.  

Příprava: 1 ½ hodiny + cezení * Získáte: 1 l šťávy ze 2 kg bobulí

  • 2 kg sladkého růžového hroznového vína, bez stopek
  • 1 větší citron, BIO
  • 700 g krystalového cukru na 1 l šťávy
  • 10-12 hřebíčků

1. Z čistého ovoce zbaveného stopek - ale se semínky, odeberte asi 150 g bobulí a nechte je stranou v chladničce. Zbytek vložte do širokého kastrolu a zalijte 250 ml vody. Dejte vařit, a v okamžiku, kdy víno začne měknout, plamen stáhněte a bobule rozsekejte ponorným mixérem - jen nahrubo, dejte pozor, aby nevznikla kaše. 

2. Přidejte na plátky nakrájený citron a vše vařte mírným varem celkem 40-45 minut. Pak si připravte velký plastový cedník, vyložte ho jemným vyvařeným pláténkem a podložte ho čistou mísou tak, aby cedník byl ve vzduchu. Rozvařenou směs přeceďte a vše nechte bez další pomoci vykapávat přes noc. Směs nijak nestlačujte, nebo se rosol zakalí. Nemusíte mít obavy, vykape vše.

3. Druhý den odměřte šťávu. Na každých 500 ml dejte 350-370 g cukru (podle sladkosti ovoce). Šťávu dejte do kastrolu, přidejte cukr a hřebíček a za stálého míchání směs přiveďte k varu. Nechte 8-10 minut vařit naplno, přičemž sbírejte pěnu, která se někdy vytvoří na hladině. Ke konci hoďte do kastrolu bobule zbavené semínek, které máte stranou. Provařte, proveďte želírovací zkoušku a rosol nechte mírně zchladnout.

4. Rosol rozdělte do sterilizovaných sklenic, snažte se rozdělit i pár zrnek vína do každé z nich. Hřebíček můžete nechat v rosolu, nebo ho odstraňte. Sklenice pevně zavíčkujte a obraťte na chvíli dnem vzhůru. Když rosol začne tuhnout, položte sklenice na bok, aby se bobule vína rozmístily.

Takto vypadá víno v okamžiku, kdy začíná měknout. To je ta správná chvíle pro použití ponorného tyčového mixéru. Bobule částečně rozsekejte, přidejte kolečka citronu i s kůrou a pokračujte ve vaření. Abych pravdu řekla, tímto úkonem vaše mini práce končí. Dužninu nechte vykapat přes noc (nijak do ní nešťouchejte, nechte ji působit vlastní vahou) a pak už jen čirou šťávu svařte s cukrem. Je to skutečně jednoduché.

Růžová barva rosolu je závislá na barvě ovoce a pak na správné době vaření. Teplota tuhnutí rosolu je 105 °C, takže máte-li kuchyňský teploměr, můžete se přesvědčit, zda je při prudkém varu vše v pořádku. Převařený rosol nemusí mít svěží chuť a navíc špatně tuhne a tmavne. Dlouhé vaření totiž neprospívá pektinu.

Už zbývá jen nazdobit víčka a těšit se na reakce obdarovaných. Do balíčku přidejte například francouzský sýr s bílou plísní na povrchu a malou lahvinku bublinek. Je to trojlístek dobrot, za které ručím :o)

Tuto 2. adventní neděli obchází příbytky svatý Mikuláš. Možná, že se dárek bude hodit i dospělým!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.