ROSTOUCÍ MAXI VÁZA

CITRONY SE SVĚTÝLKY
14.4.2016
CÍSAŘSKÝ TRHANEC
18.4.2016

ornament_01

Vůbec nebude řeč o rostlinkách, ale tentokrát bude růst – a zase se zmenšovat – útvar sestavený z obyčejných zavařovacích sklenic.

Momentálně doma zahálejí, i když zlehounka začíná zavařovací sezona (už jsem připomněla pampeliškový med, rubrika Recepty), ale při revizi špajzu jsem usoudila, že pár sklenic vytáhnu na světlo. Každou chvíli totiž přijdu domů s kouskem rozkvetlé větvičky a tak jsem zkusila zabydlet střed stolu tou opojnou záplavou jara.

Je to nápad, s kterým si můžete libovolně hrát. Soustřeďte několik pěkných skleniček do kruhu nebo do čtverce, jak si budete přát. Postavíte-li je na tác či na dřevěnou desku, budete s celým aranžmá lépe manipulovat. Sklenice lze doplňovat a zase odebírat podle toho, kolik si přinesete domů jarních rostlinek. Ve větším útvaru mohou být některé sklenice i prázdné, aby z rostlin nevznikla příliš velká změť. Volné sklenice naplňte kamínky a dalšími přírodninami, které zahrádku vkusně doplní. Momentálně mám na stole maxi vázu, čítající 4 × 4 sklenice; a to už je velká plocha. Celek pokaždé převážu mašlí, aby bylo jasné, že tento vymezený prostor patří k sobě.

ornament_02

maxivaza1

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Už jsem vlastně všechno řekla v úvodu. Připravte si jen pár čistých zavařovacích skleniček bez víček, které jdou složit do tvaru, který si přejete mít na stole. Pro malé aranžmá potřebujete:

  • 4 sklenice od zavařenin
  • zhruba 1 m pěkné stužky
  • tác nebo dřevěnou desku

Můžete dát dohromady jakékoliv sklenice, ale mě se víc líbí, když mají přibližně stejnou výšku. Celek pak vypadá kompaktněji, navíc vázací stuha spoutá sklenice pod šroubovacími hrdly a dobře se tam zafixuje. Teď už jen naplňte sklenice vodou a aranžujte podle svých představ.

maxivaza2

STUHA JE DŮLEŽITÁ

Je to přesně ta maličkost, která dá nahodilé skladbě sklenic tvar. Najednou je tu úžasná váza která dá oporu i malým rostlinkám. Přineste si domů bylinky i jakýkoli plevel, pokaždé vytvoříte jiný efekt – elegantní tón v tónu, nebo pestrý a divoký. Stačí kousky velké 10-15 cm. Některé rostliny se vzájemně nesnášejí, takže využijte toho, že má každá své soukromí.

maxivaza3

ZE ZAHRÁDKY

Dlouho jsem neměla doma takovou krásu. Přitom je to kytička, která se vejde do dlaní. Tím, že jsem ji rozdělila do jednotlivých sklenic, vznikla tato nádherná plocha. Garantuji vám, že z každého dalšího aranžmá nespustíte oči.

Užijte si nádherné jaro plné vůní!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.