RECYKLACE STRUHADLA I / STOJAN NA BIŽUTERII

7 TIPŮ NA SVAČINKY DO ŠKOLY I NA DOMA
1.9.2016
NAKLÁDANÉ OLIVY
5.9.2016

ornament_01

Toto je zábavné téma – použít známý a praktický předmět pro zcela jiný účel. Třeba jako stojánek na bižuterii.

Spoustu věcí kolem sebe přece nemusíme brát tak vážně. Však máme všichni starostí nad hlavu. Myslím, že chvilka bláznivého tvoření působí jako lék a je zdraví prospěšná. Přinejmenším si při něm trošku zrehabilitujete myšlenky, protože se musíte soustředit na něco zcela odlišného.

Baví mě vracet staré věci do života a baví mě je užívat. Tentokrát se mi to ale úplně nepovedlo. Původně jsem chtěla zrenovovat stařičké nepotřebné struhadlo, jenomže jsem usoudila, že se mi bude hodit jako rekvizita při focení a zase jsem ho schovala. Tak se snad na mě nebudete zlobit, že jsem „zrecyklovala“ struhadlo zbrusu nové. Pokud máte doma nějaký ten historický kousek, výsledek bude samozřejmě o sto procent zajímavější. Můžete také svoje staré struhadlo vyměnit za nějakou modernější verzi

Ale i tak dopadla patina velmi dobře a na vzniklý stojan zasvěcený bižuterii se vešel celý arzenál holčičí parády. 

ornament_02

DSCF2796

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Ať použijete staré nebo nové struhadlo, je potřeba zbavit ho nečistot a dobře odmastit. Umyjte ho v koncentrovanější jarové vodě a dobře osušte. Připravte si:

  • nepotřebné struhadlo
  • univerzální akrylátovou barvu ve slonovinovém odstínu, použila jsem Art e Miss, 40 g
  • kuchyňskou houbičku
  • misku, hadřík na otření nečistot

Stolní desku ochraňte papírem nebo igelitovou fólií a kuchyňskou houbičku, kterou budete nanášet barvu, rozstříhejte na čtvrtiny. Akrylátovou barvu rozmíchejte špejlí a trošku si odlijte do misky. Zbrusu nové struhadlo s leštěným nerezovým povrchem barvu nijak nadšeně nepřijímá. Čekala jsem to. Prvním nátěrem jsem tedy povrch pouze zdrsnila – lépe řečeno – upatlala, a vytvořila tak základ pro další vrstvu barvy, která už dokonale drží. Houbičku namočte do barvy a povrch krátkými tahy natřete a nechte zaschnout. Barva, kterou jsem použila, je kvalitní a zasychá za necelou hodinku.

DSCF2801

PATINA

Další vrstvu barvy přidejte jiným způsobem. Houbičku jen lehce přikládejte kolmo k povrchu a barvu naneste kousek po kousku na celou plochu. Na ukázce vidíte, že barva vytváří plastický povrch (trošku připomíná kladívkový nátěr), protože na povrchu zůstávají mikroskopické vzduchové bublinky. Tento efekt vytvoří jednoduchou patinu, kterou byste ocenili, kdybyste pracovali se starým kouskem nádobí, třeba smaltovaným. Pak by bylo vhodné nechat místy vykukovat původní lak v jiném odstínu. Povrch nechte zaschnout a oba nátěry vypracujte i zevnitř struhadla. Moc pohodlné to není, ale houbička se bez problémů dostane všude. Tupování je výhodné také v tom, že nanášíte jen malé množství barvy, které neproteče otvory na druhou stranu, jako je tomu při práci se štětcem.

DSCF2836

KOLEM DOKOLA

První patinovaný nános barvy byl dokonale krycí, takže jsem v práci nepokračovala. Pokud by to u vás takto nedopadlo (např. při použití jiné značky barev), přidejte tupováním ještě jednu vrstvu. Po dokonalém zaschnutí barvy můžete stojan ustrojit. Takto dopadla přehlídka veškeré parády. Stojan funkčně splnil veškerá očekávání. Je stabilní, přehledný a náušnice si na všech čtyřech stranách můžete roztřídit podle materiálů nebo příležitostí, ke kterým je nosíte. Také na držadlo lze zapnout náramky, nebo kolem něj omotat korálky na krk. Bižuterie se tam vejde víc, než dost.

DSCF2814vyrez

…UŽ NIC NEPOZTRÁCÍTE

Věšet se dá i na horní hranu struhadla, dokonce zkraje i dovnitř. Náušničky, které nemají otevřené závěsy (tzv. afroháčky), jdou prostrčit do bočních vodorovných nožů na krájení plátků. Prostě to funguje. Ranní doladění vašeho oblečení proběhne rychlostí blesku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.