BYLINKY V OBALU OD VAJEC / RECYKLACE

UTAJENÉ VEJCE S TOUSTY
3.3.2016
HŘÍŠNĚ DOBRÉ TIRAMISU I
7.3.2016

bylinky_02

Pokaždé, když likviduji obaly od vajec, připadá mi škoda je zničit. Jednak vím, co všechno se s nimi dá dělat – od výroby docela kvalitních bytových dekorací, po nejrůznější dětské tvoření – a pak, je to vlastně docela hezký předmět…

Protože jaro je za dveřmi, a všichni se začínáme piplat s rostlinkami, přišlo mi, že obaly na vejce se náramně podobají sadbovačům; takovým těm rašelinovým kontejnerkům, které slouží k předpěstování rostlin a následně se rozloží v půdě. Nemyslím si, že by se obaly od vajec měly využívat takto, ale zkusila jsem je osadit semínky a vytvořila jsem z nich rychlé a jednorázové zahrádky.

rericha1

Řeřicha setá (zahradní), Lepidium sativum, je zpravidla první rostlinkou, kterou začínám sezonu pěstování bylinek. Využívám ji rovněž k různým velikonočním dekoracím. Nikdy se mi nestalo, že by řeřicha nevzešla, a pokaždé se mi odvděčí hustým zeleným kožichem mladých rostlinek. Připravte si:

  • sáček semínek
  • obal od šesti ks vajec
  • zeminu
  • mlžítko
  • cedulky na sazeničky
  • zbytečky tabulové fólie
  • seříznutou křídu

Do prohlubní obalu vložte zeminu, pocukrujte ji semínky a jemně je přitiskněte. Povrch důkladně provlhčete. První jarní řeřichu pěstuji vždy na koberečku z vaty, který vložím do mělké porcelánové misky a stále ho udržuji vlhký. Obyčejně tak za 5-6 dnů se objeví první rostlinky. V zemině to trvalo podstatně déle. První lístečky zvedly hlavu až 11. den a jak vidíte i po 13. dnech je porost ještě řídký. Ale, funguje to! Povrch zeminy jsem vlhčila pouze pomocí mlžítka a to několikrát za den. Zalévání nedoporučuji, protože obal je hodně savý a zároveň propustný. Sklízí se horní lístky rostlin, ale stále budou dorůstat nové. Řeřichu lze pěstovat po celý rok, ovšem silnější rostlinky už přesadím do velkého květináče.

rericha2

Určitě nezapomenete, co máte v zemině zaseto, ale cedulky vypadají na okenním parapetu moc hezky. Soukromá zahrádka může nést i jméno svého pěstitele. Na plastové štítky nalepte kousky samolepicí tabulové fólie a křídou napište jména.

ŘEŘICHA SETÁ byla známá již ve Starém Římě. Má výrazně kořeněnou, až peprnou chuť a vzdáleně se podobná ředkvičce. Nejlépe vyzní v kombinacích jarních salátů. Mám ji ráda i na měkkých tvarohových sýrech, přidávám ji do pomazánek, výtečná je na domácí paštice. Je to skromná a nenáročná rostlinka, kterou budete mít při ruce po celý rok.

Malé zahrádky nechte na starost dětem. Tahle zábava jim přinese pěkný zážitek, kdy uvidí zázrak pěstování docela zblízka. Blíží se Velikonoce, takže o krabičky od vajec dlouho nebude nouze.

bylinky_02

4 Comments

  1. Oprava napsal:

    Jenom doplním, že plata od vajec stejně jako ruličky NEpatří do tříděného odpadu, ale do směsného nebo na kompost

  2. Jana napsal:

    Děkuji za upozornění!!
    Vyjádřila jsem se špatně. Kartony od vajec a stejně i ruličky od toaletního papíru jsou z hmoty mnohokrát recyklované, která již nemá další využití. Správně platí, co uvádíte – patří do směsného odpadu, bioodpadu a jsou kompostovatelné. Úvodní text opravuji.

  3. Alenka napsal:

    Zdravím, my kompostujeme i když bydlíme v panelovém domě. Zhruba takovéto velikosti https://www.eurobydleni.cz/byty/2_kk/prodej/ takže opravdu malý byt. Máme komunitní zahradu a malý kompost na balkoně kam házíme bio odpad. A hlínu pak používáme na tu zahradu. Takže to jde i v panelovém domě, když se chce. A samozřejmě že i třídíme plasty papír atd.

  4. Jana napsal:

    Alenko,
    také zdravím; mám několik kamarádek, které také kompostují na balkoně. Líbí se mi, že spousta dětí ze současné dorůstající generace, už to považuje za samozřejmost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.