TISKÁTKA Z LISTŮ HORTENZIE

ZAHRADNÍ UBRUS
15.9.2016
UTOPENÝ BROSKVOVÝ KOLÁČ
19.9.2016

ornament_01

Ne, ještě vám nechci připomínat podzim. Na listy hortenzií jsem koukala v záplavě slunce sedíc na lavičce u zmrzliny. Ačkoliv také pěstuji hortenzie, nějak mi uniklo, jak jsou jejich listy robustní, plastické a krásné. Napadlo mě, že z nich budou perfektní razítka.

Nejlepší zkušenosti mám s látkami. Dokonce i s takovými, které mají hrubší strukturu, než jsem právě zvolila. Dá se samozřejmě tisknout i na papír, za předpokladu, že použijete místo textilních barev akrylátové, ale i v tomto případě je lepší použít třeba ruční papír, který je hrubý a má savý povrch.

Tisk na látku mě tak zabavil, že jsem místo kroužků na ubrousky a na nové příbory, potiskla látku na běhoun na stůl. Tak vám předkládám výsledek, a pokud se splní předpovědi meteorologů, pak si o deštivém víkendu také trochu pohrajte. Běhoun má po začištění šířku 40 cm a potřebnou délku si doměřte podle desky svého stolu.

Pojďte to vyzkoušet alespoň na malém kousíčku látky. Ozdobte si roh ubrousku nebo si listy vystříhejte a vytvořte si z nich drobnou dekoraci. Dozdobila jsem jimi kroužky na příbory. Vím o krásných šedých příborech s puntíky, které by se tu vyjímaly…

ornament_02
dscf2919

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Řekla bych, že především zahradu, kde rostou hortenzie. Ale na druhé straně využijte i jiné druhy listů, které najdete v přírodě. V tuto chvíli mi však hortenztie ještě připomínají léto a neinspirují mě ke zlatavým odstínům. Sice jsem zelené tóny ze skladby barev vyloučila, ale důvodem byl můj fialový koberec v jídelně :o) Barvy si tedy přizpůsobte svému bytovému ladění. Připravte si:

  • asi 10 různě velkých listů hortenzie
  • tři odstíny barev na textil, např. Art e Miss
  • plochý štětec
  • rozstříhanou kuchyňskou houbičku
  • papírové utěrky
  • bílé plátno Tesilen široké 45 cm a dlouhé dle šířky stolu + 2 /20 cm přesahy na obou stranách
  • šicí potřeby

Látku rovně zastřihněte do pruhu širokého 45 cm a dlouhého dle potřeby. Zde počítejte s přídavky 5 cm na obou stranách. Pro 4 osoby budete potřebovat pruhy dva, aby se daly prostřít paralelně vedle sebe. Na šířku jsem potiskla plnou šíři 45 cm a úzkou obrubu nakonec vypracovala do dekoru. Ale na délku jsem si přála zachovat na obou kratších stranách bílou záložku. Je tedy zapotřebí vypracovat je dopředu. Dvojitá záložka má šířku 2,5 cm. Tisknout jsem začala až nad prošitím – viz úvodní foto. Na obou stranách jsem vytvořila borduru do výšky 3 otisků listů nad sebou. Místa mezi nimi jsem vyplnila malými lístečky.

dscf2928

JAK NANÉST BARVY

Listy hortenzie jsou z rubu hodně plastické, mají výrazné žilkování. Opakovaným promočením barvou změknou a po čase je budete muset vyměnit, ale vydrží i toto hrubé zacházení. Kdybyste chtěli barvu nanést štětcem přímo na list, bude jí místy příliš mnoho a otisk se může slévat. Správněji naneste barvu štětcem na ustřižený kousek houby a teprve pak na rub listu. Otisk rovnoměrněji vykreslí detaily žilkování. Pod látkou si nechte tvrdou podložku, ale přes list vždy položte složenou papírovou utěrku. Je měkká a vaše doteky budou mít různý přítlak, což vytvoří na listech různé nepravidelnosti, které jsou pěkné.

dscf2972

VYTVOŘENÍ DEKORU

Jak jsem se zmínila, borduru tvoří tři velké listy nad sebou, s malými odstupy v řadě vedle sebe. Místa mezi řadami vyplnily malé lístky. Záměrně jsem používala různé listy přibližně stejné velikosti a kladla jsem je špičkou i odstřiženou stopkou vzhůru. Rovněž barvy jsem střídala víceméně nahodile. Výška bordury vyšla na 29 cm, ale to záleží na tom, jak velké listy použijete.

FIXACE A ÚDRŽBA

Potištěnou tkaninu nechte do druhého dne schnout. Pak barvy z rubové strany zažehlete. Také později žehlete běhouny výhradně po rubu. Tesilen perte ve vodě teplé 40 °C. Pokud budete tisknout na bavlněné plátno, pak perte na potřebnou teplotu, barvy jsou kvalitní. Použijete-li jiný druh barev, pak proveďte fixaci podle pokynů výrobce.

dscf2959

KROUŽEK S LISTY

Tohle byl můj původní záměr, ale nakonec jsem tiskla a tiskla. To už tak bývá, když mě to rafne… Alespoň vidíte, že bylo vše snadné. Moje oblíbené příbory dostaly zase novou parádu.

Na látku Tesilen jsem tiskla poprvé. Je to vyšívací tkanina s pravidelnou vazbou, která obsahuje příměs polyesteru. Byla jsem překvapená, jak dobře tisk vyšel. Určitě oceníte, že se textilie dobře žehlí a stůl vypadá jako ze škatulky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.