RAKVIČKY SE ŠLEHAČKOU

DÁRKY PODLE HOROSKOPU – PRO VODNÁŘE
27.1.2016
NOTESY PRO KAMARÁDKY
29.1.2016

stuha_ruzova

Nezbývá, než se přiznat hned na úvod. Nikdy jsem rakvičky nepekla. Moje maminka asi také ne, tak mi nezůstal žádný osvědčený rodinný recept. Co s tím, když chci vyzkoušet novou formu??

Zjistila jsem že recepty na rakvičky se od sebe příliš neliší. Jen nad příměsí mouky jsem našla zdvižený prst – cukráři to rozhodně nedělají! Dobře tedy, vyzkouším těsto bez polohrubé mouky. Rakvičky patří v mnoha domácnostech k opomíjeným cukrářským kouskům. Rovněž cukrárny je nabízejí sporadicky. Pořádná rakvička má totiž šlehačku uvnitř vyfouknutého žloutkového těsta a další porci kudrlinek nahoře. Když si popřejete rakvičku s pravou šlehačkou, musela by se pro vás připravit přímo na místě. Chcete-li tuhle rozplývající se dobrotu vyzkoušet, nezbývá, než se do pečení pustit doma.

Pro přípravu rakviček vyzkouším silikonovou formu. Silikon mám ráda; ale vidím, že tahle forma je rozměrnější, než subtilní kovové formičky. Nevadí, cukroví bude trošku větší.

stuha_ruzova

RAKVIČKY S ČOKOLÁDOU A ŠLEHAČKOU

Příprava: 30 minut * Sušení v troubě: 2 hodiny (záleží na porci těsta)

  • 4 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 5 kapek citronové šťávy
  • hořká čokoláda
  • 33% smetana ke šlehání
  • olej na vymazání formy

1. Troubu vyhřejte na 190 °C. Připravte si dvojitou dávku ingrediencí (platí pro tuto formu, jinak stačí jedna dávka).

2. Veškeré suroviny dejte do robota a šlehejte 5 min na nízké otáčky a 15 min na nejvyšší. Výsledkem je žluťoučká krémová pěna, která téměř neukápne ze stěrky. Je hustá a nadýchaná.

3. Pomocí malé naběračky nebo sáčku s širokou hubicí nastříkejte těsto do olejem vymazané formy. Formu umístěte na rovný plech a dejte do horké trouby. Nyní se nevzdalujte z kuchyně a v okamžiku, kdy se těsto nafoukne, stáhněte teplotu na 120 °C. Troubu neotvírejte a rakvičky sušte asi 2 hodiny.

4. Formu vyndejte z trouby a nechte téměř zchladnout. Pak zkuste odtáhnout boky formy od rakviček. Pokud někde trošku drží, pomozte si nožem. Rakvičky vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout.

Tohle těsto je mi záhadou. Skutečně oběhne formu a uvnitř rakvičky se vytvoří dutý prostor. Protože jsou rakvičky hodně vysoké, je třeba je dlouho sušit. Nedejte se zmást krásně upečenou horní vrstvou. Formu jsem v prvním případě vyndala po hodině a čtvrt a spodní část těsta byla syrová. Druhý pokus už byl v pořádku. Doba pečení se bude hodně lišit podle toho, jaké formy použijete.

rakvicky1

Na zaplnění formy je třeba dvojitá porce těsta. Každou komůrku naplňte pouze do dvou třetin, protože rakvičky se velmi rychle nafouknou. Husté těsto je jednodušší přenést pomocí cukrářského sáčku.

rakvicky2

Na jemném struhadle si nastrouhejte čokoládu. Určitě zvolte hořkou, s vysokým podílem kakaa. Doplníte tak sladkost žloutkového těsta. Smetanu ušlehejte do tuha a pomocí cukrářského sáčku s hluboko řezanou hubicí nazdobte vršek rakviček. Podávejte je posypané čokoládou. Chcete-li, můžete hubičkou na zdobení vykrojit do dna rakvičky otvor a celou ji naplnit šlehačkou.

rakvicky3

Když zbude trocha těsta, honem s ním do malých kovových formiček. Drobné cukroví ale pečte zvlášť, protože mu stačí pouhá půlhodina při nižší teplotě; stačí 100 °C.

Rakvičky byly výborné. Čekala jsem porci skřípajícího cukru v přeslazeném zákusku. Ale žloutkové těsto je křehké a lahodné. Ve spojení s hořkou čokoládou a neslazenou šlehačkou je výsledek úchvatný. Myslím si však, že forma bude ideální na výrobu domácí zmrzliny nebo na pečení piškotových dortíků s krémem a ovocem. Rakvičky jsou opravdu hodně robustní. Menší porce je příjemnější i úhlednější a také budete péct podstatně kratší dobu.

stuha_ruzova

8 Comments

  1. Marie napsal:

    Zkusim , musi byt vyborne . Dekuji za recept .

  2. Jana napsal:

    Rádo se stalo; budu potěšená, když Vám bude chutnat. Ty drobné tvary jsou rychle hotové a krásně vyběhnou.

  3. Jarka napsal:

    Dnes jsem přišla na váš recept, miluji rakvičky, tak je brzy vyzkouším. Snad se povedou, Díky.

  4. Jana napsal:

    Rádo se stalo. Povedou se Vám, já je pekla úplně poprvé a vyšlo to. Testovala jsem tři těsta. Trochu se lišila, v jednom byly dokonce 2 lžíce polohrubé mouky. Všechna těsta krásně vyběhla; bojovala jsem pouze s hlubokou formou, protože jsem neměla zkušenost s délkou pečení. Je výhodnější pracovat se samostatnými formičkami. Máte možnost jednu vyndat z trouby a vyklepnout na zkoušku.

  5. Rakvičky napsal:

    Dobrý den, právě zkouším rakvičky dle vašeho receptu. Hned jak vyskočily jsem snížila teplotu ale myslím, že 190°C je moc, už je mám spálené
    Ještě bych se zeptala, pečete na horkovzduch nebo horní dolní ohřev? Děkuji

  6. Jana napsal:

    Dobrý den,
    to mě mrzí, že se vám várka nepovedla. Ale důvody tu jsou.
    Silikonová forma, kterou jsem kdysi testovala, je oproti tradičním rakvičkám nezvykle velká, raději jsem to připsala hned v úvodu (a opět to zdůrazňuji v závěru článku). Ze zvolené teploty 190 °C pro zahřátí trouby jsem hned, jak těsto vyběhlo, snížila na 120 °C. Potřebovala jsem těsto vyfouknout do té větší výšky. Pak se cukroví dosušilo a bylo v pořádku, jak píši. Klasické menší rakvičky (jako bývají v cukrárně) peču při 140 °C, v podstatě po celou dobu v konstantní teplotě. Peču v elektrické troubě, uprostřed, ale pokud máte plynovou, bude se vám asi péct lépe, protože ta citlivěji reaguje na požadované snížení teploty.
    Ještě k tomu drobnému cukroví, které je v závěru, pekla jsem ho při 100 °C, vyhřát troubu lze na 120. Je fakt, že každá trouba peče s různými odchylkami, takže nezbývá než zkusit a své dobré výsledky si zapsat i podle zvolených formiček. Pokaždé už to pak vyjde.

  7. Rakvičky napsal:

    Děkuji za doupřesnění, doufám, že u další dávky budu úspěšnější. Samozřejmě i tyto nepovedené si svoje strávníky našli.

  8. Jana napsal:

    Rádo se stalo…cukroví se vám určitě povede!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.